Connect with us

Crna Hronika

VJEŠTAK NE ZNA KO JE PROŠAO KROZ CRVENO(!): Stradala djevojka vozila 27km na sat, udario je brzinom 110 km na sat

Published

on

Foto / Podgorički vremeplov FB

Vještak saobraćajne struke Goran Čarapić kazao je juče u Višem sudu da je Dejan Šarac upravljao vozilom “mercerdes” brzinom od 109,98 kilometara na čas, dok se pokojna Valentina Gazdić kretala “polom” brzinom od 27 kilometara na čas, piše Pobjeda.

Šarac je na raskrsnici Bulevara Save Kovačevića i Ulice bratstva i jedinstva prošle godine, prema tvrdnjama tužilaštva, udario u vozilo “polo” kojim je upravljala Gazdić, koja se kretala brzinom od 27 kilometara na čas.

Vještak Čarapić nije mogao da utvrdi da li je pokojna Gazdić prošla kroz crveno ili su eventualno oba vozila prošla dok je na semaforu bilo crveno svjetlo.

“To može samo da se pretpostavlja, a sigurne tvrdnje bi se mogle iznositi u slučaju postojanja video-zapisa sa lica mjesta. Do uključenja crvenog svjetla za smjer kretanja vozila ‘mercedes’ proteklo je devet sekundi – a za tih devet sekundi za smjer kretanja vozila ‘polo’ uključeno je crveno svjetlo. Ne isključujem mogućnost da je vozilo ‘polo’ moglo ući u raskrsnicu i za vrijeme trajanja crvenog signala. Ne mogu dati pouzdan odgovor bez video-nadzora, uprkos ostalim tragovima. Ne isključujem mogućnost da su oba vozila ušla u raskrsnicu kada su bila upaljena crvena svijetla na semaforu”, kazao je Čarapić.

Kako je istakao, ono što sa sigurnošću može da tvrdi je da se vozilo “polo” prethodno kretalo Ulicom bratstva i jedinstva i skretalo ulijevo prema Bulevaru Save Kovačevića.

On je dodao da je vozač “pola” bio u obavezi da propusti vozilo “mercedes” koje mu nailazi sa desne strane.

Na ovu izjavu prigovorila je punomoćnica porodice Gazdić, advokatica Tijana Živković, navodeći da se optuženi kretao brzinom od najmanje 110 km/h, što je više nego duplo od dozvoljenog.

“Naročito je bitno uzeti u obzir da je vozio pod dejstvom kokaina”, istakla je Živković.

Branilac optuženog Šarca, advokat Hamid Ganjola prigovorio je jer je vještak “svoj nalaz u dijelu smjera kretanja vozila ‘polo’ dao na osnovu pretpostavki”.

“Potvrdio je da nije rađen vanredni tehnički pregled i da nijesu skinute sijalice sa vozila da bi se moglo utvrditi je li bio uključen lijevi pokazivač pravca”, prigovorio je Ganjola.

Na njegovu izjavu reagovao je Čarapić, navodeći da se vanrednim tehničkim pregledom ne bi mogla utvrditi tehnička ispravnost vozila neposredno prije i u trenutku nastanka nezgode.

Gazdić je u udesu zadobila teške povrede od kojih je nakon tri dana preminula u Kliničkom centru Crne Gore. Zorana Radulović, koja je bila na mjestu suvozača u automobilu koji je vozila pokojna Gazdić, je prošla sa lakšim tjelesnim povredama.

Prema navodima optužnice, Šarac je oko dva časa iza ponoći, ne pridržavajući se saobraćajnih propisa, vozio “mercedes” pod dejstvom kokaina, brzinom dvostruko većom od dozvoljene za naseljeno mjesto.

Viši sud je u maju prihvatio nagodbu Višeg državnog tužilaštva i Šarca, kojim je ovaj optuženi priznao krivicu u zamjenu za godinu i četiri mjeseca zatvorske kazne, iako je zakonom predviđena kazna od dvije do 12 godina zatvora.

Međutim, dva mjeseca kasnije, vanraspravno vijeće Višeg suda uvažilo je žalbu porodice pokojne Valentine Gazdić i ukinulo rješenje sudije tog suda Vladimira Novovića koji je prihvatio sporazum o priznanju krivice.

Brat pokojne Valentine je na sudu, kada se razmatrao sklopljeni sporazum, kazao da je ovako dogovorena kazna uvreda za sjeni njegove sestre i cijelu njegovu porodicu. Suđenje se nastavlja 29. marta.

 

Advertisement

Najčitanije