Connect with us

Društvo

DEMOKRATE BAR: Da stvorimo preduslove da Bar dobije i vrtić i uređen park

Published

on

Novi čempresi na prostoru nekadašnjeg dvorišta, Foto: Demokrate Bar

Klub odbornika Demokrata Crne Gore u Skupštini opštine (SO) Bar obratio se predsjedniku Vlade Zdravku Krivokapiću sa željom da se sprovede volja građana Bara iskazana tokom protesta 2019. godine, odnosno otpočnu sve radnje vezane za izgradnju novog vrtića u Baru kao i radovi na uređenju dvorišta Gimnazije “Niko Rolović” i Ekonomsko-ugostiteljske škole.

Kako su naveli u saopštenju, oni su kazali Krivokapiću da su sigurni da je upoznat sa dešavanjima u barskoj opštini i sa time kako je park odnosno dvorište koje su koristili učenici dvije škole uništeno,  uprkos višemjesečnim protestima više hiljada građana Bara.

“A sve to kako bi se ostvario plan tadašnjeg Ministra prosvjete i Predsjednika Opštine Bar koji su željeli, potpuno nerezonski i uprkos jasnom protivljenu struke, u samom srcu grada umjesto zelenih površina da „posade“ predškolsku ustanovu za preko 300 mališana. Kao što znate, park su uništili ali svoj naum uprkos sili i represiji do kraja nijesu ostvarili. Građani su pobijedili silu, gradnja je zaustavljena. Međutim, od tada je prošlo skoro dvije godine. Određeni broj novih čempresa nasumično i marketinški zasađen je na prostoru nekadašnjeg dvorišta, pri čemu se sadašnji izgled ne može smatrati ni obrisom nekadašnjeg izgleda parka, sa stoljetnim zelenim čuvarima našeg grada i amfiteatrima simbolima znanja, okupljanja i zajedništva, a koji od januara 2019. godine, u srcu našeg grada, više ne postoje.Takođe, nema ni vrtića”, navodi se u obraćanju barskih Demokrata Krivokapiću.

Oni objašnjavaju da uprkos načelnom izboru nove lokacije od strane predsjednika Opštine i predstavnika građana, prije više od godinu dana, Opština Bar apsolutno ne pokazuje bilo kakav napor da se ovo pitanje riješi odnosno njegovo rješavanje ubrza.

Istiću da su u Program uređenja prostora za 2021. godinu, opštinski rukovodioci, kao i za 2020. godinu, uvrstili su „izgradnju dječijeg vrtića“, pri čemu su kao nadležne za realizaciju označili Ministarstvo prosvjete, Ministarstvo održivog razvoja i turizma, Upravu javnih radova i na samom kraju i Opštinu Bar, prebacujući gotovo svu nadležnost na Vladu i ministarstva.

“Opravdano smatrajući da je namjera prethodne Vlade, odgovornih ministara kao i dijelom rukovodstva Opštine, konkretno njenog predsjednika bila i „osveta pobunjenicima“ odnosno građanima Bara, na način što će naš grad ostaviti bez vrtića ali i uređenog dvorišta, izborom nove Vlade smatramo da su te „osvetničke namjere “ prošlost i da su se Vašim izborom stekli uslovi da se ova pitanja i problemi pokrenu sa mrtve tačke”, piše u inicijativi dostavljenoj predsjedniku Vlade.

Odbornici Demokrata pozvali su Krivikapića da posjeti opštinu Bar, održi konsultacije sa građanima i strukom i u konačnom saopšti plan.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije