Connect with us

Društvo

DEMOKRATE: Vlast u Nikšiću ne želi da rješava nagomilane ekološke probleme

Published

on

Svetlana Tomić

Pitanje zaštite životne sredine lokalnoj vlasti u Nikšiću i dalje nije na listi prioriteta, a vjerujemo ni da im se, do kraja vršenja vlasti, neće ni naći na listi prioriteta, a ljudski život i zdravlje građana se neadekvatnom ekološkom politikom direktno ugrožavaju, saopšteno je iz Demokratske Crne Gore.

Svetlana Tomić iz nikšićkog Odbora Demokratske Crne Gore ocijenila da je pitanje neadekvatne sanacije industrijskog životinjskog otpada postaje ozbiljan problem za životnu sredinu.

-Ako tome dodamo problem vezan za funkcionisanje azila i trovanje pasa lutalica, možemo konstatovati da aktuelna vlast po tom pitanju nije uradila apsolutno ništa, što dalje znači da Strategija razvoja grada za DPS nema nikakvu svrhu.

Osim toga, divlje deponije imaju značajan uticaj na kvalitet vazduha, vode i zemljišta u Nikšiću, što znači da imaju uticaj i na ljudsko zdravlje i dobrobit zajednice. Zagađivači vazduha koji potiču iz životinjske industrije uključuju organsku i neorgansku prašinu, patogene i druge mikroorganizme, kao i gasove poput amonijaka, azot-oksida, ugljen-dioksida, vodonik-sulfida i metana- navela je Tomić.

Smatra i kako je neophodno je da se kroz multidisciplinarni pristup iskoriste ljudski i prirodni resursi Nikšića u cilju stvaranje ekonomski održivog sistema upravljanja otpadom.

-U tom dijelu, važno je ukazati i na lošu komunikaciju Opštine sa nevladinim organiazcijama koje se bave pitanjima zaštite životne sredine, a evidentno je ne postoji politička volja da se ta saradnja dalje razvija u cilju ostvarivanja društveno korisnih rezultata. Odličan primjer za to su brojne inicijative civilnog sektora koje se odnose na pitanje odlaganja životinjskog i klaničnog otpada na deponiji Mislov do. Suština ovog problema je konstatovana i u Reviziji državne strategije upravljanja otpadom ali i u Izvještajima Ujedinjenih nacija o stanju životne sredine u Crnoj Gori, a što su Demokrate otkrile i prezentovale javnosti- saopštila je Tomić.

Zaključuje da aktuelna vlast u Nikšiću nema namjeru da rješava ključne probleme sa kojima se suočava naša zajednica, već se, kako kaže, sve radi u promo-partijske svrhe i to isključivo uoči izbora, dok se realni problemi godinama gomilaju.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije