Connect with us

Društvo

DAMJANOVIĆ: Četvororesorno ministarstvo nikada ne može biti uspješno kao samostalni resori

Published

on

Potpredsjednica Demokratske partije socijalista (DPS) i bivša ministarka nauke Sanja Damjanović ocijenila je da četvororesorno ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta nikada ne može biti uspješno kao što to mogu biti samostalni resori.

“Spajanjem četiri ministarstva u jedno, presedan je do sada neviđen u modernoj Evropi. Motivi koji stoje iza takve odluke meni nijesu poznati. Sva četiri resora bila su izuzetno uspješna u prethodnoj Vladi upravo zbog posvećenosti kolega ministara da svojim liderstvom unaprijede ambijent u kojem živimo”, kazala je Damjanović u intervjuu Pobjedi.

Ona smatra da razdvajanje tima bivšeg ministarstva nauke u dva resora ne može biti opravdano i da je time “prekinuta nit efikasne i komplementarne saradnje među kolegama”.

“Vrijeme će pokazati ispravnost ove odluke ali će do tada teško izgrađen sistem rada i stvaralačka energija čitavog tima definitivno biti narušena, da ne kažem izgubljena. Međutim, ohrabrujem svoje bivše kolege u Ministarstvu da snažno nastave da doprinose razvoju crnogorskog društva kroz predan i profesionalan rad za dobrobit svih građana Crne Gore”, ističe Damjanovićeva.

Kaže da je Ministarstvo nauke koje je vodila činio tim vrhunskih profesionalaca čiji je jedini motiv bio podrška inovativnoj i naučnoj zajednici da kreira dodatnu vrijednost u javnom interesu.

“Našim politikama, snažno smo podsticali razvoj inovativne privrede čiji je ključni katalizator IT sektor. Pokrenuli smo razvoj moderne infrastrukture te posebno ističem činjenicu da je Crna Gora inicirala višestruko značajan naučno-medicinski projekat evropskih razmjera – SEEIIST – koji targetira borbu protiv kancera. Otpočeli smo gradnju Naučno-tehnološkog parka, ključnog mjesta za brzorastuće tehnološke biznise i buduću sponu između naučne i privredne zajednice. Kreirali smo podsticajni zakonodavni okvir za tehnološki razvoj koji će donijeti revoluciju na domaćem tržištu. Trudili smo se da razvojnim politikama transformišemo Crnu Goru u zemlju novih mogućnosti kao atraktivnu destinaciju za investicije i razvoj biznisa”, pojašnjava Damjanović.

Tvrdi da na osnovu temelja koje su postavili i do sada jasno postignutih rezultata, njena vizija i kao člana DPS-a nastavlja se u pravcu “u kom će Crna Gora postati zemlja prepoznatljiva po svojoj modernoj ekonomiji”.

“Želimo da inovacije, tehnološko preduzetništvo i IT sektor postanu važni generatori ekonomskog rasta i održivog razvoja našeg društva. Ovim instrumentima jačamo tradicionalne i kreiramo nove privredne grane”, saopštila je ona.

Damjanović je ocijenila da je DPS od svog nastanka bila nosilac reformi u Crnoj Gori i kazala da će kao novoizabrana potpredsjednica partije nastaviti da sa kolegama i timom posvećeno radi za dobrobit građana, “promovišući superiornu politiku kontinuiranog progresa Crne Gore”. Kazala je da su predstojeći izbori u Nikšiću prava prilika da predstave novu političku platformu našim biračima.

Komentarišući prisustvo određenih pojedinaca iz Srbije u Nikšiću rekla je da sumnja da je riječ o nelegalnim aktivnostima koje za cilj imaju narušavanje izbornog procesa i opstruiranje izborne volje građana njenog rodnog grada.

“Crna Gora je otvoreno napadnuta i nemamo pravo na zabludu. Moramo kreirati široki bedem oko građanskog, antifašističkog i evropskog Nikšića. Prijeti nam teška civilizacijska regresija, zato moramo uložiti svu kreativnu energiju kako bismo pokrenuli zamajac budućeg razvoja za naš, jedini, Nikšić”, ocijenila je Damjanović.

Ona je rekla da sa građanima Nikšića želi da “zajedno gledaju u budućnost” i da rade zajedno kako bi “tu budućnost pretvorili u stvarnost koju svi tako snažno priželjkujemo”.

“U svojoj karijeri radila sam u različitim zemljama zapadne Evrope, nesebično sam davala doprinos svakoj organizaciji u kojoj sam radila, ali ništa ne može da zamijeni ponos koji osjećam kada sam u prilici da pomognem mojoj Crnoj Gori. Svaki građanin Crne Gore je u mom srcu duboko utkan kao neraskidiva nit ljubavi i osjećaja pripadnosti”, ističe Damjanovićeva.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije