Connect with us

Crna Hronika

JUVENTAS: Odmah da se učini sve da se počinioci procesuiraju i kazne

Published

on

NVO Juventas

Iz nevladine organizacije Juventas oštro osuđuju napad na člana NVO LGBT Forum Progres i ističu da se tim napadom potvrđuje opšti osjećaj nesigurnosti LGBTI osoba u Crnoj Gori, što je nedopustivo i treba da nas sve alarmira.

“Dokazano je da kada porastu političke i društvene tenzije i polarizacija među društvom, da su prvi na udaru oni/one koji se percipiraju kao slabiji. Država ima zadatak da osigura bezbjednost svih, neselektivno i pravično. Stravičan opis nasilja i ponižavanja člana LGBT Foruma Progres nas opominje na ogromne tenzije u društvu koje moraju biti adekvatno adresirane. Juventasova poruka je jasna: odmah da se učini sve da se rasvijetle pojedinosti slučaja, da se počinioci procesuiraju i kazne, ali i da se za ubuduće ojačaju adekvatni preventivni mehanizmi ”, saopšteno je iz te NVO.

Saopšteno je da je napad na aktivistu LGBT Foruma Progres u poslednjih godinu dana najteži oblik nasilja, a, nažalost, ukazuje na zabrinjavajući trend porasta mržnje, netrpeljivosti i mizoginije u crnogorskom društvu.

“Primjera je već previše. Mnogo manje opasan, ali ipak ilustrativan je podatak da je za 10 godina od kada postoji Drop in centar za LGBTIQ osobe koji vodi NVO Juventas, prvi put napadnut prije dva dana. Srećom niko nije povrijeđen i nije nanešena materijalna šteta.U prethodnih godinu dana, došlo je do porasta porodičnog, psihičkog, fizičkog i sajber nasilja. Nasilje se dominantno preselilo i na polje politike, a javni diskus je obojen netrpeljivošću. Naše društvo je u konstantnoj političkoj krizi već duži vremenski period, a ova kriza je eskalirala i postala sve vidljivija od predizborne kampanje i parlamentarnih izbora prethodne godine, pa sve do danas”, poručili su iz Juventasa.

Kako su kazali, svoj doprinos u zaustavljanju nasilja, homo/transfobije, mizoginije i političke, vjerske i nacionalne netrpeljivosti moraju dati i institucije sistema, partije, političari i političarke, nevladin sektor i mediji, te svaki građanin i građanka pojedinačno.

“Ipak, najveća odgovornost je na državnim organima, pa od njih ovim putem zahtijevamo da učine sve da njihova retorika ne podgrijava, već smanjuje tenzije, a da se snažnije suprostave svim oblicima nehumanog i ponižavajućeg tretmana koji trpe naše građani”, zaključili su u Juventasu

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije