Connect with us

Crna Hronika

UPOZORENJE RODITELJIMA: Šta je blekaut izazov na Tiktoku koji odnosi dječije žrtve?

Published

on

Igra "gušenja" odnosi najmlađe žrtve / Foto: ilustracija pixabay

Desetogodišnji dječak, koji je prošle sedmice pronađen mrtav u stanu u beogradskoj opštini Rakovica, prema nekim informacijama stradao je usljed izazova na društvenoj mreži Tiktok. Ovakva vrsta izazova prije nekoliko dana odnijela je i život desetogodišnje Italijanke, koja se ugušila učestvujući u “Blackout” čelendžu na Tiktoku.

“Igra gušenja” odnosno “onesvješćivanja” već više od godinu dana kruži internetom, a sastoji se u tome da učesnici namjerno prekidaju dotok kiseonika, pokušavajući da se uguše, a sve s ciljem da izazovu osjećaj koji čovjek doživi neposredno pred smrt, odnosno pred gubitak svijesti.

Desetogodišnja Italijanka pronađena je u kupatilu s pojasom oko vrata zavezanim za radijator, hitno je odvezena u bolnicu, ali joj nije bilo spasa.

Povodom tragičnog događaja psiholog Kalođero Lo Pikolo je izjavio da “smo svi učesnici rijaliti programa u kojemu se traže novi podvizi da bi se osvojili bodovi”.

“Svi istovremeno učestvujemo i svi smo jednako gubitnici”, tvrdi psiholod Lo Pikolo.

Podaci koje ima američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti navode da se ovoj “igri” mogu pripisati najmanje 82 smrtna slučaja.

Javno tužilaštvo u Italiji pokrenulo je istragu o smrti djevojčice koja je učestvovala u takozvanoj “igri gušenja”.

Nekoliko sati nakon što se saznalo za smrt djevojčice, koja je izazvala gnijev širom Italije, Ured za zaštitu podataka u Rimu odlučio je da Tiktok, ako ne može sa sigurnošću da provjeri starost korisnika, mora da ga blokira najkasnije do 15. februara.

Iako prema pravilima Tiktoka korisnici ne mogu da budu mlađi od 13 godina, kompanija nije spriječila djevojčicu od 10 godina da napravi nalog, navele su italijanske vlasti.

Javno tužilaštvo u Palermu pokrenulo je istragu zbog podsticanja na samoubistvo. Vlasti Italije su navele da na platformi Tiktok “nedostaje dovoljno pažnje za zaštitu maloljetnika” i osudile lakoću s kojom djeca mogu da se prijave na aplikaciju.

Tiktok, platforma za dijeljenje video sadržaja, veoma popularna među tinejdžerima širom svijeta, u vlasništvu je kineske kompanije Bajtdens (ByteDance). U Evropi ima oko 100 miliona korisnika.

“Sigurnost zajednice Tiktoka je naš glavni prioritet. Spremni smo u svakom trenutku na saradnju s vlastima u vezi istrage Antoneline smrti”, naveo je Tiktok.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije