Connect with us

Društvo

DRAGNIĆ: Ja sam Crnogorac i spreman sam da branim državu od bilo koga

Published

on

Pažnju javnosti juče je izazvala informacija da je vojniku Matiji Dragniću, 21-godišnjem mladiću iz Nikšića, prestala služba u Vojsci Crne Gore, zbog “utvrđivanja da postoje bezbjednosne smetnje za prijem u Vojsci”, uz “nečastan otpust”

Ovako piše u rješenju Ministarstva odbrane koje je uručeno Matiji, a koje je potpisala ministarka Olivera Injac.

Navodi se da je Obavještajno-bezbjednosni direktorat Ministarstva odbrane došao do zaključka “da bi dalje angažovanje imenovanog u Vojsci Crne Gore, predstavljalo bezbjednosni rizik i prijetnju, te je predložio da se preduzmu mjere za raskid radnog odnosa sa istim”, i sve to na osnovu prijave advokata Dalibora Kavarića i snimka sa društvenih mreža po kojem je Matija rizičan po bezbjednost države.

Dnevne novine su stupile u kontakt sa Matijom Dragnićem koji je ispričao kako je tekao službeni razgovor 2. marta, o čemu postoji zapisnik u koji su DN imale uvid i zbog čega je dobio otkaz.

“Nakon snimka iz Nikšića dobio sam poziv da dođem na razgovor kod kapetana mornarice u Baru, gdje mi je saopšteno da je stigao predlog o prekidu ugovora zbog bezbjednosnih smetnji. Ja sam dao izjavu, naglasio da nikog ne mrzim, da poštujem sve vjere i nacije, ali da sam imao neprijatnosti u kasarni gdje sam bio raspoređen, da su puštali četničke pjesme i vrijeđali me više puta zbog majice sa crnogorskim obilježjima. Oni su se kao začudili o čemu pričam, nakon toga su me uputili na odmor, a kada sam se vratio, stiglo mi je rješenje o prekidu radnog odnosa, odnosno ugovora”, kazao je Matija DN.

U zapisniku o službenom razgovoru kojeg je 2. marta vodio kapetan fregate Goran Đurković, a zapisivao major Dejan Jovanović, stoji sljedeća izjava mladog Nikšićanina:

“Potičem iz crnogorske familije i prijavio sam se na dobrovoljno služenje vojnog roka, nakon toga sam počeo da radim u VCG kao vojnik po ugovoru. Ja sam Crnogorac i uvijek sam spreman da branim ovu državu od bilo koga ko je napada na bilo koji način. U Nikšiću sam tražio prekomandu, da budem u Baru kako bih mogao da studiram. Raspoređen sam u kasarnu NR “Pero Ćetković”… Nijesam dobro prihvaćen od strane drugih vojnika, zvali su me Komita. Takođe sam se osjećao nelagodno jer su u drugim prostorijama puštali srpske i četničke pjesme”, rekao je Matija, dodajući da ga je sve to natjeralo da traži premještaj u Nikšić.

Kazao je i da “ne mrzi nikoga”, da “uvažava i poštuje sve nacije narodnosti i vjeroispovijesti”, ali da ne podržava pokojnog Amfilohija jer taj “ne priznaje Crnogorce kao naciju, ne priznaje našu crkvu, Crnogorce naziva kopilad”…

A evo što je naveo o događaju zbog kojeg je okarakterisan kao osoba koja predstavlja bezbjednosnu prijetnju.

“Tog dana, kad se to desilo, bio sam u alkoholisanom stanju, žao mi je što se to dogodilo jer sam ja vojnik Crne Gore. Grupa ljudi sa moje desne strane mi je dobacila “J..em vam majku crnogorsku, na što sam ja odgovorio “i ja vama srpsku”. Ne mrzim nikoga osim izdajnika koji žele da sruše našu državu”, navedeno je u zapisniku.

Podsjetimo, Više državno tužilaštvo pokrenulo je postupak protiv vojnika Matije Dragnića, protiv kojeg je advokat Dalibor Kavarić podnio krivičnu prijavu, zbog “osnovane sumnje da je izvršio krivično djelo izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje”.

Kavarić je u krivičnoj prijavi naveo da je Dragnić 11. februara ove godine vozeći se automobilom ulicama Nikšića, uživo na Instagram profilu „pravo.čast.sloboda” uz muzičku numeru koju je emitovao, javno ispoljavao, širio i izazivao mržnju šaljući neprimjerene poruke.

Čime je to ovaj 21-godišnji mladić postao “bezbjednosna prijetnja”? Čime je zaslužio da mu u rješenju navode da je riječ o “nečasnom otpustu”, dok neki drugi visoki funkcioneri odaju tajne podatke partnerskih zemalja NATO-a, ugrožavaju državu i ne snose nikakve posljedice, nego ih čak vlast zdušno brani, neka procijene građani.

1 Comment

1 Komentar

  1. Miodrag Bajković

    02.04.2021. at 08:29

    Od Boga ti zdravlje i veselje, dragi mladi gospodine i bastaduru Dragniću! Sve ti ćetalo Crnogorče!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije