Connect with us

Društvo

DRŽAVNI SEKRETAR: Janko Odović ima i srpsko državljanstvo

Published

on

sekretar u Ministarstvu finansija, diplomirani pravnik Janko Odović, pored crnogorskog, ima i srpsko državljanstvo, saznaje Pobjeda. Više izvora Pobjede saopštilo je da je na osnovu upisa u srpsko državljanstvo Odović upisan i u birački spisak Republike Srbije, što nije u skladu sa zakonima Crne Gore.

– Registar državljana i registar upisanih birača u Srbiji nijesu javni podaci jer im se može pristupiti jedino sa jedinstvenim matičnim brojem. Odović je bio zaposlen u Ustavnom sudu Srbije i Narodnoj banci Srbije, a da bi bio zaposlen u državnim institucijama Srbije ključni uslov po svim konkursima jeste da mora biti srpski državljanin – rekao je izvor Pobjede.

U biografiji Odovića navodi se da je rođen 15. aprila 1986. godine u Pljevljima.

Osnovnu školu i Gimnaziju „Tanasije Pejatović“ završio je u rodnom gradu. Aktivista u NVO sektoru je od 2001. godine.

– Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu upisao je 2005. godine, a diplomu stekao 2009. godine, kao odličan student. U toku studija u više navrata nagrađivan za odličan uspjeh u postizanju znanja. Dobitnik diplome Univerziteta u Beogradu za najbolji studentski rad. Trenutno je na doktorskim studijama na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu – navodi se u biografiji Odovića.

U biografiji koja je objavljena na društvenj mreži Linkedin precizira se da je radio četiri godine u Ustavnom sudu Srbije, tri i po godine u Narodnoj banci Srbije kao i godinu i dva mjeseca u Komisiji za hartije od vrijednosti Srbije.

Po veoma liberalnom zakonu o državljanstvu Republike Srbije, ,,najjednostavniji način za sticanje državljanstva Republike Srbije za sve pripadnike srpskog naroda sa teritorije Republike Srbije i iz regiona i njihove potomke, koji Srbiju doživljavaju kao matičnu državu, jeste na osnovu člana 23 stava 1 Zakona o državljanstvu“.

– Naime, ukoliko ste pripadnik srpskog naroda koji nema prebivalište na teritoriji Republike Srbije i želite prijem u državljanstvo Srbije, moraćete da pronađete način da svoje srpsko porijeklo i dokažete – navodi se u zakonu.

Od ostalih uslova, koji moraju biti ispunjeni, zahtijeva se punoljetstvo podnosioca i pismena izjava da Srbiju smatraju svojom državom.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije