Connect with us

Ekologija

STRAZBUR: Pored slučaja Skadar Lake, pokrenuto i pitanje Tare

Published

on

Foto: Green Home
Foto: Green Home

Stalni odbor Bernske konvencije pozvao je crnogorsku vlast da zaustavi svaki dalji razvoj u oblasti Skadarskog jezera, prije nego što uradi sve potrebne procjene i sprovede mjere predviđene Preporukom Bernske konvencije 201/2018 za zaštitu ekološke vrijednosti područja, uključujući Natura 2000 i Emerald potencijalne lokalitete i Ramsarska područja.

Green Home učestvuje na 40. Zasijedanju Stalnog odbora Bernske konvencije, gdje se vodi proces po žalbi koju su pokrenuli sa neformalnim udruženjem građana Virpazara.

Slučaj se odnosi na razvoj projekta Porto Skadar Lake, na teritoriji Nacionalnog jezera Skadarsko jezero, koji uključuje razvoj vila, stambenih zgrada i hotelskog smještaja, kao i luke, ali je zbog složenosti spornih pitanja proširen i na projekat izgradnje turističkog naselja Mihailovići, izmjene i dopune Prostornog Plana posebne namjene za Skadarsko jezero i  studije procjene uticaja na životnu sredinu kao i DUP Mihalilovići sa pratećom dokumentacijom.

Stalni odbor je zatražio dodatne informacije o devastaciji rijeke Tare.

Situacija na jezeru nikad gora 

Posljednji izvještaj je proširen sa brojnim lošim praksama, poput upravljanja rizikom od požara, gdje je na Skaradskom jezeru izgorjelo 12,13km2 plavnih šumskih površina, neproduktivnom borbom protiv krivolova agregatima i mrežama, ali i kontinuranim ispustima industrijskih voda i drugim brojnim problemima koji ukazuju da je zaštita jezera mrtvo slovo na papiru.

Green Home je na zasijedanju izjasnila stav žalbene strane da je situacija na jezeru protekle godine bila gora nego ikad. Izrazili su nadu da će nova Vlada napustiti projekte TN Mihailovići te da će nova zonacija kao dio budućeg Prostornog plana za Skadarsko jezero, biti zasnovana na provjerenim i nezavisnim naučnim istraživanjima.

Tobias Salate,  predstavnik RAMSAR sekretarijata je zahtijevao da izvještaj ostane otvoren : « Podstičemo Crnu Goru da započne integrisano planiranje upravljanja, uključujući jasno kartografsko zoniranje NP Skadarsko jezero. Stoga bismo bili zahvalni ako slučaj ostane otvoren. Barem ono što se tiče Ramsarskih izvještaja, naši nalazi iz člana 3.2 ostaju otvoreni, a od Crne Gore očekujemo ažuriranje informacija do početka februara u očekivanju 59. zasijedanja našeg Stalnog komiteta. »

Predstavnica Direktorata za životnu sredinu EU, Ana Buril, izjavila je da će rješavanje problema biti usmjereno kroz pregovarački proces.

  • Foto: Green Home

    Foto: Green Home

  • Foto: Green Home
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije