Connect with us

Crna Hronika

SDT: Kovačević se tereti da je prepisivao državnu imovinu na fizička lica, Peruničić za zloupotrebu položaja

Published

on

Protiv 10 osoba i jednog pravnog lica vodi se istraga u slučaju “Međa” zbog sumnje da su izvršena krivična djela zloupotreba službenog položaja, zloupotreba položaja u privrednom poslovanju, iznude, falsifikovanja isprava i utaje poreza i doprinosa, saopštila je specijalna tužiteljka Lidija Mitrović.

Direktor Uprave za nekretnine Dragan Kovačevića sumnjiči da je formirao kriminalnu organizaciju čiji pripadnici su postali i neki njegovi podređeni.

“Postoji osnovana sumnja da je okrivljeni D.K. formirao kriminalnu organizaciju tokom 2011. godine, koja je djelovala na teritoriji Crne Gore, a čiji pripadnici su postali okrivljeni A.L.G., V.T., K.P., G.T., D.J., D.K., A.B. i S.P. i pravno lice G&A.P. doo Podgorica” piše u optužnici.

Oni se terete da su državnu imovinu nezakonito prepisivali na fizička lica.

Sumnja se da je K.P. prihvatio da kao ovlašćeno lice u kompaniji “G & A. P. ” i licencirani geodeta izrađivao elaborate geodetskih snimanja sa netačnim terenskim podacima.

V.T. je osumnjičen da je prihvatio da ovjerava lažne elaborate izvedenog stanja bez potpisa svih valsnika zemljišta, komunicira sa drugim članovima kriminalne grupe u cilju prikrivanja stvarnih podataka.

A.L.G. se sumnjiči da je prihvatila upis i promjenu podataka u katastarskom operatu na nepokretnostima bez validnog pravnog osnova.

G.T. se sumnjiči da je prihvatio da po nalogu Kovačevića postupa u predmetima Uprave za nekretnine u Tivtu te da donosi rješenja na osnovu lažnih elaborata.

Navode da je Kovačević prihvatio da zaključuje kupoprodajne ugovore pred notarom, da u iste unosi lažne podatke i daje neistinite izjave o građenju objekta i upisu na osnovu lažnog eleborata.

S.P. je prihvatila da Kovačević dovede u vezu sa licem koje će uz novčanu nagradu prinuditi vlasnika nepokretnosti da na svoju štetu proda svoj suvlasnički udio u imovini, te da po završenom poslu komunicira sa organizatorom kriminalne organizacije oko isplate dogovorene nagrade.

“A.B. je prihvatio da uz obećanu novčanu nagradu, upotrebom prijetnje i sile ponudi drugog suvlasnika nelegalno sagrađenog objekta. Kako bi ovaj na štetu svoje imovine prodao svoj suvlasnički udio drugom članu kriminalne organizacije , te da na taj način pribavi protivpravnu imovinsku korist kriminalnoj organizaciji”, kazala je Mitrović.

Po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva Specijalno policijsko odjeljenje podnijelo je krivične prijave protiv bivšeg direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost Dejana Peruničića i jednog službenika ANB-a sa inicijalima S.P. zbog sumnje da su zloupotrijebili službeni položaj, saopštio je načelnik SPO-a Dragan Radonjić.

“Postupali smo po prijavi v.d. direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost Dejana Vukšića koji je dostavio dokaze o  postupanju prethodne garniture tajne policije. Peruničić i S. P. su juče saslušani u svojstvu osumnjičenih”, rekao je on.

“U radu na ovom predmetu su pripadnici Specijalnog policijskog tima prikupili informacije od 43 lica”, rekao je šef Specijalnog policijskog tima Dragan Radonjić.

 

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije