Connect with us

Društvo

DOBITNICI NAGRADE ISKRA IZ CRNE GORE I DIJASPORE: Pročitajte ko su najveći filantropi 2020. godine

Published

on

Foto: FAKT

Fond za aktivno građanstvo (fAKT) objavio je spisak dobitnika godišnjih nagrada i priznanja za filantropiju „Iskra“.

Prema odluci žirija, biće uručene tri nagrade, jedna specijalna nagrada i pet specijalnih priznanja.

Nagradu za individualni doprinos dobio je Ivo Đukanović, porijeklom Cetinjanin, koji živi i radi u San Francisku. Za borbu protiv pandemije koronavirusa uputio je vrijednu donaciju od 50 hiljada eura zdravstvenom sistemu Crne Gore, odnosno bolnici „Danilo I“ na Cetinju. Jedan je od osnivača Udruženja Crnogoraca Amerike i utemeljivača nagrade najboljem đaku Cetinjske gimnazije, koja se dodjeljuje već 19 godina.

Dobitnik Nagrade za doprinos dijaspore je fondacija „HEMIIAS“, čiji je osnivač poznati dobročinitelj i privrednik Hajriz Brčvak. Fondacija je tokom prošle godine prikupila preko 130 hiljada eura i uspjela da sprovede brojne aktivnosti, među kojima su pomoć institucijama i zdravstvenom sistemu, kao i pomoć ekonomski ugroženim porodicama i pojedincima.

”Specijalna nagrada za životno djelo pripala je prof. dr Miloradu Nikčeviću za izuzetan doprinos očuvanju i razvoju duhovnosti i kulturnog nasljeđa Crne Gore”, navode u saopštenju.

Doktor filološih nauka, književni istoričar, teoretičar i književnik, stekao je univerzitetsku karijeru i punu naučnu afirmaciju u Hrvatskoj, gdje je dobio više priznanja i nagrada za stručni, naučni i pedagoški rad. Kako se navodi u obrazloženju, svoju zemlju i njene građane volio je i pomagao perom i naučnim radom, uvijek na braniku onih koji su ugroženi i spreman na odbranu temeljnih vrijednosti građanskoga ustrojstva, ljudskih prava, sloboda i multikulturalizma.

Dobitnici i društveno odgovorne kompanije

Kompanija Jugopetrol AD dobitnik je Nagrade za doprinos na nacionalnom nivou, koja je u prethodnoj godini realizovala niz društveno odgovornih aktivnosti. Tokom prvog talasa epidemije, kompanija je donirala 40 hiljada eura za nabavku dva respiratora. Pružali su i materijalnu pomoć socijalno ugroženim i zajedno sa zaposlenima donirali 20 tona paketa humanitarne pomoći, preko Crvenog krsta vrijednih više od 20 hiljada eura. Donirali su školski pribor i osam televizora Dječjem domu Mladost u Bijeloj, a finansirali su i uređenje Rimskog trga u Podgorici donacijom vrijednom 28 hiljada eura.

Dobitnik Nagrade za doprinos lokalnoj zajednici je NLB Banka AD Podgorica, koja je, pored donacije 44 hiljade eura zdravstvenom sistemu za borbu protiv koronavirusa, realizovala i za projekat „Okvir pomoći“. U saradnji sa kompanijom Visa i medijskim partnerima „Vijesti“ i Metropolis Media, NLB Banka je obezbijedila besplatnu promociju i reklamnu podršku za 20 mikro i malih preduzeća, kako bi dobili potrebnu pomoć u suočavanju sa posljedicama krize. Zahvaljujući projektu, šest preduzeća je pokrenulo svoju web prodavnicu i svoje proizvode učinila dostupnim svim građanima.

Kako su kazali, vrijednost ovog projekta je 45 hiljada eura.

Specijalna priznanja

Bošnjačkom donatorskom fondu, Luksemburg pripalo je Specijalno priznanje za doprinos dijaspore. Kroz projekte podrške studentima i djeci bez roditeljskog staranja, u toku prethodne godine donirano je 11 hiljada eura, a od osnivanja Fonda, gotovo 75 hiljada. Podržali su i štampanje monografije KUD-a “Vrelo Ibra” iz Rožaja i donirali 5 hiljada eura opštini Petnjica i Crvenom krstu Bijelo Polje za borbu protiv pandemije.

‘Specijalna prizanja za građanski doprinos opštem dobru biće uručena NVU Žene Bara, NVO Izvor života i Sabri Decević.

Kako je obrazloženo, u protekloj godini, Žene Bara su obezbijedile preko 1500 paketa pomoći vrijednih blizu 90 hiljada eura, dok je za pripremu preko 45 hiljada obroka u Narodnoj kuhinji, nabavku ogrijeva, medicinskih pomagala, garderobe i ljekova obezbijeđeno skoro 150 hiljada eura. Za kupovinu stana za porodicu Marinković i renoviranje stambenih jedinica za nekoliko porodica, Žene Bara su obezbijedile preko 50 hiljada eura. NVO Izvor života je i u 2020. nastavila svoju humanitarnu misiju podrške socijalno najugroženijim kategorijama. Kroz Narodnu kuhinju čiji su osnivač, dnevno je pripremano i do 400 obroka, a obezbijeđeno je i dostavljeno 2 000 paketa humanitarne pomoći’.

Izgrađena je i opremljena kuća za porodicu Radulović iz Nikšića i adaptirano više stanova i kuća socijalno ugroženih porodica u Nikšiću, Podgorici i Plužinama. Vrijednost ukupne pomoći koju je u protekloj godini obezbijedila ova NVO, iznosi preko 400 hiljada eura.

Sabra Decević već godinama daje važan doprinos procesu socijalne inkluzije u Crnoj Gori. Početkom godine, putem donatorskih kutija, Sabra je organizovala akciju prikupljanja sredstava za socijalno ugrožene porodice sa teritorije opštine Tuzi i uspjela da obezbijedi pomoć u vidu namirnica i higijenskih sredstava za 20 najugroženijih porodica, vrijednu više od 10 hiljada eura. Za projekte organizacije „Djeca Crne Gore“ na čijem je čelu, obezbijedila je 53 hiljade eura, koji su usmjereni na djecu i mlade i njihovo osnaživanje.

Posthumno nagrađen Petar Vukčević

Dobitnik Posthumnog priznanja za dobročinstvo je Petar Vukčević, crnogorski emigrant u Sjedinjenim Američkim Državama. Radio je u Američkom komitetu za pomoć Jugoslaviji, organizaciji koja je tokom i po završetku Drugog svjetskog rata sakupljala i slala pomoć Jugoslaviji, za šta dobio je priznanje od Eleonore Ruzvelt, počasne predsjednice ovog komiteta i tadašnje Prve dame SAD. Bio je sekretar Jugoslovensko-američkog progresivnog kluba u Njujorku i u tom svojstvu je 1976. posjetio Jugoslaviju. SFRJ ga je odlikovala Ordenom bratstva i jedinstva sa zlatnim vijencem.

Svojim testamentom je odredio da Crnogorska akademija nauka i umjetnosti dobija dvije trećine kamate na oročenih 25 hiljada dolara njegove životne ušteđevine, a za nagrađivanje „najboljih Jugoslovena iz oblasti književnosti, umjetnosti ili nauke“, kroz Fond Petra Vukčevića. Nagrade iz ovog Fonda dobili su najistaknutiji mladi naučni radnici i stvaraoci Crne Gore devedesetih godina.

”Svečanost dodjele nagrada biće organizavana u petak, 29 januara u velikoj sali KIC-a „Budo Tomović“ u Podgorici, u 12 časova, uz poštovanje svih propisanih epidemioloških mjera”, navodi se u saopštenju.

”Dodjelu nagrade “Iskra” organizuje Fond za aktivno građanstvo u partnerstvu sa Upravom za dijasporu i Privrednom komorom Crne Gore, a uz podršku Evropske komisije i Fonda braće Rokfeler

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije