Connect with us

Društvo

ĐACI PRIJE EKSTERNE PROVJERE ZNANJA SLIKALI RJEŠENJA I SLALI DRUGIMA: Nastavnici pisali odgovore na tabli

Published

on

Pojedini učenici su prije početka rješavanja testova eksterne provjere znanja fotografisali stranice testa i slali ih putem društvenih mreža drugim đacima kako bi mogli da pripreme odgovore, saznaje Pobjeda.

Redakcija je došla do fotografija koji su se djelile putem društvenih mreža.

Provjerom i upoređivanjem sa testom koji je objavljen na sajtu Ispitnog centra, utvrđeno je da su fotografisani djelovi testova Maturskog i stručnog ispita za crnogorski – srpski, bosanski, hrvatski jezik i književnost.

Sva testiranja u svim crnogorskim školama počinju u isto vrijeme, a đaci su ulazili u učionice pola sata prije toga. Pretpostavlja se da su neki od njih, nakon što ih je profesor koji ih nadgleda prozvao da uđu u učionicu, iskoristili određenu situaciju i fotografisali pitanja.

Prema saznanjima Pobjede, ova situacija se ponavljala u osnovnim i srednjim školama Crne Gore, a upućeni kažu da je ovo problem koji datira od ranije.

U članu 21 postojećeg pravilnika Ispitnog centra piše da prije početka provjere znanja član Komisije, odnosno test-administrator daje odgovarajuća uputstva učenicima koja se odnose na način rada i ponašanja, saopštava da je učenik dužan da zadatak radi samostalno, upućuje na način izrade zadatka i upotrebu dozvoljenih pomagala u skladu sa ispitnim katalogom. Unošenje mobilnih telefona i drugih elektronskih uređaja u prostoriju u kojoj se vrši provjera znanja nije dozvoljeno, osim učenicima sa posebnim obrazovnim potrebama.

Pobjeda je saznala da su u pojedinim osnovnim školama profesori đacima pomagali tako što su ispisivali odgovore na pitanja. Neki su radili i testove umjesto đaka, te su dozvoljavali đacima da međusobno prepisuju.

“U pojedinim odjeljenjima su svi đaci dobili petice. I to ćemo da istražimo. Riječ je o podgoričkim školama”, rekao je sagovornik Pobjede.

Rezultati testiranja neće se poništavati, jer nije bilo masovnog kršenja pravila, kazao je sagovornik Pobjede.

Ispitni centar bi trebalo da osmisli novi metod ispitivanja koji bi trebalo da startuje od naredne godine.

“Koncept sadašnjeg polaganja je pretežak. Ogroman je broj predmeta, preko 20 i nešto je izbornih. Na primjer, pripremu testova za latinski radi deset ljudi, a polaže ga samo jedan učenik”, kazao je sagovornik Pobjede.

Nedavno se o problemima tokom eksterne provjere znanja polemisalo na radnoj grupi Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta koje se bavi uređenjem nastave u doba korona virusa.

“Pominjale su se opcije da Ispitni centar obezbijedi različite testove, da ne dobijaju sve iste. Polemisalo se i o tome kako đaci treba da rade testove u većim salama, kao na primjer u Sportskom centru u Podgorici kako bi postojali ometači za internet i bio bi bolji nadzor. Sada se dešavalo da su neki đaci sa interneta doslovno prepisivali sve eseje. To ne smije da se dešava, a to su isto radili i prethodnih godina”, rekao je sagovornik Pobjede.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije