Connect with us

Crna Hronika

DETALJI ISTRAGE: Vođe “kavačkog klana” sumnjiče da su žrtve ubijali i tokom molitve

Published

on

Foto: Boris Pejović

Kriminalna grupa koju su navodno formirale vođe “kavačkog klana” Slobodan Kašćelan i Radoje Zvicer, mučile su na svirep način žrtve, nakon čega su ih ubijali, a tijela uništavali, navedeno je u spisima predmeta Specijalnog državnog tužilaštva protiv te kriminalne grupe.

Istražitelji su, kako je navedeno u dokumentima, pribavili dokaze o brutalnom ubistvu jednog pripadnika “škaljarskog klana”, a koji se zvanično vodi kao nestao. Osim toga, na osnovu pribavljenih dokaza sumnja se da ta mafijaška organizacija stoji i iza ubustva D.H., koji se takođe vodi kao nestao. Bezbjednosne službe i SDT došli su i do činjenica koje ukazuju na čvrstu sumnju da je taj klan planirao da počini jedno ubistvo i na sahrani Alana Kožara, pokojnog vođe “barskog klana” koji je sarađivao sa “škaljarcima”, kao i da likvidiaraju jednu osobu koja se nalazi u spuškom zatvoru.

Jednu od žrtava, kako je navedeno u spisima, oteli su i mučili kako bi im odao tajne “škaljaraca”, za koje je navodno radio i kako bi im rekao ko im izdaje naređenja. Kada su mu narednog dana saopštili da će da ga ubiju, on im je tražio da mu dozvole da se pomoli. Dok se molio, oni su nastavili da ga muče i ubili ga ispalivši mu hice u glavu. Osim toga, prema navodima iz spisa predmeta, oni su jednom od vođa, nakon “obavljenog posla” morali da šalju fotografije iskasapljenih tijela žrtava.

Dokaze o počinjenoj i planiranim likvidacijama istražitelji su dobili od stranih bezbjednosnih službi. Naime, dostavljen je izvještaj Europola o presretanju komunikacija ostvarenih putem aplikacije SKY ECC za mobilne telefone, a slučaj je podignut na veći nivo dostavljanjem podataka od strane pravosudnih organa Republike Francuske, koji su postupili po zamolnici za Međunarodnu pravnu pomoć Specijalnog državnog tužilaštva Crne Gore. Tako, na osnovu spisa dostavljenih od pravosudnih organa Francuske utvrđeno je da je vršen tajni nadzor i pretres servera aplikacije SKY ECC, koja je kriptovana i zaštićena i koju je koristilo više lica sa teritorije Crne Gore, a i iz drugih država. Dostavljeni dokazi pokazuju da su svi okrivljeni iz ovog predmeta bili korisnici pomenute aplikacije, koristeći se šiframa koje su nesumnjivo identifikovane, i da su međusobno komunicirali putem međusobne prepiske – poruka, glasovnih poruka, razmjene fotografija i drugog materijala, te da takva komunikacija upućuje na osnovanu sumnju o djelovanju kriminalne organizacije.

– Da je to tako vidi se otuda što su okrivljeni formirali dvije zatvorene grupe korisnika unutar SKY ECC aplikacije i što iz međusobnih komunikacija unutar tih grupa proizilazi da je mimo lišenja života oštećenog (koji se vodi kao nestao) bilo planirano da se liše života i druga lica. Naime, iz komunikacije od 30.7.2020. godine vidi se plan i dogovor za likvidaciju jednog lica za vrijeme sahrane A.K. u B., pripadnika suprotstavljene kriminalne organizacije, koji je lišen života na području Grčke i za likvidaciju D.H., koji je u međuvremenu nestao i za koga postoji vjerovatnoća da je lišen života. Takođe, komunikacija između okrivljenih ukazuje da je postojao plan i dogovor da se određeno lice liši života za vrijeme njegovog boravka u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija. U prilog zaključku o postojanju plana za izvršenje više krivičnih djela ubistava i teškog ubistva ide i činjenica da je jedan od okrivljenih, koji je za sada u bjekstvu, preko svog mobilnog telefona dobijao fotografije lica lišenih života, čija su tijela bila iskasapljena, od strane, za sada neidentifikovanog, pripadnika kriminalne organizacije – navedeno je u spisma predmeta.

Specijalno državno tužilaštvo 23. aprila donijelo je naredbu o sprovođenju istrage protiv te kriminalne grupe. Pomenutim dokumentom okrivljenom Kašćelanu se stavlja na teret da je zajedno sa, za sada neidentifikovanim, licem organizovao kriminalnu organizaciju, čiji cilj je bio vršenje krivičnih djela protiv života i tijela na štetu pripadnika suprotstavljene kriminalne organizacije, odnosno krivičnih djela ubistvo i teško ubistvo. Naredbom su obuhvaćeni i: Miloš Radonjić, Vladimir Vučković, Darko Prelević, Krsto Maroš, Zoran Kažić, Radoje Zvicer, Radoje Živković, Milan Vujotić, Dragan Knežević, Srđa Jurišević, Zdravko Perunović, Milan Knežević i Aleksandar Dragićević, kojima se stavlja na teret da su bili pripadnici kriminalne organizacije, sa različitim, jasno definisanim ulogama.

Ubistvo “škaljarca” organizovano je tako što je Kažić javio kada je on izašao iz kuće, dok je Dragićević neposrednim izvršiocima krivičnih djela prijavio kojim putem je krenuo. Po dolasku na jednu lokaciju, Vučković, Jurišević i Radonjić navodno su presreli tog muškarca i zadali mu udarac šipkom u glavu. Tada su ga vezali konopom i zadali mu više udaraca po glavi i tijelu, nakon čega su ga smjestili u vozilo “BMW” i krenuli prema Njegušima. Mučili su oštećenog da bi od njega saznali za planove suprotstavljene kriminalne organizacije i da bi pristupili kriptovanom mobilnom telefonu koji je imao sa sobom. Po nalogu Kašćelana, vratili su se na jedno mjesto i pokupili još dvojicu saučesnika. U večernjim satima, kako tvrde iz tužilaštva, mučili su “škaljarca” kako bi od njega doznali za koga radi i gdje su štekovi i oružje pripadnika njegove kriminalne organizacije. Naredne noći su mu saopštili da će ga ubiti, te mu dozvolili da se pomoli i u trenutku dok se molio, ispalili su više projektila iz vatrenog oružja lišivši ga života. Poslije ubistva uklonili su tragove izvršenog krivičnog djela i posmrtne ostatke oštećenog odnijeli u rejon Nacionalnog parka “Lovćen” gdje se nalazi kuća jednog okrivljenog, koji im je unaprijed obećao da će pomoći u uklanjanju tragova izvršenog krivičnog djela, a gdje su pokopani posmrtni ostaci oštećenog.

(DAN)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije