Connect with us

Crna Hronika

Bivši gospodar SAO Budva godinama prolazi ispod radara

Published

on

Posljednje visokoprofilne akcije Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) predstavljaju nagovještaj da je prevosudni sistem, prije svega tužilaštvo, počelo da poprima obrise nazavisnosti, a Crna Gora da suštinski ispunjava uslove propisane famoznim poglavljima 23 i 24.

Međutim, pojedini politički krugovi, prije svega opoziciona Demokratska partija socijalista često ovih dana naglašava da je ta partija u posljednje četiri godine podnijela na stotine krivičnih prijava zbog eklatantnih kršenja zakona, zloupotrebe službenih položaja i kako navode, golog kriminala koji još uvijek nijesu procesuirani.

Tu naglašavaju stanje u Rudniku uglja, CEDIS-u, Montefarmu, presuđeni slučaj bivše apostolske minitarke Vesne Bratić, kao i reakcije institucija, u ovom slučaju DRI-ja koji su dali duplo negativno mišljenje o radu Ministarstva finansija na čijem je čelu bio aktuelni premijer Milojko Spajić.

S obzirom da je tužilaštvo, ali i čitav pravosudni sistem godinama bio zarobljen od strane Organizovane tužilačke grupe, o čemu smo pisali duže vremena, nerealno je očekivati da magično i preko noći pravosudni sistem potpuno profunkcioniše i dostigne efikasnost razvijenih zapadnih zemalja.

Gospodar SAO godinama ispod radara

Kako su godinama unazad funkcionisali nadležni organi i inspekcije najbolje govori primjer bivšeg predsjednika Opštine Marka Bata Carevića, koji je iza priče o ugroženom srBstvu, napravio koruptivno-uzurpatorsku imperiju. I to sve za vrijeme kako je njegova partija Nova srpska demokratija nazivala ’’antisrpske’’ DPS vladavine.

Marko Bato Carević u svom prirodnom okruženju

Carevića ni danas niko u javnosti ne pominje, iako je iza njega ostala čitava imperija zasnovana na nelegalnim, uzurpatorskim i krajnje sumnjivim radnjama.

Svetosavski tajkun poznat po mnoštvu afera godinama nije prestajao da intrigira crnogorsku javnost novim detaljima koji su isplivavali iz njegove kontroverzne zaostavštine.

Ipak, i pored brojnih afera, Carević je najpoznatiji po masovnoj nelegalnoj gradnji i to na zemljištu koje je uzurpirao od države, pa je sasvim opravdano pitanje – ”kada će se krenuti na nelegalnu imovinu Carevića”, koje je nedavno postavio direktor Udruženja za jednaka prava LGBTIQ osoba za Zapadni Balkan i Tursku (ERA) Danijel Kalezić, prilikom pokušaja rušenja Lamele C u Podgorici.

Svetosavski uzurpator

Podsjetimo, bivši predsjednik opštine Budva Marko Carević već više od pet godina uzurpirao je oko 450.000 kvadratnih metara državnog zemljišta u kotorskoj opštini u mjestu Krimovica. Na tom zemljištu Carević je praktično pred očima države nelegalno sagradio objekate od oko šest hiljada kvadrata koji se koriste za razvoj stočarstva.

Uzurpatorski poduhvat Carevića na Krimovici

Više puta je potvrđeno pisanje portala Aktuelno koji je prvi problematizovao cijeli slučaj još u decembru 2019. godine kada smo objavili da se farma u Krimovici nalazi na državnom zemljištu, a da je Carević sve to sagradio mimo zakona.

Takođe smo objavljivali i da se na prostoru Krimovice, gdje je Bato Carević već zauzeo skoro pola miliona kvadrata državnog zemljišta već duže vremena nelegalno gradi objekat.

Poznati po nelegalnoj gradnji

Marko Carević i njegov brat Nebojša koji godinama ilegalno upravljaju plažom Ploče, počeli su još 2021. godine sa širenjem tog kupališta na vrlo drzak način jer su za svoje potrebe počeli sa rušenjem dijela brda i zauzimanja terena koje je u vlasništvu države.

Carevići međutim, nijesu stali na tome, već su nastavili da sprovode radove na plaži koju već godinama uzurpiraju što se može vidjeti na fotografijama koje smo objavljivali prošle godine.

Ovo je međutim samo dio devastatorsko-uzurpatorskih kriminalnih radnji braće Carević, koji teritoriju opštine Budva doživljavaju kao sopstveni privatni posjed. Poražavajuće je da nadležne inspekcije ne žele da reaguju i zaustave bahaćenje beskrupuloznih svetosavskih tajkuna.

Za sada su Carevići preživjeli tri vlasti, dočekali su četvrtu, a njihovi uzurpatorski poslovi cvjetaju bez obzira ko je na čelu vlade i u nadležnim ministarstvima.

Prisvojili plažu i grade objekte

Poznato je da su Marko Carević i njegov brat Nebojša uzurpirali plažu Ploče i godinama ne plaćaju zakupninu. Kako se procjenjuje oni su do septembra 2021. godine dugovali Morskom dobru oko 60.000 eura bez kamata po osnovu korišćenja. Ta cifra sada je mnogo veća.

I pored toga na plaži je izgrađen objekat koji je, kršenjem ugovornih obaveza upisan na ime Nebojše Carevića umjesto na državu.

Marko Bato Carević: “Po mom skromnom mišljenju urađena je dezinfekcija, dezinsekcija, demonizacija”, ”Budva je bila i ostaće primjer korupcije i kriminala”, ”Mi smo se 1918. ujedinili sa Srbijom. A gore, Cetinje, kontinentalno, kako bi mi rekli, preko brda, bili su pod Turskom”

Portal Aktuelno je već pisao da su Carevići, u dobro uhodanim ilegalnim uzurpatorskim poduhvatima imali svesrdnu pomoć ljudi iz državnih institucija, prije svega Uprave za nekretinine i kotorskog katastra.

Takođe smo pisali da je Morsko dobro utvrdilo da Carević ne postupa po ugovoru i da nije izmirio naknade za korišćenje morskog dobra – plaže Ploče za šest godina u iznosu od oko 60.000 eura.

Instant sudija u službi Carevića

Podsjetimo, Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom objavilo je 9. jula, 2020. godine nakon skoro 18 godina, prvi tender za zakup  jednog od najatraktivnijih kupališta na primorju – plaže Ploče.

Sudija Veljko Bulatović koji je Carevićima omogućio da i dalje uzurpiraju plažu Ploče

Međutim, 24. avgusta 2020. sudija Osnovnog suda u Kotoru Veljko Bulatović, koji je poznat po aferama i prisnoj vezi sa Carevićima, donio je privremenu mjeru kojom se zabranjuje Morskom dobru zakup i davanje na korišćenje trećim licima plaže Ploče.

S obzirom da se takvom odlukom aminuje Carevićima da i dalje protivzakonito uzurpiraju plažu Ploče, Morsko dobro je očekivano uložilo prigovor pred Osnovnim sudom u Kotoru koji je odbijen.

Ono što je čudno i što posebno bode oči u čitavom ovom slučaju je činjenica da je Nebojša Carević već pravosnažno izgubio spor kojim je tražio da se naloži Morskom dobru da sa njim zaključi Aneks ugovora koji je prekršio u svakoj mogućoj odredbi koja je mogla da se prekrši, o čemu možete čitati na OVOM LINKU.

Plaža Ploče

Car kontroverzi

Osim što je plaža Ploče zajednički uzurpatorski poduhvat kontroverzne braće Carević, za ime svetosavskog tajkuna Marka Carevića vezuju se još dvije velike afere  – otuđenje zemljišta na Krimovici i afera ”Asfalt Beton”.

Djelovanje mimo zakona uzurpatorske braće nesmetano se odvija jer, po svemu sudeći, tužilaštvo i ostale nadležne institucije nikako ne žele da se bave svojim poslom i učine nešto povodom korupcionaških radnji u koje je Carević i sam priznao da je umiješan.

Treba podsjetiti da smo pisali i o ulozi inspekcije koja jednostavno ”žmuri” na sve ilegalne poslove Carevića, ali i o detaljima malverzacija braće uzurpatora koji se tiču kršenja ugovora sa Morskim dobrom.

Takođe smo objavljivali i da se na prostoru Krimovice, gdje je Bato Carević već zauzeo skoro pola miliona kvadrata državnog zemljišta već neko vrijeme nelegalno gradi objekat. Slična situacija je i na uzurpiranoj plaži Ploče na kojoj Carevići uveliko izvode bagerske radove.

To je, međutim, samo mali dio malverzacija koji je vezan za poslove kontroverzne braće Carević, a o čemu portal Aktuelno piše već više godina.

Bogata aferaška biografija

Najnovije poglavlje u koruptivnoj zaostavštini Bata Carevića otvoreno je početkom novembra prošle godine kada je NVO Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) Specijalnom državnom tužilaštvu podnijela krivičnu prijavu protiv bivšeg ministra finansija u 43. Vladi Crne Gore, Aleksandra Damjanovića, zbog sumnje da je u postupku dodjele koncesije za eksploataciju kamena na lokaciji “Platac”, zloupotrijebio službeni položaj i omogućio korist za kompaniju “Carinvest”, koja je u vlasništvu porodice Bata Carevića.

U prijavi se navodi da je kompanija “Carinvest” na lokaciji “Platac” vadila kamen u posljednih 15 godina. Iako su postojali uslovi za raskid ovog ugovora, jer je Carević bez saglasnosti nadležnog ministarstva vlasništvo nad kompanijom prebacio na svog sina, to se nije desilo. Nakon što je sa Carevićima u avgustu potpisan novi ugovor na još 30 godina, njihova kompanija će biti u mogućnosti da kamenolom faktički koristi najmanje 45 godina, što je odluka koju nije mogla da donese vlada, već parlament.

Zavidan dosije

Ovom prilikom ponovo objavljujemo video koji bi se nakon procesuiranja Marka Carevića mogao iskoristiti kao dokazni materijal u postupku protiv njega:

https://youtube.com/watch?v=dFXuJexSgLA%3Ffeature%3Doembed

Ovo su neke od afera u koje je svetosavski tajkun umiješan:

SKANDAL U REŽIJI CAREVIĆA Uzurpatori plaže Ploče namještaju svoju radnicu za Upravni odbor Morskog dobra

PRAVNE MALVERZACIJE UZURPATORA IZ SAO BUDVA Carevići ne biraju sredstva da zadrže plažu Ploče

Manevar uzurpatora: Prekinut tender za Ploče, Carevići uložili žalbu

Ko je moćniji Carević ili država: Tender za plažu Ploče u sred ljeta, dokumentacija pod provjerom, zašto ćuti Tužilaštvo?

Ista meta isto odstojanje: Carevići uzurpirali Ploče i Krimovicu, napadaju zgradu Opštine, Tužilaštvo ne vidi problem

Afera “Asfalt-beton”: Hoće li Tužilaštvo popustiti pred hajdukom Carevićem?

U.P.A.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije