Connect with us

Društvo

CAREVIĆ: Grblju treba vratiti status opštine

Published

on

Nadam se da će saradnja Budve i Kotora u narednom periodu biti intenzivnija, cijeneći da smo granične opštine koje dijele teritoriju Grblja, saopštio je predsjednik Opštine Budva Marko Bato Carević. On je nedavno u Radanovićima prisustvovao manifestaciji “Dani pamidore, maslina i meda”, gdje se susreo sa potpredsjednikom Opštine Kotor Sinišom Kovačevićem.

– Biće mi želja da naše tri opštine, dakle i Tivat, daju saglasnost i tražimo od Vlade Crne Gore da se Grblju vrati status opštine koji mu je odavno oduzet. Onda ćemo lakše upravljati prostorom. Mislim da je to pravi put za bolju valorizaciju i stvaranje ekonomskih pretpostavki da se bolje živi u Grblju koji je, na žalost, još u doba komunizma, zaustavljen i zapostavljen u razvoju. Sada su, hvala Bogu, drugačija vremena. Dakle, Grbalj je resurs koji se planskom dokumentacijom može dobro privesti namjeni i valorizovati na pravi način, ocijenio je Carević u razgovoru za “Dan”.

On je naglasio da, kada je opština Budva u pitanju, ima “puno zaostavštine iz prošlosti”, pogotovo u oblasti imovinsko – pravnih odnosa.

– Mrčevo polje jedino je polje koje nije vraćeno vlasnicima u Crnoj Gori. Restitucija se mora sprovesti, to je obaveza ako želimo biti dio Evropske Unije (EU), a čujem od premijera da ćemo u EU ući do 2025. godine. Znači, restitucijom se mora riješiti problem Mrčevog polja, a to otežava i usporava zajedničke projekte dvije opštine na području Grblja. Što se tiče naših opština, nemamo mi različitih stavova, naprotiv, ali prosto treba puno preduslova; pravno morate poštovati proceduru i to mora biti u skladu sa zakonom. Dakle, to je nešto što će tražiti puno vremena cijeneći da se sve institucije države moraju formirati da bismo uopšte krenuli procedurom koja je neophodna – poručuje Carević, koji je inače Grbljanin.

(DAN)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije