Povežite se sa nama

Društvo

DRŽAVLJNKA VEĆ DEVET GODINA: I Bratić dobila počasno državljanstvo Crne Gore u upitnoj zakonskoj proceduri

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

U obrazloženju, kako navodi izvor Pobjede iz vrha Vlade, navedeno je da je Bratić zvanje magistra nauka stekla 2007. godine na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu, na kojem je završavala rad na doktorskoj disertaciji iz oblasti Američke književnosti iz koje u Crnoj Gori, kako tvrde, trenutno postoji samo jedan doktor nauka, što doprinosi značaju ovog kadra i daljem razvoju istraživanja iz oblasti Američke književnosti, deficitarne oblasti istraživanja u Crnoj Gori

Ministarka prosvjete, kulture, nauke i sporta Vesna Bratić dobila je počasno državljanstvo Crne Gore 19. marta 2012. godine u vrijeme Vlade premijera Igora Lukšića u upitnoj zakonskoj proceduri, pokazuju podaci Pobjede.

U pitanju je, nakon Aleksandra Stijovića, već drugi ministar u Krivokapićevoj Vladi koji je dobio državljanstvo po povlašćenim uslovima i znatno skraćenoj proceduri.

I Bratić, ali i Stijović su prilikom imenovanja na funkcije tvrdili da su ministri u ,,prvoj demokratskoj Vladi“, što znači da je Vlada koja im je dodijelila državljanstvo autokratska.

Izvor Pobjede iz vrha Vlade saopštio je da je Vesna Bratić dobila državljanstvo na preporuku Ministarstva nauke.

– U pitanju je rješenje broj: 03-UPI-211/12/2751 od 19.03.2012.godine, saopštio je izvor Pobjede iz vrha Vlade.

Ta informacija se poklapa i sa istraživanjima NVO Centra za građansko obrazovanje koji su 2020. godine objavili spisak lica koji posjeduju počasna državljanstva Crne Gore, a među kojima je i ime tada široj javnosti nepoznate Vesne Bratić.

Zakon o crnogorskom državljanstvu predviđa da lice može steći crnogorsko državljanstvo ukoliko je njegov prijem od posebnog značaja za državni, naučni, privredni, kulturni, ekonomski, sportski i drugi interes Crne Gore. U tom slučaju stranac ne mora da ispuni ostale obaveze iz Zakona o crnogorskom državljanstvu, koje se odnose na otpust iz drugog državljanstva, neprekidni boravak u Crnoj Gori od deset godina i drugo. Počasno državljanstvo strancu dodjeljuje se isključivo na osnovu preporuke najviših funkcionera državne vlasti, precizno predsjednika Skupštine, Vlade ili države, što u slučaju Bratić nije ispoštovano pa je stoga ta zakonska procedura upitna.

U obrazloženju, kako navodi izvor Pobjede iz vrha Vlade, je navedeno da je Bratić zvanje magistra nauka stekla 2007. godine na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu, na kojem je završavala rad na doktorskoj disertaciji iz oblasti Američke književnosti, oblasti iz koje u Crnoj Gori, kako tvrde, trenutno postoji samo jedan doktor nauka, što doprinosi značaju ovog kadra i daljem razvoju istraživanja iz oblasti Američke književnosti, deficitarne oblasti istraživanja u Crnoj Gori.

Kontroverzna ministarka, čije su izjave uoči imenovanja bile šovinističke i anticrnogorske, bile su povod za protestne peticije istaknutih javnih i kulturnih radnika iz Crne Gore. Tada su ukazali na brojne primjere da državljanstvo Crne Gore ni danas nemaju građani koje sa ovom državom povezuje iskrena ljubav, jasne porodične veze i porijeklo.

Ministarka je istovremeno preko društvenih mreža sebe promovisala kao ,,ženu četnika“, kao i njene skandalozne izjave o čuvenom kolumnisti Borisu Dežuloviću.

Bratić nije ni pokazala poštovanje prema Skupštini Crne Gore, odbijajući da se pojavi na kontrolnim saslušanjima koje je organizovao nadležni Odbor za prosvjetu.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije