Connect with us

Društvo

Dr SUHIH: Nemamo vremena za sujete, iza ministarke treba da stoji struka, a ne Vlada

Published

on

Dr Suhih

Nema vremena za politička prepucavanja i sujetu, upozorava dr Đorđe Suhih. On apeluje da se razmisli o ponuđenim dozama vakcine, i da u timu budu svi ljekari i zdravstveni radnici, a ne političari, jer će samo tako postići najbolje rezultate.

“Prije osam mjeseci, Crna Gora bila je korona free. Očekivano, to stanje nije potrajalo, pa smo se suočili sa drugim talasom epidemije, i mnogo većim problemima… Kad se podvuče crta – više od 800 umrlih i više od 61 hiljade inficiranih”, kazao je dr Suhih.

“U Crnoj Gori je veliki broj oboljelih, od korone je veliki broj umrlih ili je njihova smrt povezana sa koronom. Kad uporedite taj procenat sa drugim državama, onda bi to dobijalo zabrinjavajuće brojeve”, kaže dr  Suhih.

Sada smo jedna od najpogođenijih zemalja u Evropi, zato, upozoravaju ljekari, vremena za čekanje kada je riječ o nabavci vakcina ponestaje.

“Smatram da se nije smjelo dozvoliti da se tako olako odbiju donacije vakcina koje su ponuđene, ne samo zbog toga što su te vakcine potrebne… Ako postoje objektivne okolnosti zbog kojih mi ne možemo kao država da ih nabavimo, zašto ne uzeti nešto što nam neko velikodusno i sa željom daje. Odbijanje ponude i donacije ne samo što je na neki način odužilo period do početka vakcinacije kod nas, nego je i destimulisalo druge ljude koji bi možda htjeli da pomognu”, kaže Suhih.

Ponuđene doze provjerio bi, kako poručuje Suhih, Institut za ljekove i medinska sredstva koji inače provjerava sve medikamente u Crnoj Gori.

“Nije važno ko će pomoći, ko će prije imati veze i mogućnost da nabavi vakcinu, ko će lakše pomoći pacijentu. Pacijenti ne biraju ljekare po političkim opcijama da ih liječe, oni samo traže pomoć. Iza ministrice ne treba da stoji Vlada, treba da stojimo mi, zdravstveni radnici, svi koji radimo u zdravstu, svi građani, jer samo tako ćemo postići dobar rezultat”, ističe Suhih.

Zato, poručuje Suhih, u ovom momentu Crnoj Gori najmanje trebaju politička prepucavanja, jer je u pitanju zdravlje svih nas. A zbog njega, smatra Suhih, trebalo bi iskoristiti većinsko raspoloženje građana za vakcinaciju, jer svako odlaganje može smanjiti broj onih koji bi primili vakcinu.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije