Connect with us

Društvo

CDT: Nadležni da prestanu da incidente tretiraju kao ulične razmirice, u pitanju je mržnja i netrpeljivost

Published

on

Centar za demokratsku tranziciju pozivao je Agenciju za sprečavanje korupcije  i nadležno tužilaštvo da u hitnom roku izvrše sve potrebne aktivnosti i informišu javnost o navodima o zloupotrebama državnih ili opštinskih resursa u svrhu ostvarivanja boljeg izbornog rezultata na lokalnim izborima u Nikšiću, kao i o navodima o nedozvoljenim političkim i finansijskim uticajima stranih država.

“Apelujemo na nadležna tužilaštva da prekinu sa dugogodišnjom praksom stavljanja pod tepih stvarnih razloga za mnogobrojne incidente koji se dešavaju u Crnoj Gori i posljednjih dana Nikšiću i prestanu da ih tretiraju kao kafanske ili ulične razmirice ili slučajne nesporazume jer je sasvim evidentno da se oni dešavaju iz razloga nacionalne, vjerske ili političke netrpeljivosti i mržnje”, saopštio je Dragan Koprivica, izvršni direktor CDT-a.

Javnost mora dobiti zvanične informacije o postupanjima ASK i tužilaštva povodom svakog pojedinačnog navoda o zloupotrebama državnih i opštinskih resursa, učešću državnih i opštinskih funkcionera u kampanji u toku radnog vremena, te nezakonitom zapošljavanju i političkim i finansijskim aktivnostima poslanika, državnih i opštinskih i partijskih funkcionera i aktivista iz Srbije i Republike Srpske. Takođe ove institucije nam moraju saopštiti rezultate postupanja o navodima je da SPC na različite načine uključena u predizbornu kampanju u Nikšiću, kaže Koprivica.

Koprivica kaže da će ukoliko se nastavi pasivan odnos državnih organa prema navodima o događajima i informacijama o koje pristižu iz Nikšića i ukoliko javnost ne dobije jasna i precizna obavještenja o pojedinačnim ishodima postupaka koju su vezani za njih, oni preuzeti odgovornost za eventualnu eskalaciju nezakonitosti i mogućih sukoba koji mogu imati nesagledive posljedice.

“Na kraju, apelujemo na predstavnike izbornih svih lista koji učestvuju na izborima u Nikšiću da imaju u vidu i svoj dio odgovornosti za nagomilane tenzije koje odavno nijesu viđene već u početnim fazama neke izborne kampanje. Smirivanje tenzija i javni apeli na svoje aktiviste bi, za početak, bili od pomoći da se u Nikšiću izbjegnu neželjeni događaji” poruka je direktora CDT-a.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije