Connect with us

Ekologija

ZABRINJAVAJUĆE: Morski nivo raste brže od većine pesimističnih prognoza

Published

on

Klimatske promjene uzrokuju rast okeana brže od najpesimističnijih prognoza naučnika, što je rezultiralo ranijim rizicima od poplava za obalske ekonomije koje se već muče da se prilagode.

Revidirane procjene objavljene u utorak u časopisu Ocean Science utiču na dvije petine stanovništva Zemlje koje živi u blizini obale. Osigurana imovina vrijedna trilione dolara mogla bi se suočiti sa još većom opasnošću od poplava, super oluja i plimnih udara. Istraživanje sugeriše da će države morati da zaustave emisiju stakleničkih gasova čak i više nego što se očekivalo da bi zadržale nivo mora na kontroli.

„To znači da se naš budžet za ugljenik još više troši“, rekao je Aslak Grinsted, geofizičar sa Univerziteta u Kopenhagenu koji je bio koautor istraživanja. Ekonomije treba da smanje dodatnih 200 milijardi metričkih tona ugljenika – što je približno pet godina globalnih emisija – da bi ostale u granicama utvrđenim ranijim prognozama, rekao je on.

Istraživači su nastavili na međuvladinom panelu Ujedinjenih nacija o klimatskim promjenama, od kojih mnogi uzimaju u obzir posljednjih 150 godina, inkorporirajući podatke koji sežu nekoliko vjekova unazad. Nova posmatranja pokazuju da se porast mora do pola metra do kraja vijeka sada može očekivati sa samo 0,5 stepeni Celzijusovog porasta temperature. Okeani bi mogli porasti više od 1 metar na 2 stepena Celzijusa, putanja koja će se lako preći u skladu sa trenutnom klimatskom politikom.

„Modeli na kojima zasnivamo svoja predviđanja porasta nivoa mora trenutno nisu dovoljno osjetljivi“, rekao je Grinsted. „Jasno rečeno, oni ne pogađaju cilj kada ih uporedimo sa stopom porasta nivoa mora koju vidimo kada upoređujemo buduće scenarije sa zapažanjima koja se vraćaju u prošlost.“

Zaključci slijede prošlomjesečno upozorenje da je porast temperatura rastopio 28 biliona tona leda – što je ekvivalentno sloju leda debelom 100 metara koji prekriva cijelo Ujedinjeno Kraljevstvo – što čini vjerovatnim najgori mogući klimatski scenario. Nova metodologija za praćenje promjena nivoa mora mogla bi da pomogne osiguravajućim kompanijama, programerima nekretnina i urbanistima u podizanju odbrambenih sistema.

„Scenariji koje sada vidimo pred sobom u vezi s porastom nivoa mora su previše konzervativni – more izgleda da se, koristeći našu metodu, podiže više od onoga za šta se vjeruje da se koristi sadašnja metoda“, rekao je Grinsted i dodao da je njegov tim sa Instituta Niels Bor u kontaktu sa IPCC-om o inkorporiranju njegovih rezultata u šesti izvještaj o proceni sljedeće godine.

 

(bloomberg.com)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije