Connect with us

Crna Hronika

NAJVJEROVATNIJE POBJEGAO U ALBANIJU: Đokaj nakon zločina imao logistiku

Published

on

Dobro obaviješteni izvori iz bezbjednosnih službi izričiti su da je očigledan institucionalni propust koji je, nažalost, za posljedicu imao tragičan ishod. Isti izvori navode da je ovo klasičan primjer rutinskog i pasivnog odnosa policije, uz izostanak proaktivnog pristupa i prevencije u ovako osjetljivim slučajevima. Kategorični su da su morale biti odrađene bezbjednosne provjere, da je obaveza i praksa inspektora bila da po nalogu tužioca poslije nasilja u porodici obave pretres, kako bi se utvrdilo da li nasilnik ima oružje, a posebno što se radi o povratniku koji je već odgovarao za nasilničko ponašanje

Policija sumnja da je Ilir Đokaj (28) iz Milješa, nakon ubistva bivše nevjenčane supruge Šejle Bakije (19) i ranjavanja njenog oca Šabana Bakije (42), u srijedu oko 15.40 sati, na Karabuškom polju imao logistiku i da je ilegalno pobjegao u Albaniju, potvrđeno je Pobjedi iz izvora u policiji.

Kako nam je nezvanično saopšteno, sve ukazuje da je Đokaj odmah nakon što je sa više hitaca usmrtio devetnaestogodišnjakinju, a njenom ocu nanio teške povrede, iz Tuzi prešao granicu sa Albanijom.

On je, kako se sumnja, izbjegao policijske kontrole kroz Tuzi i u međugraničnom predjelu između Crne Gore i Albanije ilegalno izašao iz Crne Gore.

Policija se juče zvanično oglasila povodom ovog zločina. Medijima je stiglo saopštenje, sa istovjetnim sadržajem dostavljenim dan ranije Pobjedi, kao odgovor na pitanja našeg lista.

Ranije poznat policiji

Ponovili su da je Đokaj od ranije poznat policiji i da su prema njemu „preduzimali službene mjere i radnje.“

Kako je saopšteno, protiv njega je 26. avgusta podnijeta prekršajna prijava zbog prekršaja iz čl. 36 stav 2 shodno Zakonu o zaštiti nasilja u porodici.

Dodaju da je „prijavu podnijela njegova bivša nevjenčana supruga Š. B. u kojoj je navela da joj je ovo lice upućivalo prijetnje napadom.“

– Odmah po zaprimljenoj prijavi u službenim prostorijama Centra bezbjednosti Podgorica na okolnosti događaja, prikupljena su obavještenja od ova dva lica. Sa navodima prijave i sadržajem izjava upoznat je dežurni tužilac u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici koji se izjasnio da u konkretnom događaju nema elemenata bića krivičnog djela – saopštili su iz policije.

I. Đ. je, kako su naveli, uhapšen zbog prekršaja iz čl. 36 stav 2 shodno Zakonu o zaštiti nasilja u porodici, te je narednog dana priveden nadležnom sudiji za prekršaje na dalje postupanje.

Automobil „audi“ kojim je Đokaj došao do mjesta zločina i koji je kasnije parkirao u centru Tuzi i pobjegao (Foto: Pobjeda)

– Osim toga, protiv njega su službenici Uprave policije u prethodnom periodu podnijeli i krivične prijave. Zbog sumnje da je izvršio krivično djelo neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga on je procesuiran 2017. godine, dok je 2019. godine podnijeta krivična prijava zbog sumnje da je izvršio krivično djelo nasilničko ponašanje – dodaje se u saopštenju.

Istakli su da je „značajno interesovanje u odnosu na događaj od 30. septembra iskazao predsjednik Opštine Tuzi Nik Đeljošaj sa kojim službenici Uprave policije ostvaruju kontinuiranu komunikaciju i saradnju.“

Propust institucija

Zvanično je, po drugi put, saopšteno da je devetnaestogodišnjakinja prije samo mjesec prijavila policiji da joj Đokaj prijeti, zbog čega je on uhapšen i priveden tužiocu, koji je ocijenio da se ne radi o krivičnom djelu, već o prekršaju.

Dobro obaviješteni izvori iz bezbjednosnih službi izričiti su da je očigledan institucionalni propust koji je, nažalost, za posljedicu imao tragičan ishod.

Kategorični su da su morale biti odrađene bezbjednosne provjere i da je praksa i obaveza inspektora bila da po nalogu tužioca poslije nasilja u porodici obavi pretres, kako bi se utvrdilo da li nasilnik ima oružje, a posebno što se radi o povratniku koji je već odgovarao za nasilničko ponašanje. Objašnjavaju da je sada jasno da je odluka postupajućeg tužioca bila pogrešna, ali da očito ni policija nije ozbiljno shvatila slučaj.

-Policija je bila obavezna da nakon prijavljenog nasilja u porodici preduzme preventivne mjere prema žrtvi i članovima njene familije, kako bi se spriječilo ono što je počinilac i najavljivao. Policija je shodno multidisciplinarnom pristupu i standardnim operativnim procedurama bila dužna da službeno upozna institucije socijalne zaštite i NVO za zaštitu žrtava od nasilja, kako bi se na osnovu svih prikupljenih informacija izvršila procjena obavezne zaštite potencijalne žrtve i njenog zbrinjavanja u sklonište, u slučaju da se u mjestu gdje stanuje ne može obezbijediti sigurnost – kazao je Pobjedin sagovornik.

Zaštita žrtava

Pojasnio je da su u sastavu multidisciplinarnog tima predstavnik policije, tužilaštva, suda, Centra za socijalni rad, psiholog, medicinski radnik, predstavnik NVO i da u svakoj opštini postoje multidisciplinarni timovi za borbu protiv nasilja u porodici.

Kako dodaje, međuinstitucionalne i međusektorske saradnje, neophodan su uslov za efikasnu prevenciju i zaštitu žrtava porodičnog nasilja i nasilja nad ženama, koje, sudeći po svemu, u ovom slučaju nije ni bilo.

Povodom istraživanja ovog teškog zločina, s ciljem lociranja i hapšenja Đokaja, istražitelji su uzeli izjave od više osoba, izuzeli tragove, ali više od sumnji da je pobjegao iz zemlje o njemu se ne zna.

Pobjedini izvori pribojavaju se da je Đokaj uveliko van dometa naših vlasti, koje će, shodno proceduri tek za više od mjesec, a možda i dva, izdati međunarodnu potjernicu.

Đokaj je vozilo ,,audi“ hercegnovskih tablica, koje je koristio u zločinu, ostavio u centru Tuzi, gdje mu se gubi svaki trag. Neadekvatna reakcija, nažalost, odrazila se na jedan mladi život, koji je možda mogao biti spašen, u slučaju da su prijetnje ozbiljno shvaćene, baš kako ih je doživjela i žrtva.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije