Connect with us

COVID-19

DOSTUPNA SAMO ASTRA ZENEKA: Sinofarm stiže do kraja mjeseca

Published

on

UCrnoj Gori trenutno ima oko 49.000 vakcina protiv korona virusa. Juče je u našu zemlju ponovo stigao kontingent od 2.340 Fajzer vakcina, dok Astra Zeneke ima više od 27.000­.

Iako je dolazak ruske vakcine najavljivan za sredinu ovog mjeseca, u Ministarstvu zdravlja još uvijek ne mogu da preciziraju kada će ona stići u našu zemlju.

Stiže Sinofarm?

Ono što je izvjesno jeste kontingent od ugovorenih 200.000 kineske Sinofarm vakcine za koju postoji i najveće interesovanje građana. U Ministarstvu kažu da bi on trebao uskoro da stigne, a kako Pobjeda nezvanično saznaje, ta količina se očekuje do kraja mjeseca.

– Od Sinofarm vakcine, raspolažemo sa više od 18.500 doza od čega za prvu dozu ima 2.000­, a za drugu je ostavljeno 16.500 – kazali su iz Ministarstva zdravlja.

Podgorica

Sa druge strane, u Podgorici već više od dvije sedmice nije moguće primiti ovu vakcinu kao prvu dozu.

Kako je za Pobjedu rekla glavna sestra za imunizaciju u podgoričkom Domu zdravlja Aida Piranić, u glavnom gradu građanima je za prvu dozu svake srijede od osam ujutru do osam naveče dostupna Fajzer vakcina koja se može primiti u Univerzitetskom centru.

– Osim Fajzera, za prvu dozu imamo Astra Zeneku koja se prima u Muzičkom centru, dok Sinofarma imamo samo za revakcinaciju – kazala je Piranić, dodajući da ove nedjelje u Muzičkom centru vakcinišu i maturante protiv difterije i tetanusa.

Vakcinisana četvrtina odraslih

U Crnoj Gori do sada je aplicirano 278.146 doza vakcina protiv korona virusa. Jednom dozom vakcinisano je 31 odsto punoljetnih, a u cjelosti imunizovanih 27 procenata ili malo više od četvrtine odraslih.

Iako posljednjih dana na dnevnom nivou imamo mali broj vakcinisanih prvom dozom, a u nedjelju prvu dozu primilo je svega 85 građana, u Ministarstvu zdravlja tvrde da je crnogorski prosjek vakcinisanih od ukupnog stanovništva prvom dozom viši od svjetskog prosjeka.

– U isto vrijeme, u posljednje dvije sedmice, s obzirom na broj zaraženih na 100 hiljada stanovnika, Crna Gora ima manji broj inficiranih od npr. 21 zemlje članice EU, SAD, Kanade, Rusije… – kazali su iz ovog resora Vlade.

Manji odziv mladih

Epidemiološkinja u Institutu za javno zdravlje Marija Božović ranije je za Pobjedu rekla da primjećuju smanjeni odziv mlađe populacije, te da će oni biti target grupa u narednom periodu.

– Radilo se i radi se na tome da se upravo njima omogući vakcinacija postavljanjem punktova na mjesta za koja se zna da većinom posjećuju mladi. Osim toga, razmišlja se i o drugim opcijama, ali o tome ne bih pričala dok se ne donesu konačne odluke – kazala je Božović ranije za Pobjedu.

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić-Bojović nedavno je saopštila da je cilj zdravstvenih vlasti bio da do početka ljetnje turističke sezone imamo 30 do 35 odsto vakcinisanih.

Govoreći o dostizanju kolektivnog imuniteta, ona je ranije objasnila da takozvani imunitet krda ne čine samo vakcinisani, nego i oni koji su preležali bolest.

U Crnoj Gori do sada je zabilježeno oko 100.000 slučajeva korona virusa, odnosno onih koji su preležali bolest, dok je, kako su kazali iz Instituta za javno zdravlje, kod oko 10 odsto populacije do 19. godine laboratorijski potvrđena infekcija korona virusa.

U procenat kolektivnog imuniteta ulaze i oni koji su preležali kovid-19, ali su bili asimptomatski ili su bili sa blagim slikama, pa uopšte nijesu ni detektovani.

Slovenija ukinula karantin

Slovenija je Crnu Goru svrstala na narandžastu listu zemalja, u kojima nije visok nivo obolijevanja od korona virusa, saopštilo je Ministarstvo zdravlja, uz napomenu da se našim državljanima dozvoljava prelazak slovenačke granice uz potvrdu o vakcinaciji.

-Slovenija je 19. juna ukinula samoizolaciju u trajanju od 10 dana za naše državljane i od tada priznaju potvrde o vakcinaciji vakcinama koje su dostupne u Crnoj Gori – kazali su iz ovog resora.

Oni su podsjetili i da očekuju da će EU ubrzo našu zemlju staviti na zelenu listu.

Kako su istakli, već imaju nagovještaj zelenog svjetla.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije