Povežite se sa nama

Društvo

Čirgić: Pomirenje se ne postiže tako što ćemo antifašistom proglasiti Dražu Mihailovića!

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Na Univerzitetu Crne Gore (UCG) studira oko 20.000 onih na kojima počiva budućnost Crne Gore, a koji su prepušteni strategijama rektora Vladimira Božovića što promoviše putinovsku ideologiju i sistem vrijednosti koji je suprotan EU i zapadnim partnerima Crne Gore, kazao je u intervju za portal AKTUELNO dekan Fakulteta za crnogorski jezik i književnost profesor doktor Adnan Čirgić.

-Ostaje da se vidi hoće li suverenističke partije – DPS, SDP i LP te partije manjinskih naroda – koji se sad nalaze u poziciji nemjerljivo drugačijoj od one do prije dva mjeseca, prećutati takvu prosvjetnu politiku ili će Abazovića usloviti vrijednostima koje mora baštiniti Crna Gora ukoliko želi pravo na opstanak – rekao je Čirgić.

AKTUELNO: Kako ocjenjujete situaciju na Univerzitetu Crne Gore u ovih više od godinu od kada je imenovana nova uprava?

Čirgić: Univerzitet Crne Gore za skoro 50 godina svoga postojanja nikad se nije uspio nametnuti kao autonomna društvena visokoškolska institucija koja neće zavisiti od aktuelne političko-partijske klime u državi. Kao i CANU, UCG je uglavnom prespavao sve društvene probleme koji su potresali ili potresaju crnogorsko društvo, a svoju minimalnu uključenost u društvene tokove prilagođavao očekivanjima vladajuće političke elite. Nije stoga nikakvo čudo što neki od rektora te ustanove po isteku mandata postaju članovi CANU ili što ljudi iz upravljačkih struktura UCG čekaju u redu za prijem u CANU. Djelovanje nekih bivših rektora, poput pok. Božidara Nikolića koji je kao rektor predvodio studentski protest protiv rata u Jugoslaviji, spadaju u domen ekscesa. Uostalom, nakon toga postupka okončan je mandat tadašnjega rektora Boža Nikolića. Koliko mi je poznato, šira društvena akcija koja je potekla od profesorā UCG bila je samo ona u kojoj su se oni pridružili antidržavnom litijaškom pokretu koji je imao za cilj ne samo predavanje sakralne baštine u ruke tuđe države i crkve no i predavanje crnogorskoga državnog kormila u ruke kadra kojim rukovodi ta država i crkva.

Adnan Čirgić

AKTUELNO: Kako u tom kontekstu komentarišete izbor ekstremnog putiniste i osumnjičenog saradnika srpske BIA-e Vadimira Božovića na čelo UCG i ko je zaslužan za njegovo avanzovanje na pozicije moći?

Čirgić: U takvoj klimi izabran je novi rektor UCG Vladimir Božović, osnivač zloglasnoga šovinističkog glasila IN4S, koji godinama u Crnoj Gori djeluje kao dio ruske agenture te koji javno ukazuje na djelotvorne načine za predaju Crne Gore ruskome uticaju. Koliko je UCG lišen ne samo formalne autonomije no i svijesti o nužnosti autonomnoga i prosvjetiteljskoga djelovanja ilustrativno svjedoči podatak da je taj rektor nesmetano instaliran na tu funkciju, bez otpora profesora i saradnika UCG i, što je još pogubnije, uz asistenciju uslužnih crnogorskih ruka koje su mu pružile podršku. Ključnu ulogu u tome, kao uostalom i u svim drugim slučajevima srozavanja države Crne Gore i vrijednosti koje su postignute u postreferendumskom periodu, imala je Abazovićeva Ura, čija je funkcionerka (inače prorektorica UCG za vrijeme bivše vlasti) kao predśednica Upravnog odbora UCG prokrčila put za Božovićev izbor za rektora. Dovoljno je prelistati sajt UCG i uvjeriti se u kulturnu okupaciju CG koja se sofisticirano sprovodi preko UCG. Ideologija koju otvoreno propagira Božovićev IN4S na UCG se bespogovorno i tiho sprovodi. To je jedan od onih “vektora meke moći” koje je on koju godinu unazad izlagao kao način za predaju Crne Gore ruskom uticaju. Nakaradno zamišljen kao centralizovana ustanova podložna vladajućoj eliti i kao jedini državni univerzitet – UCG je kleronacionalistima na vlasti poslužio kao adekvatna baza za sprovođenje svojih ciljeva.

AKTUELNO: Kako ocjenjujete odnos UCG prema Fakultetu za crnogorski jezik i književnost?

Čirgić: FCJK je bio i ostao autonomna ustanova, u skladu sa zakonom i praksom u razvijenim društvima, kao ustanova koja promoviše građanske vrijednosti društva, slobode, jednakost, ustanova koja promoviše montenegristiku. Stoga između FCJK i UCG kojim upravljaju proruske i srpske kleronacionalističke strukture nema niti može biti nikakvoga formalnog odnosa. Uostalom, znajući falinke toga univerziteta, mi smo se i odlučili za zakonsku mogućnost da budemo samostalna ustanova, izvan UCG, iako je to podrazumijevalo svjesno odricanje nekih privilegija koje nudi UCG, poput recimo rješavanja stambenoga pitanja zapošljenih. No status samostalne ustanove omogućio nam je i slobodu i autonomiju djelovanja – bez obzira na smjenjivost ne samo vlasti no i državne ideologije.

AKTUELNO: Očekujete li da bi u skladu sa promjenama na nivou izvršne vlasti trebalo da dođe i do promjene u rukovodstvu Univerziteta?

ČirgićNe očekujem. Nije aktuelno rukovodstvo UCG s neba palo nego je izabrano zahvaljujući direktnoj podršci partije koju predvodi aktuelni premijer Abazović. Dakle, promjene nema. Već sam rekao – na čelu Upravnoga odbora Univerziteta Crne Gore nalazi se funkcionerka Ure, Rajka Glušica, koja u UO nije predstavnica UCG nego ju je imenovala Krivokapić-Abazovićeva Vlada. Budući da revnosno i uspješno sprovodi Abazovićevu agendu uništenja crnogorskog društva, ne vidim razloga da je Abazović smijeni. Uostalom, nije slučajno Ministarstvo prosvjete Abazović dao SNP-u, partiji koja negira sve ključne segmente crnogorskoga nacionalnog identiteta – naciju, jezik, crkvu.

AKTUELNO: Aktuelna situacija je takva da Vlada i ostale institucije “čvrsto” zagovaraju politiku EU prema Rusiji, dok je rektor Univerziteta osvjedočeni kadar proruskih, odnosno putinističkih struja na Balkanu? Da li je takva situacija održiva i logična?

Čirgić: To govori o iskrenosti u zagovaranju EU politike i o iskrenosti u odnosu na proruski uticaj u Crnoj Gori. Na UCG studira oko 20.000 onih na kojima počiva budućnost Crne Gore, a koji su prepušteni strategijama rektora Božovića što promoviše putinovsku ideologiju i sistem vrijednosti koji je suprotan EU i zapadnim partnerima Crne Gore. Ostaje da se vidi hoće li suverenističke partije – DPS, SDP i LP te partije manjinskih naroda – koji se sad nalaze u poziciji nemjerljivo drugačijoj od one do prije dva mjeseca, prećutati takvu prosvjetnu politiku ili će Abazovića usloviti vrijednostima koje mora baštiniti Crna Gora ukoliko želi pravo na opstanak. Mora se staviti tačka na demagogiju o pomirenju. Pomirenje je moguće ostvariti tek nakon dogovora o vrijednostima koje mora temeljiti ovo društvo i nakon osude ideologije koja je dovela Crnu Goru u civilizacijski ćorsokak. Pomirenje se ne postiže tako što ćemo antifašistom proglasiti Dražu (Mihailovića), kako je to pokušao leksikografski tim aktuelne predśednice UCG preko CANU prije nekoliko godina.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije