Connect with us

Društvo

DA LI JE PREKRŠEN ZAKON: Nikšićka bolnica zapošljava nemedicinsko osoblje uoči izbora, ASK na potezu

Published

on

JZU Opšta bolnica Nikšić raspisala je 5. marta oglase za prijem u radni odnos za makar 18 radnika, većinom nemedicinskog osoblja, pokazuju podaci Zavoda za zapošljavanje koje prezentuje portal Luča.

Pošto su oglasi raspisani devet dana uoči lokalnih izbora, potrebno je, shodno zakonu, da Agencija za sprječavanje korupcije (ASK) i tužilaštvo provjere zakonitost ovog postupka.

Nikšićka bolnica, čiji je direktor član Predsjedništva Demokrata Marko Mitrović, traži kuvara, radnika u vešeraju, ložača, referenta za održavanje tehničke opreme, referenta za pravne poslove, vozača, portira, higijeničarku i sekretara.

Zanimljivo je da oglasom traže i šnajdericu.

Bolnica od medicinskog osoblja namjerava da zaposli dvije akušerke, medicinske sestre za pedijatriju…

ŠTA KAŽE ZAKON

Zakon o finansiranju političkih partija, koji tretira ovu oblast, jasno navodi da je uoči izbora dozvoljeno zapošljavanje samo ukoliko su traženi radnici neophodni za normalno funkcionisanje sistema, i pod uslovom da su ta radna mjesta već sistematizovana. Zbog značaja ove teme citiraćemo član 44 ovog zakona.

U državnim organima, organima državne uprave, organima lokalne samouprave, organima lokalne uprave, javnim ustanovama i državnim fondovima, u periodu od dana raspisivanja do dana održavanja izbora, mogu se izuzetno zaposliti lica na odredeno vrijeme, odnosno zaključiti ugovor za obavljanje privremenih i povremenih poslova, radi obezbjedivanja neometanog i redovnog odvijanja i funkcionisanja procesa rada tih organa, na osnovu odluke nadležnog organa ovih subjekata, samo ako je to predviđeno aktom o sistematizaciji radnih mjesta.

Organi i pravna lica dužni su da sve odluke o zapošljavanju koje su donijete u skladu sa zakonim kojima se uređuju radni odnosi, prava i obaveze državnih službenika i namještenika i obligacioni odnosi, sa kompletnom pratećom dokumentacijom, dostave Agenciji za sprječavanje korupcije, u roku od tri dana od dana donošenja odluke.

Agencija je dužna da dostavljena akta  u roku od sedam dana od dana dostavljanja objavi na svojoj internet stranici.

Podsjetimo, u prethodnom periodu upravo su partije aktuelne vlasti, ali sa pozicije opozicije, najviše kritikovali zapošljavanje uoči izbora.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije