Connect with us

Ekologija

EKOLOŠKI POKRET OZON: Nikšić brendirati kao grad vode

Published

on

Foto: MINA CG

Nikšić bi, na osnovu Zakona o nacionalnom brendu, trebalo brendirati kao grad vode i akcenat staviti na vodne resurse, kao razvojni pravac, saopštio je Ekološki pokret “Ozon”.

Direktor „Ozona“, Aleksandar Perović, ocijenio je da Nikšić zaslužuje da bude prva opština u Crnoj Gori koja će biti brendirana i strateški razvojno opredijeljena na održivi razvoj.

Perović je naveo da je to polazna osnova za razvoj Nikšića, data u okviru razvojnog dokumenta „Ozona“ pod nazivom „Zeleni plan za naš grad“, kojim ta nikšićka ekološka organizacija obilježavanja 15 godina postojanja.

„Zeleni plan uvažava princip decentralizacije, koji preporučuju najrelevantnije međunarodne organizacije i daje program preuzimanja odgovornosti za razvoj, zasnovanoj dominantno na sopstvenim reursima, a ne kako je do sada bio slučaj na budžetskoj pomoći sa državnog nivoa“, rekao je Perović na konferenciji za novinare u Nikšiću.

Planom je, kako je kazao, predviđena i zaštita sliva rijeke Gornje Zete i njenih pritoka, za šta je neophodno uraditi studiju, shodno Zakonu o zaštiti prirode.

“Time bi se stvorili uslovi za formiranje upravljačkog tijela, koje bi na održiv način koristilo ovaj prirodni resurs i prihodovalo po tom osnovu za potrebe razvoja lokalne zajednice”, rekao je Perović.

Prema njegovim riječima, neophodna je i sanacija i revitalizacija korita rijeka Zete, Bistrice, Gračanice i Mrkošnice.

„Neophodno je i rješavanje problema aerozagađenja kroz subvencionu podršku građanima za korišćenje ekološki prihvatljivih goriva za potrebe grijanja, izvršenje energetske efikasnosti kroz obnovu fasada stambenih zgrada i otvora na ulazima, kao i optimizacija inteziteta saobraćaja u urbanom jezgru i pritisak na industrijske zagađivače“, kazao je Perović.

U Okviru Plana predviđeno je i formiranje Centra za pametno upravljanje otpadom, osnivanje tima za pripremu i realizaciju infrastrukturnih, regionalnih i međunarodnih projekata, koji bi se finansirao iz namjenskog fonda i najmanje jednom godišnje predstavljao bi rezultate građanima i odbornicima u lokalnoj Skupštini.

Kako se navodi, shodno ostvarenim rezultatima dobijao bi produžetak mandata.

„Neophodna je i modernizacija građanskih servisa čime se predviđa organizaciono programski redizajn lokalnog javnog servisa RTV Nikšić, Online servisi, Kancelarija za komunikaciju sa građanima, formiranje Regionalnog centra kulture i Centra za mlade talente, edukativni programi poput škola urbane i humane ekologije i ekološkog aktivizma“, naveo je Perović.

On je kazao da je neophodna i sanacija i obnavljanje šumskih ekosistema i zabrana nelegalne prodaje drveta za ogrijev na teritoriji opštine, kao i razvoj više grana turizma.

„Planirano je i formiranje urbanih bašti, korištenjem zemljišta u vlasništu opštine za razvoj plasteničke proizvodnje, a korisnici bi bili nezaposleni i građani sa socijalnom potrebom, kao i volonteri koji bi proizvede ustupili Narodnoj kuhinji u Nikšiću”, rekao je Perović.

On je kazao da treba raditi i na razvoju organske poljoprivrede i regionalnom umrežavanju proizvođača.

U okviru Zelenog plana predviđeno je i unaprjeđenje urbanog zelenila, formiranje Centra za zaštitu i dobrobit životinja, modernizacija lokalnih saobraćajnica, parking mjesta i trotoara, kao i razvoj vanistitucionalnog i cjeloživotnog obrazovanja.

„Zeleni plan prati smjernice Globalnih ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih nacija (UN) i Evropske zelene agende, uvažava principe cirkularne ekonomije i predstavlja moderan, inovativan i perspektivan dokument, otvoren za unapređenje uz učešće zainteresovane javnosti“, istakao je Perović.

On je saopštio da je taj razvojni dokument plod višegodišnjeg rada, utemeljen na iskustvu, praksi i poznavanju lokalne zajednice, sa svim njenim specifičnostima.

“Rađen je sa vizijom i željom za održivim raѕvojem Nikšića, kao jednog od stubova ekološke Crne Gore, tokom čije pripreme je analiziran postojeći zakonodavni i strateški okvir, i dobra međunarodna praksa”, kazao je Perović.

Prema njegovim riječima, Zeleni plan je njihov poklon svim sugrađanima i budućim generacijama, u susret lokalnim izborima, koji treba da se održe sledeće godine.

“Prema njima ćemo se odrediti shodno podršci javnosti“, rekao je Perović.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije