Connect with us

Društvo

CZIP: Još jedan bjeloglavi sup stradao u Crnoj Gori, sumnja se da je pogođen u Pivi

Published

on

(FOTO: FB)

Fojiška, bjeloglavi sup sa Cresa, druga je u krivolovu odstrijeljena jedinka u Crnoj Gori, nakon Peruna koji je nastradao na Ulcinjskoj solani, saopšteno je iz Centra za zaštitu i proučavanje ptica na njihovom FB profile.

“Obje ptice bile su opremljene satelitskim odašiljačem, radi praćenja uspješnosti migracije.

Naime, prošlog mjeseca sup Fojiška, takođe opremljen satelitskim odašiljačem, uputio se s Kvarnera prema jugu prateći rutu jesenske migracije supova prema Grčkoj, Turskoj, Bliskom Istoku i Africi, a Crna Gora česta je i gotovo nezaobilazna tačka na ovoj ruti. Sup se zaustavio i boravio neko vrijeme na području Pive, gdje se sumnja da je pogođen, a nakon čega su ornitolozi CZIP-a obišli lokalitet na kojem se nalazio. Supa ipak nismo uspjeli pronaći jer je ptica u međuvremenu krenula dalje.

Tih dana dobili smo snimak bjeloglavog supa, na bankini pored puta u noći, da bi kasnije uvidom u podatke utvrdili da se radi o istoj ptici”, navodi se u saopštenju.

Sledeći put, ptica je, kako dodaju, primijećena na Skadarskom jezeru, gdje se ponovo zaustavila na kratko.

“Kako su podaci sa odašiljača pokazali da se ptica ne pomjera, opet smo izašli na teren i nažalost pronašli Fojišku sa nekrotičnom ranom i otvorenim prelomom krila! Ptica je prevezena kod veterinara, a RTG snimak pokazao je balinu u krilu, koja je dovela i do preloma. Zbog stanja u kojoj je ptica pronađena, a uz saglasnost Beli Visitor Centar sa Cresa koji je pratio Fojišku, ova jedinka je nažalost morala biti eutanazirana.

Podsjećamo da je bjeloglavi sup Perun takođe sa Cresa, 2018. godine odstrijeljen na Ulcinjskoj solani što je potvrđeno snimkom pronađenog dijela krila koje je sadržala veliku količinu sačme. Odašiljač nikada nije pronađen.

Podatak da su čak dva supa nastradala na našoj teritoriji upozorava nas na problem krivolova sa kojim se suočavaju ove ugrožene i zakonom strogo zaštićene ptice. Ostaje pitanje koliki je stvaran broj uginuća i u kojem je stepenu Crna Gora smrtonosna zamka za migraciju lešinara”, zaključili su iz CZIP-a.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije