Connect with us

Društvo

ČIRGIĆ: Koprivica je provokator i izazivač nemira, Ministarstvo da se batali crtanja meta

Published

on

Dekan Fakulteta za crnogorski jezik i književnost Adnan Čirgić pozvao je Ministarstvo, eksperte i stečajne upravnike da se batale crtanja meta, diskreditacija i prijećenja krivičnim prijavama.

To je Čirgić saopštio reagujući na najavu Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta da će nadležnom državnom tužilaštvu podnijeti krivičnu prijavu protiv njega i drugih okupljenih na Cetinju.

Govoreći o krivičnoj prijavi, Čirgić ističe da se “svakako uskoro vide na sudu” da vladini službenici, kako navodi, dokažu ono za šta javno optužuju.

Čirgić u reagovanju dalje ističe:

“Na račun FCJK to ministarstvo nije uplatilo od 24. decembra prošle godine ni jedan jedini cent, što je lako provjerljivo preko izvoda s bankovnoga računa Fakulteta. Dakle, Fakultet nije dobio novac ni za struju, ni za vodu, ni za internet, ni za održavanje zgrade, ni za izdavačku djelatnost, ni za honorarno angažovano osoblje, ni za gostujuće profesore, ni za što. Umjesto obmanjivanja javnosti, pozivamo MPNKS da objavi uplatnicu o svim sredstvima koja su uplaćena na račun FCJK od 24. decembra prošle godine”, navodi Čirgić.

Protestni skup koji je održan na Cetinju ispred bivšega Ministarstva kulture nije najavljen, kaže Čirgić, jer je riječ o protestu akademskoga i nekademskog osoblja FCJK.

“Tome su se protestu pridružili građani Cetinja koji baštine slobodarsku, antifašističku tradiciju Crne Gore. Po završetku skupa obaviješteni smo od obezbjeđenja zgrade da Dragan Koprivica želi da se obrati okupljenima. Zahtjev je ponovljen tri puta i svaki put je odbijen jer smo mogli pretpostaviti da je riječ o provokaciji. Dok smo se razilazili, na vratima zgrade pojavio se Koprivica koji je nedostojnim ponašanjem, provokativnom gestikulacijom i slanjem poljubaca izazvao incident. Budući da je u izjavi za javnost i sam priznao da je izašao da se obrati građanima uprkos upozorenju policije da to ne čini, Koprivica je potvrdio sebe kao provokatora i izazivača građanskih nemira”, piše Čirgić.

Navodi da je skup je protekao mirno i dostojanstveno, te da je sve što se nakon toga desilo rezultat provokacija stečajnoga upravnika za kulturu.

“Na kraju pozivam Ministarstvo, eksperte i stečajne upravnike da se batale crtanja meta, diskreditacija i prijećenja krivičnim prijavama. Što se krivične prijave tiče, svakako se uskoro vidimo na sudu da Vladini službenici dokažu ono za šta javno optužuju. Pozivamo Dragana Koprivicu da javno obznani ugovor koji je s njim kao penzionerom sklopilo MPNKS kako bismo viđeli za koju količinu novca, za koje poslove i na koji period je angažovan. Osobito nas zanima je li mu posao provokatora, denuncijanta i izazivača građanskih nemira ugovorom predviđen “, zaključio je Čirgić.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije