Connect with us

Društvo

CETINJE: Danas tematska sjednica crnogorske dijaspore

Published

on

Dijaspora i iseljenici Crne Gore, koji svoju matičnu domovinu doživljavaju građanskom, multietničkom, multikulturalnom, pravno ustrojenom, socijalno sigurnom i po evropskim standardima uređenom državom, a spremni su dati doprinos i odricati se za razvoj takve domovine organizuju Tematsku śednicu: „CRNOGORSKA DIJASPORA U KONTEKSTU AKTUELNE POLITIČKE SITUACIJE U CRNOJ GORI“.

Sjednica će biti održana danas u 11.00 sati na Cetinju, zgrada Prijestonice Cetinje (skupštinska sala ili konferencijska sala, zavisno od broja učesnika).

Domaćin i pokrovitelj ove manifestacije je gospodin Aleksandar Kašćelan, gradonačelnik Prijestonice.

Govore predstavnici dijaspore iz više zemalja:

prof. dr Milenko Perović (Republika Srbija), prof. dr Muamer Kalić (Bosna i Hercegovina), Emira Mustajbašić Ličina (SR Njemačka) i Ljubo Radović (Republika Hrvatska). Očekuje se još govornika.

Najavljeno je i nekoliko referata.

Gosti i govornici na temu aktuelne političke situacije u Crnoj Gori biće: prof. dr Adnan Čirgić, akademik prof. Sreten Vujović, istoričar prof. Boban Batrićević, prof. Aleksandar Radoman, predstavnik Matice crnogorske i gospodin Sabrija Vulić, predśednik Savjeta muslimanskog naroda Crne Gore. Očekuje se da sjednici prisustvuju i predsjednik opštine Bar kao i gradonačelnik Podgorice.

Sjednica je koncipirana tako da se podastre istina o činjeničnom stanju i ozbiljnom (ubrzanom), narušavanju svih temeljnih i državotvornih vrijednosti crnogorskog društva, države Crne Gore i njene dijaspore i iseljenika.

“Takođe, crnogorska dijaspora sjednicu organizuje u najboljoj vjeri i namjeri da svojim jedinstvom, snagom, umijećem i voljom doprinese i da podršku svim progresivnim snagama u borbi za stvaranje unapređenja i očuvanje građanske, multietničke, multikulturne, pravno ustrojene, socijalno sigurne, samostalne Crne Gore otvorenih granica prema svim dobronamjernim suśedima, Evropi i svijetu”, navedeno je u najavi.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije