Connect with us

Ekologija

NOVI MATERIJAL: Adidas proizvodi biljnu kožu od koje će praviti patike

Published

on

Kompanija za sportsku odjeću i obuću objavila je u ponedjeljak da radi na novom materijalu, biljnoj koži od koje će se izrađivati patike. Kožna alternativa napravljena je od micelijuma, koji je dio gljive.

Adidas je rekao da sa partnerima radi na biljnoj koži, ali nije najavio kada će se cipele napravljene od tog materijala pridružiti njenoj liniji.

Kompanija je počela da nudi vegansku verziju jedne od najpopularnijih cipela, Stan Smith, 2020. godine i obavezala se da će zabraniti krzno na svojim proizvodima.

Novi materijal je jedna od nekoliko inicijativa za održivost kompanije Adidas, koja je postavila cilj da smanji plastični otpad. Adidas je otkrio da je 2020. godine proizveo 15 miliona pari cipela izrađenih od recikliranog plastičnog otpada i rekao da je njihov cilj proizvodnja 17 miliona pari sljedeće godine.

Plastika korišćena u cipelama sakupljana je sa plaža i priobalnih regiona, rekli su iz Adidasa.

Pored reciklirane plastike, Adidas je započeo razvoj novog recikliranog pamučnog materijala i već koristi reciklirani polijester u svojoj paleti proizvoda – kompanija je u ponedjeljak najavila da će više od 60% svog asortimana sadržati taj materijal počev od 2021. godine.

Održivost je novi trend u industriji obuće već nekoliko godina, a Adidas i super patike poput Allbirds prednjače. U novije vrijeme kompanije poput Everlane i Nike takođe su započele proizvodnju sopstvene održivije obuće.

 

(businessinsider.com)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije