Povežite se sa nama

Društvo

ČESTITKA PREMIJERA: “Cetinje ostaje crnogorski biser”

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Premijer Zdravko Krivokapić uputio je čestitke povodom Dana Prijestonice Cetinje, uz ocjenu da Vlada nudi ruku saradnje cijeloj Crnoj Gori, te da Cetinje danas čeka na svoj prosperitet i ekonomski razvoj

U čestitki Krivokapića navodi se da su žitelji Cetinja, svjesni neprocjenjivog značaja svog malenog zavičaja, čuvali i čuvaju, vaspitavali su i vaspitavaju svoje potomke u duhu slobodarstva, časnosti, pravdoljublja i državotvornosti.

“Upravo na temelju ovih univerzalnih vrijednosti, Cetinje, nakon vjekovne bitke za slobodu, danas čeka na svoj prosperitet i ekonomski razvoj. U duhovnom, kulturološkom, urbanističko-arhitektonskom smislu, Cetinje ostaje crnogorski biser, grad muzej i maleni trezor evropske kulture”, kaže premijer.

No, kako je rekao, u ekonomskom i infrastrukturnom, pogledu prirodnog priraštaja i migracija, Cetinje, decenijskim državnim nemarom, jeste degradirano i devastirano.

“Upravo u stanju takve devastiranosti, građanima Cetinja ne smijemo ponuditi dodatne podjele i učmalost kao rješenja koja, zapravo, nadalje samo unižavaju vječni, evropski, crnojevićki i petrovićevski duh grada, koji ga je izdigao na vrh crnogorske državne krune”, rekao je Krivokapić.

Vrijeme je, kako je rekao, da Cetinje opet pokaže ono što u neprekinutom kontinuitetu, više nego skromnim uslovima, pokazuju njegove sportiskinje, sportisti i umjetnici, koji svojim rezultatima zadivljuju kontinent i planetu.

 “Siguran sam da će Cetinje kroz par godina postati idealno mjesto za život”: Abazović (Foto: Gov.me)

“Građani Cetinja su u prilici da učestvuju u politikama, idejama i projektima koji će istinski otvoriti evropska i svjetska diplomatska zdanja vašeg i našeg prijestonog grada. Dužni smo da zajednički osnažimo turističku i investicionu dostupnost i vidljivost našeg prijestonog grada, njegovih vjerskih i kulturno-istorijskih vrijednosti. Da aktuelizujemo njegove ekološke dragulje i održivo iskoristimo sve njegove zelene potencijale – od solarnih do vjetropotencijala”, kazao je Krivokapić.

Abazović: Cetinje grad velikih mogućnosti

Čestitku je uputio i potpredsjednik Vlade Dritan Abazović, koji je rekao da je Cetinje grad velikih mogućnosti.

“Prijestolje od kamena, duša crnogorske istorije, kulture i tradicije ima posebno mjesto u srcima svih onih kojima je Crna Gora domovina”, ukazao je Abazović.

On ističe da Grad heroj, sa izvanrednim geografskim položajem, kulturno-istorijskim nasljeđem, prirodnim bogatstvom, predstavlja grad velikih, ali i neiskorišćenih mogućnosti.

“Prijestonica, kao što Zakon o Prijestonici nalaže, treba da bude sjedište mnogih državnih institucija, čime bi se gradu dao dodatan podstrek za razvoj. Siguran sam da će Cetinje kroz par godina postati idealno mjesto za život i u kojem će se tražiti stan više”, navodi Abazović.

Abazović zaključuje da je vrijeme da se iskoriste privredni potencijali Prijestonice Cetinje, koji bi donijeli ekonomski oporavak grada, stabilniji život građana i spriječili odlazak mladih ljudi.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
1 Komentar
Prijava
Notifikacija
guest
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
RIR
RIR
13.11.2021. 11:06

UF,UF -i on da to kaze za Cetinje –sram ga bilo –nije mislio ni na moguce krvoprolice , samo da ustoliči njegovog nedostojnog popa SPC…

Sponzor

Najčitanije