Povežite se sa nama

Društvo

Čirgić: Da bi se opravdao velikosrpski, izmišlja se crnogorski nacionalizam

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Izopačeni narativ o tobožnjem crnogorskom nacionalizmu za cilj ima relativizaciju ili opravdavanje velikosrpskoga nacionalizma i četničke ideologije. Da u toj priči o crnogorskome nacionalizmu ima i zrna istine, ne bi se oko odbrane Crne Gore od Vučićevih crnogorskih službenika jednako okupljali svi građanski orijentisani stanovnici Crne Gore bez obzira na nacionalnu, vjersku ili kakvu drugu pripadnost, ocijenio je dekan Fakulteta za crnogorski jezik i književnost Adnan Čirgić u razgovoru za portal AKTUELNO.

Prema njegovim riječima, da bi se opravdao velikosrpski nacionalizam, izmišlja se crnogorski nacionalizam – i to ne kao pojava koja se može registrovati kod pojedinaca već kao projekat ili pokret iza kojega stoje crnogorski intelektualci, pojedine još uvijek nezarobljene institucije i političke partije građanske profilacije.

IN4S, VIJESTI, URA, CANU, UCG

-Za potrebe opravdavanja velikosrpskoga nacionalizma, (kako to čini IN4S ekipa rektora državnoga univerziteta Vladimira Božovića), ili za potrebe fabrikovanja tzv. srednjega puta (kako to čine sociolozi, politikolozi, publicisti, novinari, političari okupljeni oko Vijesti, Ure ili oko Dragana K. Vukčevića u CANU i UCG), izjednačava se mahanje crnogorskom državnom zastavom na protestnim skupovima ili proslavama državnih praznika s mahanjem crnim zastavama s mrtvačkim glavama ili s mahanjem noževima i puškama širom bivše Jugoslavije. Taj izopačeni narativ o tobožnjem crnogorskom nacionalizmu za cilj ima relativizaciju ili opravdavanje velikosrpskoga nacionalizma i četničke ideologije. Da u toj priči o crnogorskome nacionalizmu ima i zrna istine, ne bi se oko odbrane Crne Gore od Vučićevih crnogorskih službenika jednako okupljali svi građanski orijentisani stanovnici Crne Gore bez obzira na nacionalnu, vjersku ili kakvu drugu pripadnost – smatra Čirgić.

Prema njegovim riječima, niko od onih kojima se spočitava da su crnogorski nacionalisti ne protestuje protiv Dritana Abazovića zato što je Albanac ili Musliman nego zato što je Vučićev trojanski konj u nezavisnoj i građanskoj Crnoj Gori.

Proslava Dana državnosti u Nikšiću: ”Crnogorski nacionalisti” – tako drugosrbijanski najamnici i dorćolski šaneri žele da predstave Crnogorce

-S druge strane, ti tobožnji crnogorski nacionalisti u Mehmedu Zenki vide simbol časne borbe za one vrijednosti koje su izvojevale pobjedu na referendumu 2006. Pošto nema nijedne realne potvrde crnogorskoga nacionalizma – ni teritorijalnih pretenzija ni ratnih zločina ni mržnje prema drugome, pseudobjektivcima ostaje još samo zastava s likom Krsta Zrnova Popovića da dokažu tobožnji crnogorski nacionalizam. To što Krsta Zrnova suverenisti slave zbog njegove herojske borbe u Prvome svjetskom ratu a ne zbog kolaboracije u Drugome svjetskom ratu pseudobjektivci uvijek zaborave pomenuti kad one koji ga slave pokušavaju izjednačiti s onima što slave četničkoga zločinca koji je vršio etnička čišćenja – Pavla Đurišića – navodi Čirgić.

Nikšić

On je rekao da se najbolje viđelo o čemu je zapravo riječ 13. jula u Nikšiću.

-Mirno okupljanje građana koji su pjevali pjesme posvećene svojoj zemlji, pod zvaničnim simbolima svoje države, bez i trunke mržnje prema bilo kome, prekinuto je organizovanom provokacijom grupe ekstremista sa zastavama druge zemlje, s istaknutim simbolima ruske agresije na Ukrajinu i uz šovinističko arlaukanje. Umjesto da spriječi provokacije policija je zaštitila ekstremiste, a upotrijebila silu protiv građana koji su proslavljali Dan državnosti. To je valjda vizija ideologa srednjega puta – terorisati sve što iskaže i minimum ljubavi i poštovanja za svoju zemlju, a tetošiti klerofašiste koji obilježavaju pomen Draži Mihailoviću, prizivaju nove Srebrenice i slave ratne zločince poput Putina… To, naravno, nije nikakav srednji put već perfidna vučićevska bogaza za uništenje Crne Gore kao građanskoga, sekularnog i multietničkog bića. Umjesto multietničkoga danas nam se nameće multičetničko društvo, samo treba da biramo hoćemo li se prikloniti otvoreno velikosrpskoj platformi IN4S-a ili kamufliranoj velikosrpskoj platformi Vijesti. Iza obje, naravno, stoje Vučić i Beogradska patrijaršija. Igra je pročitana i crnogorski građani će se znati oprijeti tome bezumlju – kaže Čirgić.

Adnan Čirgić

Srebrenica

Odgovarajući na pitanje o nastupu premijera Dritana Abazovića na godišnjici obilježavanja genocida u Srebrenici, Čirgić smatra da njegov govor može zbuniti i začuditi samo one koji polaze od činjenice da je Abazović musliman i Albanac, a od Albanca i muslimana se ne očekuje da prema genocidu u Srebrenici iskaže odnos kakav recimo iskazuje srpski ministar Vulin ili kakav drugi javni djelatnik iz taloga Vučićeve velikodržavne, šovinističke politike.

Ali upravo zato što je Albanac i zato što je musliman Abazović je najpodesnija lutka koju pokreću Vučićevi konci u Crnoj Gori. Dok se naivni i zbunjeni avizaju, taj musliman priprema tzv. temeljni ugovor s Crkvom Srbije i taj Albanac priprema ulazak Crne Gore u Srpski svet (pod najnovijim imenom Otvoreni Balkan). Ako zanemarimo njegovu etničku i religijsku pripadnost i analiziramo samo njegove postupke i političke prioritete, lako ćemo uviđeti da je Dritan Abazović amoralni politički velikosrbin, političar koji radi u skladu s bjelaško-četničkom agendom s krajnjim ciljem nestanka države Crne Gore i građanskoga sklada na ovome prostoru. Kao pripadnik te politike on je nastupio i na godišnjici genocida u Srebrenici – ocijenio je dekan FCJK.

Prema njegovom mišljenju, tom izjavom Abazović je još jednom pritvrdio svoju neviđenu beskrupuloznost.

-Prevarantu njegova kalibra ne može se prihvatiti izgovor da je nespretan. Naprotiv, on je toliko spretan da godinama unazad uspijeva zavaravati svojom ispraznom retorikom čitavu međunarodnu zajednicu koja je naśela na njegovu pseudograđansku politiku. I ne samo što mu je dugo polazilo za rukom obmanjivanje EU i USA diplomata u Crnoj Gori, no je uspio pridobiti i jedan dio procrnogorskih glasača te u svoj politički brlog uvući dio manjinskih partija i intelektualaca iz reda manjinskih naroda – uprkos tome što u zadatim ciljevima koje ispunjava mjesta neće biti ni za Crnogorce ni za manjinske narode. Kako god danas tepali tome projektu, on znači isto što je značio u doba ekspanzije četničkoga pokreta – etnički homogena Velika Srbija. Kad je u pitanju Crna Gora, Abazović je Pavle Đurišić našega vremenaIstorija će ga tako i upamtiti – kao sramotnoga tuđeg izmećara.

Dritan Abazović: Bosanska javnost ga je nakon incidenta u Potočarima nazvala kretenom, bitangom, nesortom, smetljarem, mrcinom, klošarom, malim žoharom…

Premijer slavi s Putinovim “vukovima”

On smatra da je “Abazović Vučićevo političko čedo, taman kao i Dodik”.

-Na njegovu nesreću, teže mu je nego Dodiku jer Crna Gora nije imala svoju Srebrenicu. U njoj još uvijek žive i Crnogorci i Bošnjaci i Albanci i Hrvati i svi ostali koji ne pristaju na nakaradnu politiku Abazovićeve Vlade – kaže Čirgić.

On navodi da u Crnoj Gori čiji premijer slavi s Putinovim “vukovima”, čiji premijer na ključnim mjestima u policijskom sistemu drži ljude koji su brutalno ugušili mirni građanski protest na Cetinju prošle godine i proslavu Dana državnosti u Nikšiću ove godine, čiji premijer državu predaje Crkvi Srbije koja je podsticala zločine protiv muslimana – nema ničega neobičnog u oživljavanju repertoara o kukanju i leleku bula i turaka.

-Te pjesme pjevaju Abazovićevi politički istomišljenici i partneri iz Vlade i Skupštine. Te vampire krvave prošlosti s aktuelnim premijerom povezuje odanost Crkvi Srbije i politici zvaničnoga Beograda. Ne zaboravimo da je Abazović u više navrata pokazao lojalnost toj religijskoj ustanovi – od formiranja Vlade u manastiru, preko odlaska na noge patrijarhu do prihvatanja tzv. Temeljnog ugovora sročenoga upravo od strane Crkve Srbije s nepojmljivom arogancijom i sadističkom potrebom da se ponizi Crna Gora i Crnogorci. Tako je premijer koji svoji političku konkurenciju ucjenjuje i sumnjiči za korupciju i kriminal ostao zabilježen kao promoter tzv. temeljnog ugovora kao najveće kriminalno-koruptivne operacije u crnogorskoj istoriji – rekao je Čirgić.

Nema građanskog sklada

Prema njegovim riječima, građanskoga sklada u Crnoj Gori nema godinama, a odgovornost nose svi politički subjekti u Crnoj Gori. Nekadašnja vlast (ona koja je smijenjena 2020.), smatra on, odgovorna je zbog toga što je dugo izbjegavala suočavanje s tim problemom, što nije adekvatno odgovorila na njega i što je pristajala na trule kompromise s predstavnicima antidržavne politike.

Najveći krivac za ovakvo stanje bez sumnje je Crkva Srbije kao jedina ustanova koja i dalje traje u granicama zamišljene Velike Srbije. Svoj negatorski odnos prema Crnoj Gori i Crnogorcima i šovinizam prema manjinskim narodima u Crnoj Gori predstavnici te religijske ustanove ne samo da nijesu krili no su ga vrlo glasno isticali – bez ikakve pravne odgovornosti. Konačno je ta ustanova, Crkva Srbije, uspjela nametnuti i vlast u Crnoj Gori preko svoga piona Abazovića. Negativne posljedice njegova političkog djelovanja u Crnoj Gori mogu se upoređivati samo s posljedicama djelovanja zloglasnoga Amfilohija Radovića. Ne treba zaboraviti ni odgovornost međunarodne zajednice koja nas podučava koliko je ljekovita smjena vlasti, pa čak i kad smjena podrazumijeva dolazak grđih od onih što su smijenjeni. Evo im prilike da pomognu na putu ljekovite Abazovićeve smjene i pada njegove veleizdajničke vlasti. Ovoga puta sa sigurnošću možemo znati da nakon njegove smjene ne može doći grđi. Jer od negatora genocida i prevarantskoga privrženika četničkoj ideologiji – nema gorega – zaključio je Čirgić.

D.G.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije