Povežite se sa nama

Društvo

DUPLO UPISANI BIRAČI: Sekulović čeka na Srbiju

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Ministarstvo unutrašnjih poslova nakon što je uspješno odoljelo na sve apele, upozorenja, prijave, pa i tužbe zbog stanja biračkog spiska u susret izborima u Nikšiću juče se konačno oglasilo – po svršenom poslu. Nova vlast preuzela je i grad pod Trebjesom i sada iz MUP-a relaksirano pojašnjavaju kako se „paušalno i preko noći“ ne može oduzimati biračko pravo, uz pouku da je to jedno od osnovnih ljudskih prava zagarantovanih Ustavom Crne Gore.

-U vezi stalnih prozivki da se u biračkom spisku nalaze i osobe koje imaju državljanstvo druge države i glasaju na teritoriji te druge države, moramo naglasiti da podnosioci ovakvih prijedloga i inicijativa ne poznaju dobro nadležnosti MUP-a. Ukoliko nije riječ o nepoznavanju nadležnosti, onda se radi o lošoj namjeri – ističu, pored ostalog, iz MUP-a.

SAOPŠTENJE
Možda, dodaju oni, neko zamišlja da je dovoljno da posjeduje neke spiskove, koji se dobijaju iz „anonimnih“ izvora, a da „tamo neko“ jednim klikom, paušalno i preko noći oduzima biračko pravo, kao jedno od osnovnih ljudskih prava zagarantovanih Ustavom Crne Gore.

– Pitanje je zašto se podnosioci ovih inicijativa ranije nijesu bavili time jesu li i kako određena lica upisana u birački spisak, a ne tek nakon izbora 30. avgusta prošle godine, ali i kako znaju za koga bi ta lica potencijalno glasala u Crnoj Gori – konstatuju iz resora Sergeja Sekulovića.

Poručuju i kako je MUP „dobijene informacije o mogućem postojanju lica sa dvojnim državljanstvom, u okviru svojih nadležnosti, blagovremeno, uputio zahtjev za provjeru te informacije kod nadležnih institucija Republike Srbije“.

– Svjesni smo činjenice da u biračkom spisku postoji nemali broj onih građana za koje je nevažeći osnov upisa, ali svako brisanje iz biračkog spiska će se vršiti u skladu sa zakonom. Svako ko nema prebivalište u Crnoj Gori ili ima dvojno državljanstvo, nakon juna 2006. godine, poštujući Ustav Crne Gore, mora biti izbrisan iz biračkog spiska, bez obzira da li se radi o licima koja imaju prebivalište ili državljanstvo Luksemburga, Srbije, Hrvatske, Njemačke, Australije – poručuju oni.

Objašnjavaju i kako je MUP, „u okviru svojih nadležnosti, a u kontekstu zakonitosti izbora u Nikšiću, na dnevnoj osnovi pratio promjene u biračkom spisku, te aktivirao AFIS sistem za teritoriju opštine Nikšić, što se do sada nije nikad dešavalo u susret lokalnim izborima“.

MUP je, piše u saopštenju, nadgledao i proces izrade ličnih karata, „uz jasnu napomenu, da u posljednja tri mjeseca nije došlo do štampanja fiktivnih“.

– Problem upisanih u birački spisak, a u kontekstu državljanstva ili prebivališta je naslijeđeni problem. Uredan registar prebivališta građana jeste osnova za uređeni birački spisak. U tom smislu, MUP je dovršio proces izrade Nacrta izmjena i dopuna Zakona o registrima prebivališta građana i nosi aktivnosti Savjeta za kontrolu biračkog spiska – saopštavaju iz Sekulovićevog resora.

Ovako krupno pitanje, dodaju iz MUP-a, „zahtijeva sinhronizovan rad više državnih organa i jasnu političku odluku da se bez selektivnosti pristupi navedenom poslu“.

Aktuelna vlast, dok su bili opozicija, do 30. avgusta prošle godine, u kontinuitetu su imali primjedbe na birački spisak i zahtijevali kontrolu i ažuriranje.

Analitičar Zlatko Vujović podsjetio je novu vlast ovih dana da je dovođenje u red biračkog spiska bila jedna od platformi političkih aktera koji danas stoje iza Vlade, posebno ističući predsjednika Ure i sada potpredsjendika Vlade Dritana Abazovića, koji je i predsjednik Savjeta za kontrolu biračkog spiska.

Pobjeda je juče objavila tekst u kojem smo ukazali na ćutanje MUP-a o prijavama nepravilnosti u biračkom spisku, a na pitanja koja smo im poslali uputili su nas na saopštenje koje su objavili juče ujutro.

U saopštenju nema ni riječi zašto su se oglušili o pozive ne samo političkih aktera u izbornoj utakmici u Nikšiću da se provjeri birački spisak, već i na konkretne prijave.

PRIJAVE
Na stanje u biračkom spisku prvi su, još 3. marta, ukazali iz nove političke partije Patriotsko-komitski savez, kada su zatražili hitnu reakciju ministra unutrašnjih poslova Sergeja Sekulovića i zahtijevali da saopšti broj duplo upisanih birača, kojih je prema njihovim saznanjima bilo 954.

Sekulović je ćutao, ali ni Tužilaštvo nije reagovalo po službenoj dužnosti, pa su 12. marta podnijete i krivične prijave – Demokratska partija socijalista predala ih je 954, protiv svake osobe pojedinačno za koju su imali dokaze da duplo glasaju, a prijavu je inicirala i NVO Montenegro internešenel – oni dodatno i protiv nadležnih u MUP-u, jer je ovaj resor zadužen za evidenciju biračkog prava građana i upis i brisanje u crnogorsko državljanstvo. Ova NVO krivičnom prijavom obuhvatila je i, kako su saopštili, poslanike u Skupštini Crne Gore koji su upisani u birački spisak druge države.

Sjutradan, 13. marta, NVO Montenegro internešenel, dostavila je Vrhovnom i Specijalnom državnom tužilaštvu dokaze „o jednom broju lica koja su upisana u birački spisak za Opštinu Nikšić i birački spisak države Srbije, sa zahtjevom da se ista u skladu sa zakonom procesuiraju i pokrene postupak oduzimanja crnogorskog državljanstva“.

U dopuni prethodne krivične prijave tražili su krivično procesuiranje državljana Srbije i drugih zemalja koji budu glasali na izborima u Nikšiću (održani 14. marta), kao i odgovornih u MUP-u za poslove evidencije biračkog spiska i spiska crnogorskih državljana. Ukazali su i na činjenicu da je u biračkom spisku u Nikšiću upisana čitava porodica Bogoljuba Šijakovića, nekadašnjeg ministra u Vladi Srbije.

Predsjednica PKS-a Tatjana Knežević-Perišić ukazala je juče u izjavi za Pobjedu da je 954 duplo upisanih birača značajno moglo da utiče na izbornu volju građana Nikšića.

– Ako te osobe nijesu imale pravo glasa na lokalnim izborima u Nikšiću – a nijesu, da li će se poništiti 954 glasa i u korist koga? Što to znači u svijetlu rezultata izbora? Ako Opštinska izborna komisija nakon prigovora, proglasi konačne rezultate, onda je „izio vuk magarca“. A tih 954 glasa, ako je samo taj broj, mogli su potpuno preokrenuti ishod izbora, eto recimo za SDP – istakla je ona.

Pisonero: Očekujemo da nepravilnosti u Nikšiću budu istražene
Portparolka Evropske komisije Ana Pisonero, komentarišući za Novu M navode o duplo upisanim biračima u Nikšiću i da je izborni proces u ovom gradu bio najgori do sada, istakla je da očekuje da će sve nepravilnosti biti provjerene.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije