Connect with us

Društvo

DPS: Nezakoniti radovi pokazatelj odnosa SPC prema državi

Published

on

Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori, po pravilu, već decenijama „ne zna“ da su im potrebna rješenja i dozvole nadležnih institucija za izvođenje građevinskih radova ili bilo kakvih drugih intervencija za zaštićenim kulturnim dobrima, pa je tako i ovog puta sa pretvaranjem prostorija Cetinjskog manastira u toalete, kazali su iz Opštinskog odbora Demokratske partije socijalista Prijestonice povodom današnjih događaja u cetinjskom manastiru.

Podsjećamo, grupa građana je protestovala ispred Cetinjskog manastira zbog radova koji se izvode unutar manastira. Tražili su da se radovi obustave dok se nadležne institucije ne izjasne da li uopšte ti radovi mogu da se izvode i dok se ne objavi da li postoji dozvola.

Iz DPS Prijestonice su kazali da je zanimljivo da pored toliko podnijetih prijava i rješenja za obustavu radova koje su u ranijem periodu izdavale nadležne insitutucije kada bi otkrile nelegalne radove koje je izvodila SPC, oni i dalje tvrde da „ne znaju“ da su dozvole neophodne.

“Biće ipak da u pitanju nije nikakvo neznanje, nego namjerno ig-norisanje državnih organa i vrlo organizovano uništavanje crnogorske sakralne kulturne baštine. Način na koji je danas Gojko Perović razgovarao sa građanima i restauratorima, čiji je posao zaštita kulturne baštine, najbolje govori u prilog tome”, navode iz cetinjskog DPS-a.

Posebno je kažu, porazna činjenica da svi nadležni organi ćute već danima.

“I danas kad su građani Cetinja i profesionalci iz oblasti restauracije i konzervacije upoznali javnost sa nezakonitim radovima u manastiru, reakcija je došla kao rezultat ogromnog pritiska, u atmosferi koja je bila na ivici incidenta. Naravno, to i ne čudi, ako se ima u vidu da svim rukovodiocima u izvršnoj vlasti pozicije zavise od volje Srpske pravoslavne crkve, u prvom redu u Ministarstvu kulture, prosvjete, nauke i sporta, preko Uprave za inspekcijske poslove, do Uprave za zaštitu kulturnih dobara. Svi oni odlično znaju da ovo nijesu radovi „zbog turista“, nego da je riječ o kontinuiranom zločinu nad crnogorskom kulturnom baštinom i, u konkretnom slučaju, o pripremama za dolazak srpskog patrijarha Porfirija u septembru zbog potpisivanja Temeljnog ugovora”, navodi se u saopštenju.

Oni dodaju da svi oni građanima Crne Gore duguju odgovore šta se i zbog čega radi u Cetinjskom manastiru, po čijem nalogu i sa kojim dozvolama, a ako dozvole ne postoje kada će Zakon o zaštiti kulturnih dobara biti primijenjen i kada će SPC snositi posljedice za zločin nad crnogorskom svetinjom.

“Ili će se ponovo, kao i u nizu drugih slučajeva kršenja zakona od strane SPC, rukovoditi izjavom premijera Zdravka Krivokapića da crkva ne podliježe ovozemaljskim zakonima. Svetinje ste dali, i to da ih pretvore u toalete”, zaključeno je u saopštenju cetinjskog DPS-a.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije