Connect with us

Društvo

DRAŠKO LONČAR: Inspekcija proslijedila obavještenje o rezultatima ispitnog procesa

Published

on

Superjahta vrijedna 300 miliona funti, nekada vlasništvo vlasnika Čelsija Romana Abramoviča, na kojoj je Džon Teri imao medeni mjesec, u središtu je spora između novog milijarderskog vlasnika i njegove posade.
Međutim, Inspekcija sigurnosti plovidbe nema saznanja da se radi o bivšoj jahti Romana Abramoviča te da to nije predmet njihovog postupka, već da je njihov predmet trenutni vlasnik jahte “Pleorus” Dejvid Lee, koji svojim zaposlenim duguje zaostala primanja. Portalu Luča su, iz Ministartva kapitalnih investicija, dostavljeni osnovni podaci iz inspekcije o slučaju jahte “Pelorus”.

“Inspekcija je postupila po prijavi subjekata koja imaju određena potraživanja prema jahti M/Y “Pelorus” i u zakonskom roku je sačinila zapisnik koji je dostavljen kapetanu na izjašnjenje u kome je inspekcija izrekla mjere shodno cl. 15.st.1, tačka 1 Zakona o inspekcijskom nadzoru i u zapisniku odredila rok od 10 dana za ispravljanje nepravilnosti. Zapisnik je proslijeđen kapetanu jahte na izjašnjenje i davanje primjedbi, a nakon njegovog izjašnjenja inspekcija će mu dostaviti, shodno ZUP – u, obavještenje o rezultatima ispitnog postupka gdje će nakon toga, donijeti odluku o otklanjanju nepravilnosti”, kazao je portparol Ministarstva kapitalnih investicija, Draško Lončar.

Prema njegovim riječima, postupak pred Privrednim sudom, vodi se od strane lica koja žele da namire dug, odnosno, imaju potraživanja prema firmi koja je vlasnik plovila.

“Privredni sud je uputio zaključak koji je dostavljen kapetanu e – mailom shodno ZUP – u, čl.83 koji je potvrdio da mu se podnesak proslijedi na izjašnjenje. Podnesak je inspekcija uručila kapetanu jahte jer je to od inspekcije tražila sutkinja Privrednog suda“, ističe Lončar.

Kako kaže, inspekcija je 24.03.2021 godine uručila dvojezičnu dostavnicu shodno ZUP – u čl.86 u kome je dostavila rješenje Privrednog suda br. 35/21 a koje je u inspekciji sigurnosti plovidbe, zavedeno pod djelovodnim brojem 05/03-345/21-28/7 i tom prilikom je, postupajući po odluci suda, uručila Potvrdu o oduzimanju sertifikata na dvojezičnoj formi.

Inspekcija je dana 30.03.2021 godine, dobila rješenje Privrednog suda u kome druga kompanija ima potrazivanja prema firmi “MVVVWM Limited” u čijem je vlasništvu pomenuta jahta. Inspekcija će putem e – maila uručiti rješenje suda sa dostavnicom, a nakon toga će obavijestiti sud o preduzetoj radnji jer je to učinjela i u prethodnom slučaju gdje je uredno potpisana od strane kapetana jahte i inspektora. Inspekcija je, što se tiče našeg postupka, proslijedila menadžmentu firme i vlasniku Dejvidu Lee, obavještenje o rezultatima ispitnog postupka u kome se traži njihovo izjašnjenje prije donošenja rješenja inspekcije sigurnosti plovodbe”, zaključuje Draško Lončar.

Podsjetimo, mega brod “Pelorus” od 115 metara, trenutno je usidren u luci Tivat, gdje su ga zaplijenile crnogorske vlasti.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije