Povežite se sa nama

Društvo

DW: Jedan dan s premijerom Crne Gore; Krivokapić: Mafija je sada jača od policije

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Zdravko Krivokapić je najavio nemilosrdnu borbu protiv korupcije u Crnoj Gori. Ali, u toj zemlji se nastavljaju tri decenije čekanja na pravdu. Reporter DW Miodrag Šorić proveo je jedan dan sa premijerom

Krivokapić je profesor mašinskog inženjerstva i veliki vjernik Srpske pravoslavne crkve. Važi za nepotkupljivog čovjeka, ali to nije nikakva garancija u politici, disciplini koja niti je egzaktna nauka, niti je vjera.

Reporteru Dojče velea (DW) kaže da je njegova Vlada, formirana nakon tri decenije režima Demokratske partije socijalista (DPS), utvrdila “nultu toleranciju na korupciju”.

Koliko to što je utvrđeno u podgoričkim kabinetima malo vrijedi, vidi se već ovog jutra kad premijer obilazi korito Morače. Na jednom mjestu kamioni mile, tu se vade pijesak i šljunak. I to iako je to ovdje zabranjeno već dvije godine.

Radnici se prave ludi. A i policija, kaže Krivokapić, stoji dvestotinak metara dalje i ne preduzima ništa. “Mafija je sada jača od policije”, kaže premijer.

Čudnovata izjava za čovjeka koji bi trebalo da je najmoćnija politička figura u zemlji. Ali, ne samo da Krivokapić nema stabilnu većinu u parlamentu, nego je i čitava država prožeta kadrovima koje su godinama sijali Socijalisti Mila Đukanovića.

To odlično zna Vanja Ćalović iz nevladine organizacije MANS.

Ona je na osnovu dokumenata iz poreskih oaza utvrdila kako se Đukanovićev klan bogati.

Ćalović neprestano dobija prijetnje smrću. “Trideset godina ljudi čekaju na pravdu, i još se čeka, na bilo šta što donosi osjećaj pravde”, kaže ona za DW.

Pauza za molitvu

Krivokapić je ponovo na zadnjem sjedištu automobila, ide auto-putem koji grade Kinezi i koji je uvalio Crnu Goru u dužničke neprilike. Kaže, svaki put kad je ovdje, raspita se gdje su kineski radnici. I uvijek mu kažu da su na nekoj pauzi.

Kao i mnogi, Krivokapić sumnja da Kinezi naplaćuju rad koji se ne obavlja, da su uvezani sa domaćim mutnim firmama.

“Začuđujuće je što je ovaj auto-put od četrdeset kilometara najskuplji put u Evropi trenutno”, dodaje premijer.

Moć starog režima kruni se sporo. U nedjelju je DPS izgubila vlast u Mojkovcu, ali, uz gubitke, odbranila Cetinje.

Perverznu situaciju u vladajućoj većini u crnogorskom parlamentu Đukanović koristi da pokrene glasanje o nepovjerenju Krivokapiću.

Bivši premijer iz redova DPS Duško Marković kaže za DW da su nove vlasti uvele retoriku podjela, da verbalno gaze političku konkurenciju.

“Crna Gora još nikada nije bila tako podijeljena u njenoj istoriji”, optužuje Marković.

Krivokapić tome protivrječi – poslije molitve u manastiru Morača, gdje ide usred radnog dana. Onda, u razgovoru sa monasima, priča koliko je teško pokrenuti stvari s mrtve tačke. “Svako očekuje – odmah. U tom sukobu mogućnosti i želja, vi imate mali prostor, a to niko ne shvata. I bolje vam je da iskoristite taj mali prostor nego da pravite revoluciju.”

Podrška Srpske pravoslavne crkve je jedino što je izvjesno u političkom životu ovog novajlije.

Mitropolit Joanikije za DW kaže da posao nije lak, jer da su tri decenije korupcije i svakojakih zala toliko iskvarili društvo. Ako se ništa ne preduzme, društvo više neće znati “šta je dobro, a šta je loše”.

Mirnije je bilo bez politike

Posljednji sastanak koji Krivokapić danas ima pokazuje koliko su stvari u Podgorici izvitoperene. Kao premijer ide da se sastane sa sudijama, kaže im da bi bilo pametno uništiti kokain zaplijenjen u nedavnoj raciji kako opet ne bi dospio na crno tržište.

Sudije pak odlučuju da se sav kokain zadrži kao dokazni materijal. I upozoravaju premijera da se ne petlja u sudsku vlast.

Ali, šta ako premijer ne može da se osloni na nezavisno pravosuđe? Ako su i sudije dio starog sistema?

I da li se Krivokapić plaši za svoj život, ukoliko istraje u ovome što pokušava?

“Od malena sam učio da ni vlas sa glave čovjeku ne fali bez Božije volje. I ja u to duboko vjerujem.”

Dan premijera se završava u porodičnom domu, uz suprugu, djecu i unuke.

Kažu, supruzi je bilo draže dok je Zdravko Krivokapić bio samo profesor, daleko od politike. Bilo je nekako mirnije.

Ali, on bi da nastavi borbu. Da dokaže da neka vlast na Balkanu može da bude nepotkupljiva. Ishod je još neizvjestan.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije