Connect with us

Društvo

(EKO)PATRIOTIZAM: Od Nikšića do Ljubovića

Published

on

Zajednica Ekopatriotizam nastala je spontano čišćenjem jednog dijela Nikšića, akcijom nekolicine djevojaka, objašnjava u razgovoru za Portal Luča jedna od inicijatorki ove ideje Ivana Čogurić, dodajući da je sve počelo kao lokalna ideja, a sada se ekopatriote nalaze širom Crne Gore.

„Vrlo brzo je naša ideja zaposjela sve krajeve Crne Gore. Počeli smo u Nikšiću, a danas naše ekopatriote čiste na Ljuboviću“, ističe Čogurić.

Kada je u pitanju akcija gradnje pod brdom Ljubović, mišljenja sam da prirodu ne treba dirati, ističe Čogurić, pogotovo ovo što nam je od nje ostalo.

Ekopatriotizam na terenu: Očišćen Ljubović

„Sasvim spontano naši volonteri su danas su imali akciju na terenu i čistili Ljubović. Prirodu treba da njegujemo, a ne da je korigujemo zarad „našeg“ dobra. Svako korigovanje prirode nam donosi neke promjene koje nisu nužno dobre. Kao potvrda su i protesti građana. Kamen je kamen u svom prirodnom obliku, a ne u onom koji nama paše“, smatra Čogurić.

Priroda je postala gruba, ističe Čogurić, dodajući da postoje građani koji samovoljno doniraju sredstva za rad, što im je dodatnaa olakšica.

„Dobijamo donacije u vidu alata, kesa za smeće. Jer smeće je često učaureno u žbunju, koje nije ni žbunje, već nataložena priroda koju treba pustiti da se razgradi na tom istom mjestu, ali smeće treba izvaditi“, ističe Čogurić.

Njihove akcije su tek počele, smatra Čogurić. Štafeta je predata iz Nikšića u Podgoricu, gdje će ići dalje svi čitaoci portala Luča mogu saznati putem instagram stranice ekopatriotizam.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije