Connect with us

Društvo

DIREKTORKA ASK: Detektovane nepravilnosti u Nikšiću, pratiće stilove života funkcionera

Published

on

Direktorica Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) Jelena Perović kazala je da je institucija na čijem je čelu fokusirana na lokalne izbore u Nikšiću, javlja TVCG.

U tom gradu su, kazala je ona, detektovali neke nepravilnosti. Tvrdi da nijesu zapostavili ni ostalne nadležnosti.

Nijesu zapostavili ni druge nadležnosti: Perović u studiju TVCG Nijesu zapostavili ni druge nadležnosti: Perović u studiju TVCG
Ona je u Jutarnjem programu TVCG rekla da su trenutno u fokusu rada ASK-a lokalni izbori u Nikšiću i finansiranje izbornog procesa, jer je to sada najvažnija tema u zemlji.

“Pored izbornog procesa u Nikšiću nijesmo zapostavili ni druge nadležnosti, tako da se trudimo da izvršimo temeljnu kontrolu imovinskih kartona svih funkcionera”, rekla je Perović.

Govoreći o nepravilnostima vezanim za lokalne izbore u gradu pod Trebjesom, Perović je rekla da su do sada detektovala neke od nepravilnost. No, da li će tu doći do prekršajne odgovornosti, kaže ona, zavisiće od ponašanja političkih subjekata.

Kakav je Zakon o sprečavanju korupcije

“Taj proces regulisan je zakonom, određene zabrane su jasne svim političkim subjektima, kao i državnim organima šta smiju a šta ne da rade. Agencija pomno prati svaki potez i političkih partija i svih državnih organa, izlazimo na terenske kontrole i pribavljamo svu dokumentaciju”, rekla je Perović.

Govoreći o važećem Zakonu o sprečavanju korupcije, ona podsjeća na pravilo da je svaki zakon dobar kad se primjenjuje.

“Da li može da bude bolji? Sigurno je da može. Kada je rađen, zakon je rađen u saradnji s ekspertima Evropske unije i napravili smo dobar zakonodavni okvir”, rekla je ona, navodeći da su okolnosti dovele do toga da je možda neophodno o unapređenju tog akta.

Pratiće stilove života funkcionera

Navodi da su uveli novinu koja se odnosi na praćenje stilova života javnih funkcionera.

“Za to nam je potrebna pomoć građana, NVO sektora i medija koji su naši partneri u punom smislu. Prije svega, javni funkcioner nama prikaže imovinu, a ta imovina koja se nama prikaže je zakonita njegova imovina. mi ne možemo utvrdimo ima li on pored toga još nešto, ali možemo ako njegov stil života ne odgovara imovini koju je prijavio da proslijedimo tužilaštvo da oni brinu ima li on još neke prihode”, rekla je Perović.

Uvid u bankovne račune funkcionera

To što neki funkcioneri nijesu dali uvid u njihove bankovne račun, prema mišljenju Perović ne baca zrak sumnje na određene političke ličnosti.

“Sami pristup bankovnim računima, u slučaju sumnje na izvršeno bilo koje krivično djelo, tužilaštvo će tražiti od suda uvid u te račune. Ko misli da može da vrši krivična djela neće se spasiti time što neće dati ASK-u taj pristup računima”, rekla je Perović.

Podsjeća da je Crna Gora jedna od rijetkih zemalja u Evropi koja ima mogućnost da javni funkcioner da pristup bankovnim računima.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije