Connect with us

Društvo

ČIRGIĆ: U Ministarstvu kulture nema više ni arhivarnice, a na čelu Univerziteta je tuđa desnica

Published

on

Dekan Fakulteta za crnogorski jezik i književnost Adnan Čirgić bio je gost u emisiji Drugačija radio veza na Radiju AntenaM, i tom prilikom je istakao da je cilj nove vlasti da Fakultet za crnogorski jezik i književnost utopi u Univerzitet Crne Gore.

Govoreći o krivičnoj prijavi protiv Marka Zečevića, koji mu je telefonskim putem uputio prijetnje, Čirgić je kazao da crtanje meta nije poteklo od polusvijeta, već od onih koji taj polusvijet uče da praktično sprovedu ono što oni perfidno namjeravaju.

Jučerašnji protest FCJK, objašnjava, trebalo je da okupi manje od 25 ljudi, ali su im se spontano pridružili građani i student, te da ih je na kraju bilo oko 200.

Čirgić naglašava da je spoljni ekspert za kulturu Dragan Koprivica izašao ispred zgrade Ministarstva kulture, s ciljem da isprovocira okupljene građane.

„Iako je i sam kasnije rekao da ga je i policija upozorila da se ne obraća građanima, on je na svoju odgovornost izašao i svjesno izazvao incident. Odlučio je da se obrati građanima, iako se građani nijesu okupili da njega čuju. Sve što ste poslije vidjeli isključiva je odgovornost Koprivice“, naveo je on.

Upitan da li danas nekog ima u Ministarstvu kulture na Cetinju, Čirgić kaže da kada su htjeli da podnesu zahtjev za uplatu pripadajućih sredstva, rečeno im je da u Ministarstvu više nema čak ni arhivarnice, te da je to slika kulture kakvu kreira i stvara nova vlast.

Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta najavilo je da će podnijeti krivičnu prijavu nadležnom državnom tužilaštvu protiv Čirgića i drugih okupljenih ispred bivšeg Ministarstva kulture.

Čirgić kaže da o tome misli kao o lanjskom snijegu.

„To je samo jedan od pokušaja diskreditacije Fakulteta i onih koji pružaju otpor nacionalnoj izdaji. Neka sud odluči šta smo to krivo učinili, a šta su oni učinili za crnogorsku kulturu i državu“, istakao je on.

Stečajni upravnik za kulturu (kako Čirgić naziva Koprivicu) izvršilac je radova targetiranja umjetnika stvaralaca u Crnoj Gori.

„On je osoba čijem obrazu ne smeta da uradi ono što planira da uradi nova vlast. FCJK je njima od osnivanja trn u oku“, naveo je on.

Čirgić je pozvao Ministarstvo prosvjete da obznani dokument iz kojeg će se vidjeti koliko je para od 24. decembra uplaćeno na račun Fakulteta i tvrdi da na od tad nije uplaćen nijedan cent.

„Uplatili su plate za zapošljene. Tu je jasno o čemu je riječ, uplatom plata oni su htjeli da kupe mir. Računali su da ćemo ćutati zadovoljni što eto primamo platu, a to što ne uplaćaju ni za struju, vodu, projekte, ni za izdavaštvo, kulturne razmjene… računali su da nas to ne zanima i da ćemo biti dobri, mirni i poslušni dokle primamo platu“, kazao je Čirgić.

Nova parlamentarna većina, po mišljenju Čirgića, ima tačku oko koje nema spora, a to je FCJK. Cilj je,ističe, da se FCJK utopi u Univerzitet Crne Gore.

„Koprivica kaže da nema problema što postoji FCJK, ali što će nam dva fakulteta. Koprivica kaže kako postojanje fakulteta izvan Univerziteta predstavlja anomaliju. Ali nikad do sad nijesu pokazali koji je član Zakona o visokom obrazovanju prekršen. Mi smo izvan Univerziteta jer on nema autonomiju, a danas je posebno nema. Kao profesori Univerziteta bismo imali bolje plate, možda bismo riješili stambeno pitanje, ali ne bismo imali ni slobodu govora, ni slobodu pisanja, kao ni bogatu izdavačku djelatnost koju je prepoznala svijetska slavistika. Na čelu Univerziteta je tuđa desnica i po tome smo raritet”, zaključuje Čirgić.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije