Connect with us

Društvo

DŽOMIĆ: Nigdje nisam rekao da ima više sveštenika nego vojnika, ne priliči Đukanoviću da izvrće stvari

Published

on

Džomić

„Bio sam vrlo precizan i jasan kada sam govorio o infrastrukturi Mitropolije crnogorsko-primorske i eparhija Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori. Nigdje nisam rekao da ima više sveštenika nego vojnika, nego sam rekao da ukupno crkvenih odbornika, vjerskih službenika i crkvenih poslužitelja zajedno sa sveštenicima, monasima i monahinjama ima više nego što ima pripadnika vojske u Crnoj Gori. I to je nesporna činjenica”.

Protojerej-stavrofor dr Velibor Džomić, koordinator Pravnog savjeta Mitropolije crnogorsko-primorske, za Novosti je pričao o reakciji predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića na izjavu koju nije dao onako kako je saopštio Đukanović – da je u Crnoj Gori više sveštenika Srpske pravoslavne crkve nego vojnika.

„Bio sam vrlo precizan i jasan kada sam govorio o infrastrukturi Mitropolije crnogorsko-primorske i eparhija Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori. Nigdje nisam rekao da ima više sveštenika nego vojnika, nego sam rekao da ukupno crkvenih odbornika, vjerskih službenika i crkvenih poslužitelja zajedno sa sveštenicima, monasima i monahinjama ima više nego što ima pripadnika vojske u Crnoj Gori. I to je nesporna činjenica. Više od 95 odsto njih su državljani Crne Gore pa ne vidim kako predsjednik misli da ‘uravnotežuje’ taj broj. Da li to znači da će da preduzimaju određene radnje u pogledu kršenja prava na slobodu vjeroispovesti tih ljudi, a to pravo je jednako i za državljane i za strance po svim konvencijama i Ustava Crne Gore. Ne priliči predsjedniku države da izvrće stvari izvan konteksta i ja stojim iza svoje izjave o Crkvi, i ne povlačim je“, kategoričan je prota Džomić.

„Ako se može govoriti o infrastrukturi svake države onda se može govoriti i o infrastrukturi bilo koje zemaljske organizacije a komparativni metod je veoma važan u ljudskom društvu. Niko nije branio predsjedniku Crne Gore i njegovoj partiji dok su obavljali vlast u Crnoj Gori da podižu infrastrukturu državne organizacije i ne može nekome sada da bude crkva kriva zbog toga što su mitropolit Amfilohije i episkop Joanikije savjesno vršili svoju crkvenu službu. Jedan od ciljeva naše crkve kao i svake druge vjerske organizacije jeste da ima što više a ne što manje sveštenika, vjernika, crkvenih službenika i ljudi koji veruju u Boga. Nije valjda cilj sekularne Crne Gore koja je personifikovana u ličnosti šefa države pored ostalih organa da vjernika i sveštenika bude što manje. Mi želimo da u Crnoj Gori svega bude u izobilju – pa i vojnika“, kazao je protojerej-stavrofor dr Velibor Džomić, prenosi Mitropolija crnogorsko-primorska.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije