Connect with us

Ekologija

MRDAK: Grit iz Porto Montenegra nije toksičan, niti radioaktivan

Published

on

Grit u bivšem Brodogradilištu Bijela / Foto: portal Luča

Državni sekretar za ekologiju Danilo Mrdak demantovao medijske navode o toksičnosti grita koji je  izvezen u Ukrajinu.

On je rekao da nisu istiniti ni navodi da je u pitanju radioaktivni otpad, jer u Crnoj Gori ne postoje izvori radioaktivnosti, a sve ovo potvrđeno je na osnovu nalaza Forenzičkog centra iz Ukrajine.

„Znamo da je kompanija Valgo Montenegro, pored Centra za ekotoksikološka ispitivanja (CETI), angažovala dva evropska instituta, koji su utvrdili da se radi o neopasnom otpadu. Tu postoji još jedna, pretpostavljam, administrativna greška, jer otpad nije iz Bijele, kako se često navodilo, već iz Porto Montenegra. On je deportovan kamionima u brodogradilište Bijela, pa pretpostavljamo da je razlog konfurzije taj što u kargo listu piše Bijela“, naveo je Mrdak, prenosi agencija Mediabiro.

Kako je dodao, u Ukrajini je u toku sudski postupak, gdje se utvrđuje da li je grit, koji je stigao iz Porto Montenegra opasan otpad.

“Ukrajinski Forenzički centar je izvršio analizu, a nezavisni sudski vještak je, nakon tumačenja analize, utvrdio da se ne radi o opasnom otpadu, već da je u pitanju otpad koji se nalazi na takozvanoj zelenoj listi. Dakle, mi kao država nismo povrijedili Bazelsku konvenciju, niti smo Ukrajinu doveli u zabludu. Što je najbitnije, CETI je imao potpuno pravo, kad je rekao da se, na osnovu njihovih analiza, tu ne radi o opasnom otpadu”, poručio je Mrdak.

Prilikom dospijeća grita, kako pretpostavlja, došlo je do toga da je grit analiziran iz ugla zemljišta, a ne iz ugla otpada.

“Ispitivali su, dakle da li je taj grit povoljan kao zemljište da se nešto sadi u njemu. Naravno, protokoli za analizu zemljišta i protokoli za analizu otpada su različiti i naravno da su došli do zaključka da taj grit nije povoljan za sadnju bilo čega”, rekao je državni sekretar za ekologiju.

Danijela Šuković iz CETI-ja je kazala da se u Centru trude da svoj posao obavljaju stručno, te da joj je drago to potvrđeno sa više adresa, posebno uzevši u obzir medijske navode.

“Mogu vas uvjeriti da smo apsolutno nepristrasni, i da tako pristupamo svakom uzorku. Uvijek smo negdje sa strane, trudeći se da radimo samo kompetentno i što preciznije”, rekla je Šuković.

 

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije