Connect with us

Crna Hronika

NASILJE NAD STRANIM TURISTIMA NA UZURPIRANOJ PLAŽI PLOČE: Upotpunjavanje aferaškog dosijea kontroverzne braće Carević

Published

on

Od kad su, jedan od najpoznatijih bagerista u Crnoj Gori, bivši predsjednik Opštine, koji je od Budve napravio srpsku autonomnu oblast (SAO), Marko Bato Carević i njegov brat Nebojša, toliko osilili i u stilu srednjevjekovnih svetosavskih voždova okupirali plažu Ploče, ova eminientna lokacija postala je sinonim za uzurpaciju, ilegalnu gradnju, malverzacije, kršenje zakona i propisa.

Osim što su braća Carević nakon ilegalnog prisvajanja, od ove luksuzne lokacije napravili svetosavsku seljanu, sa primjesom Guče na moru, posljednjih dana svjedočimo da su na sve kontroverze koje se vezuju za njihovo upravljanje plažom, dodali i nasilničko ponašanje ”neformalnog obezbjeđenja”. Da bruka koja se odvijala prije dvije neđelje na plaži Ploče dobije i međunarodni karakter, pobrinulo se upravo to ”neformalno obezbjeđenje” koje je isprebijalo turske državljane.

Uzeo bolovanje da bije strane turiste

Podsjetimo, crnogorska policija je prije dva dana uhapsila dva službenika Odeljenja bezbjednosti Kotor, Slobodana Vulanovića i Marka Vučinića, za kojima su raspisane poternice zbog sumnje da su se nasilnički ponašali prema turskim državljanima na plaži Ploče kod Budve 27. avgusta.

Prema pisanju medija nasilničko ponašanje na plaži Ploče Vulanović je počinio dok se nalazio na bolovanju, a vjeruje se da je tokom ljeta sa Vučinićem bio radno angažovan kao neformalno obezbjeđenje ugostiteljskog objekta čiji je vlasnik firma “Piastra” Nebojše Carevića, rođenog brata kontroverznog bivšeg predsjednika Opštine Budva Marka Bata Carevića.

Plaža Ploče pod okupacijom kontroverzne braće Carević postaje antireklama za Crnu Goru kao turističku destinaciju

Takođe, kako je navedeno u saopštenju ODT Kotor, sumnja se da je grupa od pet osoba I.J., O.S., M.V., S.V. i M.V. od kojih su dvojica policijski službenici (gore navedeni Vulanović i Vučinić), izvršila krivično djelo – nasilničko ponašanje na štetu turskih državljana.

Pritvor je određen i osumnjičenom Ognjenu Škuletiću ali i Milošu Vuloviću i Ivanu Juriševiću, za koje se vjeruje da su, takođe kao neformalno obezbjeđenje ugostiteljskog objekta na plaži Ploče, pretukli grupu stranaca.

Nepoznato je što je ”neformalno obezbjeđenje” stimulisalo da se nasilnički ponašaju prema stranim turistima, ali sigurno je da je ovo divljanje dalo nemjerljiv doprinos srozavanju renomea Crne Gore kao poželjne turističke destinacije.

Ali za braću Carević divljanje njihovog ”neformalnog obezbjeđenja” samo je jedna u nizu kontroverzi i afera koje se za njih i okupiranu plažu Ploče vezuju.

Bageri i kamioni na uzurpiranoj plaži

Carevići, koji godinama ilegalno upravljaju plažom Ploče, počeli su još 2021. godine sa širenjem tog kupališta na vrlo drzak način jer su za svoje potrebe počeli sa rušenjem dijela brda i zauzimanja terena koje je u vlasništvu države.

Carevići međutim, nijesu stali na tome, već su nastavili da sprovode radove na plaži koju već godinama uzurpiraju što se može vidjeti na fotografijama koje smo objavljivali prošle godine.

Ovo je međutim samo dio devastatorsko-uzurpatorskih kriminalnih radnji braće Carević, koji teritoriju opštine Budva doživljavaju kao sopstveni privatni posjed. Poražavajuće je da nadležne inspekcije ne žele da reaguju i zaustave bahaćenje beskrupuloznih svetosavskih tajkuna.

Za sad Carevići su preživjeli tri vlasti, a njihovi uzurpatorski poslovi cvjetaju bez obzira ko je na čelu vlade i u nadležnim ministarstvima.

Prisvojili plažu i grade objekte

Poznato je da su Marko Carević i njegov brat Nebojša uzurpirali plažu Ploče i godinama ne plaćaju zakupninu. Kako se procjenjuje oni su do septembra 2021. godine dugovali Morskom dobru oko 60.000 eura bez kamata po osnovu korišćenja. Ta cifra sada je mnogo veća.

I pored toga na plaži je izgrađen objekat koji je, kršenjem ugovornih obaveza upisan na ime Nebojše Carevića umjesto na državu.

Marko Bato Carević: “Po mom skromnom mišljenju urađena je dezinfekcija, dezinsekcija, demonizacija”, ”Budva je bila i ostaće primjer korupcije i kriminala”, ”Mi smo se 1918. ujedinili sa Srbijom. A gore, Cetinje, kontinentalno, kako bi mi rekli, preko brda, bili su pod Turskom”

Portal Aktuelno već je pisao da su Carevići, u dobro uhodanim ilegalnim uzurpatorskim poduhvatima imali svesrdnu pomoć ljudi iz državnih institucija, prije svega Uprave za nekretinine i kotorskog katastra.

Takođe smo pisali da je Morsko dobro utvrdilo da Carević ne postupa po ugovoru i da nije izmirio naknade za korišćenje morskog dobra – plaže Ploče za šest godina u iznosu od oko 60.000 eura.

Instant sudija u službi Carevića

Podsjetimo, Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom objavilo je 9. jula, 2020. godine nakon skoro 18 godina, prvi tender za zakup  jednog od najatraktivnijih kupališta na primorju – plaže Ploče.

Sudija Veljko Bulatović koji je Carevićima omogućio da i dalje uzurpiraju plažu Ploče

Međutim, 24. avgusta 2020. sudija Osnovnog suda u Kotoru Veljko Bulatović, koji je poznat po aferama i prisnoj vezi sa Carevićima, donio je privremenu mjeru kojom se zabranjuje Morskom dobru zakup i davanje na korišćenje trećim licima plaže Ploče.

S obzirom da se takvom odlukom aminuje Carevićima da i dalje protivzakonito uzurpiraju plažu Ploče, Morsko dobro je očekivano uložilo prigovor pred Osnovnom sudom u Kotoru koji je odbijen.

Ono što je čudno i što posebno bode oči u čitavom ovom slučaju je činjenica da je Nebojša Carević već pravosnažno izgubio spor kojim je tražio da se naloži Morskom dobru da sa njim zaključi Aneks ugovora koji je prekršio u svakoj mogućoj odredbi koja je mogla da se prekrši, o čemu možete čitati na OVOM LINKU.

Plaža Ploče

Car afera

Osim što je plaža Ploče zajednički uzurpatorski poduhvat kontroverzne braće Carević, za ime svetosavskog tajkuna Marka Carevića vezuju se još dvije velike afere  – otuđenje zemljišta na Krimovici i afera ”Asfalt Beton”.

Djelovanje mimo zakona uzurpatorske braće nesmetano se odvija jer, po svemu sudeći, tužilaštvo i ostale nadležne institucije nikako ne žele da se bave svojim poslom i učine nešto povodom korupcionaških radnji u koje je Carević i sam priznao da je umiješan.

Treba podsjetiti da smo pisali i o ulozi inspekcije koja jednostavno ”žmuri” na sve ilegalne poslove Carevića, ali i o detaljima malverzacija braće uzurpatora koji se tiču kršenja ugovora sa Morskim dobrom.

Takođe smo objavljivali i da se na prostoru Krimovice, gdje je Bato Carević već zauzeo skoro pola miliona kvadrata državnog zemljišta već neko vrijeme nelegalno se gradi objekat. Slična situacija je i na uzurpiranoj plaži Ploče na kojoj Carevići uveliko izvode bagerske radove.

To je, međutim, samo mali dio malverzacija koji je vezan za poslove kontroverzne braće Carević, a o čemu portal Aktuelno piše već više od godinu.

Ovom prilikom ponovo objavljujemo video koji bi se nakon procesuiranja Marka Carevića mogao iskoristiti kao dokazni materijal u postupku protiv njega:

Ovo su neke od afera u koje je svetosavski tajkun umiješan:

SKANDAL U REŽIJI CAREVIĆA Uzurpatori plaže Ploče namještaju svoju radnicu za Upravni odbor Morskog dobra

PRAVNE MALVERZACIJE UZURPATORA IZ SAO BUDVA Carevići ne biraju sredstva da zadrže plažu Ploče

Manevar uzurpatora: Prekinut tender za Ploče, Carevići uložili žalbu

Ko je moćniji Carević ili država: Tender za plažu Ploče u sred ljeta, dokumentacija pod provjerom, zašto ćuti Tužilaštvo?

Ista meta isto odstojanje: Carevići uzurpirali Ploče i Krimovicu, napadaju zgradu Opštine, Tužilaštvo ne vidi problem

Afera “Asfalt-beton”: Hoće li Tužilaštvo popustiti pred hajdukom Carevićem?

U.P.A.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije