Connect with us

Crna Hronika

DESET GODINA BEZ ODGOVORA: Oprečna vještačenja o uzroku smrti Ivane Šoć

Published

on

Ivana Šoć

Prošlo je deset godina od kako je tridesetogodišnja Cetinjanka Ivana Šoć, usled neadekvatnog liječenja ljekara Infektivne klinike Kliničkog centra u Podgorici, preminula dan nakon otpusta iz bolnice, a uzrok njene smrti još nijeutvrđen, piše Dan.

U krivičnom postupku koji se pred Višim sudom vodi protiv troje ljekara Kliničkog centra obavljena su ukupno četiri vještačenja u kojima su učestvovali eminentni stručnjaci iz svojih oblasti iz Podgorice, Zagreba i Beograda, ali sud nikako da donese konačan zaključak i suđenje privede kraju.

Poslednji u nizu bio je nalaz i mišljenje vještaka Sudskomedicinskog odbora fakulteta u Beogradu, koji su zaključili da je smrt pacijentkinje Šoć nastupila usled pogoršanja funkcije pluća i krvotoka koje se razvilo naglo usled zapušenja arterija pluća krvnim trombima.

Tvrdnje ovih vještaka su u suprotnosti sa prethodnim nalazom koji su obavili zagrebački vještaci, koji su konstatovali da je smrt djevojke uzrokovana neadekvatnim liječenjem, odnosno u gušenjem usled teškog otoka pluća zbog infekcije virusom gripa H1N1.

Ivana Šoć liječena je na infektivnoj klinici Kliničkog centra Crne Gore od 12. do 18. februara 2011. godine, nakon čega je otpuštena u teškom stanju. Nepuna 24 sata nakon toga preminula je na Cetinju.

Zbog nepostupanja po medicinskim procedurama na optuženičkoj klupi našli su se ljekari Dragan ObradovićBrankica Dupanović i Bogdanka Andrić.

Apelacioni sud je u julu prošle godie ukinuo presudu Višeg suda u Podgorici kojom je, poslije devet godina suđenja, Obradović osuđen na godinu zatvora dok su Dupanović i Andrić oslobođene optužbi.

Zastupnik optužbe Tatjana Begović na prošlom pretresu, izjašnjavajući se na nalaz i izjašnjenje komisije vještaka Sudskomedicinskog odbora fakulteta u Beogradu, kazala je da je on nejasan, nepotpun i protivrječan uz detaljno obrazloženje svog stava.

Porodica Šoć smatra da je ovo vještačenje sa formalnog stanovišta pravno nevaljano i da je pribavljeno na nezakonit način.

“Osim toga, ovaj nalaz sa medicinske strane nema nikakvu dokaznu vrijednost jer je neutemeljen, netačan i kontradiktoran sam sa sobom i sa svim ostalim činjenicama koje su već ustanovljene u postupku. On je čak i lažan jer su mnoge činjenice falsifikovane. Čitav se oslanja na negiranju obdukcionog nalaza koji su u KCCG uradila tri profesora doktora sa višedecenijskim iskustvom. Teški otok pluća i jakostepeni otok mozga kod pacijentkinje oni su tumači li kao lakostepeni iako je prilikom obdukcije ustanovljeno da su pluća bila puna vode i da je došlo do ugušenja pacijenta”, tvrdi Ivanin otac Miladin Šoć.

Između ostalog, on navodi da je u ovom s lučaju došlo do grubog kršenja kodeksa ljekarske etike, pa predlaže da se obavi novo vještačenje koje bi bilo povjereno nekoj od zemalja EU koja može da ispu ni sve uslove koje je zacrtao Apelacioni sud.

Branilac optuženog kao i sam Obradović nisu imali primjedbi na ovaj nalaz, naprotiv oni su istakli da su se njime potvrdili svi navodi odbrane. Istom stavu pridružili su se i ostali optuženi i njihovi branioci.

“Prije primjedbi na nalaz i mišljenje vještaka punomoćnik oštećene porodice, advokat Duško Jovović, ukazao je na manjkavost zapisnika sa prošlog pretresa u kome nisu ušla sva pitanja postavljena vještacima, što zapisnik čini procesno manjkavim. On je kazao da je predmetni nalaz u potpunoj suprotnosti sa svim pisanim dokazima, a sve skupa je u ozbiljnom konfliktu sa medicinskom strukom”, saznaje Dan.

Čukić isključila trombnu emboliju pluća

U izjašnjenju na nalaz vještaka iz Beograda  Dragana Čukić je konstatovala da se u ime komisije vještaka a vezano za uzrok smrti Ivane Šoć ne mogu usaglasiti sa mnogobrojnim zaključcima i tumačenjima koje su dali vještaci iz Beograda.

Ovo nije simptomatologija trombne embolije pluća, već nastavak neizliječenog zapaljenskog virusnog procesa pluća. Obdukcijom makroskopski nije nađena trombna embolija pluća u Centru za sudsku medicinu u Podgorici.

“Trombna embolija pluća se jasno vidi, najprije makroskopski na presjeku pluća pri pritisku, iz krvnih sudova izlaze trombi „kao crvići”, a masivni tromb „jašući” vidi se već prilikom obdukovanja srca i velikih krvnih sudova. Masivna trombna embolija pluća koja bi mogla dovesti do smrti nije viđena ni mikroskopski tvrdi”, Čukić i u zaključku dodaje da podgorički ljekari ostaju pri nalazu i mišljenju da je teškostepeni otok pluća uzrok smrti kod Ivane Šoć.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije