Connect with us

Crna Hronika

EUROPOL: U porastu seksualno zlostavljanje djece na internetu, budite oprezni!

Published

on

Ilustracija Pixabay

Aktivnosti u vezi sa seksualnim zlostavljanjem djece na internetu, koja su najugroženija kategorija društva, posljednjih godina su u stalnom porastu, navedeno je u Europolovoj Procjeni prijetnje organizovanog kriminala (EU SOCTA 2021).

U dokumentu je istaknuto da je seksualno nasilje na djecom traumatično i često podrazumijeva dugotrajno i teško oštećenje fizičkog i psihološkog stanja žrtava, što može dovesti do samopovređivanja, nerijetko i samoubistva.

Ova vrsta zlostavljanja takođe uključuje uznemiravanje, zlostavljanje i verbalno, psihološko i fizičko nasilje nad djecom, piše Dan.

Strože kazne za pedofiliju i uspostavljanje javnog registra pedofila u Crnoj Gori nedavno su od nadležnih tražili građani sa protesta održanih u više crnogorskih gradova.

“Internet materijalu o zlostavljanju djece može se lako pristupiti na svim vrstama uređaja, uključujući mobilne uređaje. Rasprostranjena zloupotreba alata za šifrovanje, uključujući šifrovane aplikacije, smanjila je rizik od otkrivanja prestupnika koji se sve više oslanjaju na usluge anonimizacije kao što su virtuelne privatne mreže ili proksi serveri. Broj prijavljenih incidenata koji uključuju i zlostavljanje djece na daljinu neprekidno je u porastu poslednjih godina, a intenziviran je tokom pandemije virusa korona. Usled mjera zaključavanja protiv širenja pandemije Kovida-19, djeca su trošila više vremena na mreži bez nadzora, što ih čini ranjivijim”, navedeno je iz Europola.

Prestupnici na mreži koriste lažni identitet i tehnike za sticanje povjerenja žrtve i dobijanje nezakonitih sadržaja manipulisanjem ili ucjenama. Žrtve često snimaju tokom vršenja seksualnih radnji, a da one nijesu ni svjesne da ih snimaju. Obično je materijal za seksualno zlostavljanje djece zaštićen lozinkom i čuva se lokalno ili putem internet usluge skladištenja.

“Zlostavljanje se ponekad snima i za dalje širenje putem interneta, što rezultira time da je dijete iznova žrtva. Velika većina zlostavljanja uživo prikazuje djevojčice mlađe od 13 godina u kućnom okruženju. Prenos uživo je ključna prijetnja i broj incidenata koji uključuju ovu vrstu zlostavljanja neprekidno se povećavao. Veliki broj prestupnika pristupa i razmjenjuje zloupotrebu djeteta, materijala na mreži”, istakli su iz Europola.

Zaustavite zlostavljanje djece, uđite u trag

Europol je trenutno u posjedu više od 40 miliona slika seksualno zlostavljane djece širom svijeta.

U junu 2017. godine pokrenuta je kampanja “Zaustavite zlostavljanje djece uđite u trag”. Cenzurisani izvodi iz eksplicitnih slika se redovno objavljuju na veb stranicama i od javnosti su zatražili pomoć u traženju njihove lokacije ili zemlja porijekla. Ovi savjeti se zatim koriste za informisanje, a nadležnim organima služe da dalje istražuju.

“Svi predmeti su uzeti iz pozadine slike sa seksualno eksplicitnim materijalom koji uključuje maloljetnike. Zbog toga tražimo vašu pomoć u utvrđivanju porijekla nekih od ovih predmeta. Uvjereni smo da će više očiju dovesti do više potencijalnih klijenata i na kraju će pomoći u spasavanju ove djece. Posebno želimo da pronađemo njihovo porijeklo (lokaciju/zemlju). Možete pomoći tako što ćete kliknuti na objekat koji prepoznajete i pružiti Europolu informacije koje imate o predmetu. To se može učiniti anonimno”, poručili su iz Europola.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije