Connect with us

Društvo

CRNOGORSKI ZBOR: Krivokapićeva čestitka akt neuvažavanja i Crne Gore i BiH

Published

on

(FOTO: AntenaM)

Čestitka Zdravka Krivokapića za “Dan Republike Srpske“, osim što je svojevrsni skandal u odnosu na pravila diplomatije, pokazuje i odsustvo samopoštovanja premijera Crne Gore prema njenom sopstvenom državnom statusu, poručuje iz NVO Crnogorski zbor.

“Niti je protokolarno korektno, niti je diplomatski dostojanstveno za Crnu Goru, kao nezavisnu državu, da njen premijer čestita samoproglašeni praznik jednom političkom entitetu u sastavu međunarodno priznate države Bosne i Hercegovine. Krivokapić se ogriješio i o Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu. Njegova čestitka je akt neuvažavanja i jedne i druge države”, navedeno je u saopštenju.

Da je Krivokapić, kako dalje navode,  čitao memoare Gavra Vukovića, ministra inostranih poslova Knjaževine Crne Gore, mogao se otuda naučiti kako se upravlja diplomatijom i kako se cijeni svoja zemlja u međudržavnoj komunikaciji.

“Uopšte, savremena crnogorska diplomatija ima priliku da se od domaćih, upravo crnogorskih diplomata, uči svome poslu, a naročito kako se, u toj oblasti, služi svojoj zemlji”.

Zato Crnogorski zbor, kako navode, podsjeća na diplomatsku vještinu i otmenost Gavra Vukovića.

“On je prilikom jedne službene posjete Beču, u razgovoru sa austro-ugarskim šefom diplomatije, iznio i neke pogranične probleme na tadašnjem pograničnom području Crne Gore i Austro-ugarske , u predjelu Nikšića  i Hercegovine. Austro-ugarski ministar ga je uputio na bečkog namjesnika Kalaja u Sarajevu, čime mu je stavio do znanja da Beč ne želi da se Crnom Gorom bavi na tako visokom državnom nivou. Dovoljan je nivo namjesnika u Sarajevu. Ali mudri Vuković mu odgovori: “Ja sam ministar spoljnih poslova Crne Gore i nema šta da ja razgovaram sa Kalajem, ja hoću da ove probleme riješim sa carskom Kancelarijom u Beču.”

Gavro Vuković, dakle, ne dozvoljava da njegova zemlja, iako mala, bude tretirana kao neka provincija, kao nekakakv entitet. On neće da razgovara sa Kalajem, jer to nije njegov nivo, već pravo u Beču, sa sebi ravnim kolegom, ministrom spoljnih poslova moćne Austro-ugarske. Tako se Vuković ponašao i u razgovorima sa zvaničnim predstavnicima Srbije i nimalo ih nije štedio , suprotstvaljajući se njihovim stavovima u odnosu na kralja Nikolu i Crnu Goru.

A Zdravko Krivokapić čestita Banjaluci, zaboravljajući da Crna Gora diplomatske odnose ima sa Bosnom i Hercegovinom, kao međunarodno priznatom državom, bez obzira na kontradikcije u njenom funkcionisanju. Diplomatski, Crnoj Gori jedina adresa u BiH može biti samo vlada u Sarajevu.

Neka premijer i naši ministri čitaju Gavra Vukovića, Veljka Mićunovića, Arsa Milatovića i Miša Pavićevića, i naučiće kako da grade međunarodnu poziciju Crne Gore”, poručuju iz Crnogorskog zbora.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije