Connect with us

Društvo

ĐAKE SA ŽABLJAKA PREVOZE PRIVATNICI: Ministarstvo ne odgovara, roditelji najavljuju prekid nastave

Published

on

Škola "Dušan Obradović"

Predsjednik Opštine Žabljak, Veselin Vukićević, ranije profesor i direktor ove škole, kaže da novčana pomoć koju je lokalna uprava opredijelila školi predstavlja interventnu i kratkoročnu pomoć obrazovanju u ovoj opštini

Zahvaljujući toj kratkoročnoj intervenciji Opštine đake sa Žabljaka prevoze privatnici.

Iz Ministarstva prosvjete već neđelju dana, od kada su ih iz OŠ “Dušan Obradović” sa Žabljaka obavijestili o kvaru đačkog autobusa i problemima sa prevozom đece, nema nikakvog odgovora.

U međuvremenu, zahvaljujući kratkoročnoj materijalnoj pomoći Opštine Žabljak, problem sa prevozom oko 50 đaka iz poddurmitorskih sela i Podgore privremeno je prevaziđen angažovanjem privatnih kombi prevoznika.

Uprava škole čeka odgovor Ministarstva ili makar telefonski poziv uz spremnost da pođu u Ministarstvo na razgovor jer, kako kažu, svima je jasno da  je osnovno obrazovanje obavezno ističući da je zbog nedostatka autobusa u problemu 40 posto ukupne đačke populacije ove škole.

Oglasili su se i roditelji đece.

Goran Janković iz Javorja kaže da su roditelji đaka sa Kovčice, Pašine vode, Javorja, Virka, Pošćenskog kraja i Moričkog gaja, odakle je 43 đece, revoltirano odnosom nadležnih.

“Svako od nas vezan je za poljoprivredno gazdinstvo i nemamo vremena đecu odvoziti i vraćati iz škole. Među nama ima onih koji nemaju kola ali i onih koji nemaju novca da prevoze đecu u školu i nazad. Sa ovim što pričam saglasni su svi roditelji iz ovih sela. Imaćemo strpljenja još nekoliko dana i ako se pitanje prevoza đece ne riješi, nećemo ih slati u školu iako smo svjesni da kršimo propise jer je osnovno obrazovanje obavezno”, kazao je Goran Janković.

Goran Janković poziva nadležne da provjere đe je otišlo 30.000 eura, koliko je prije dvije-tri godine plaćen autobus.

Krajem 2018. godine Crnogorski elektroprivredni sistem(CGES) sa 20.000 eura učestvovao je u nabavci đačkog autobusa za žabljačke osnovce. Škola je platila 10.000 eura a učestvovali su  Ministarstvo prosvjete i Opština Žabljak. U međuvremenu autobus je počeo da prokišnjava a pogonski kvarovi su takvih karakteristika da se, po mišljenu struke, ne isplate popravke.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije