Connect with us

Društvo

ER SRBIJA UVELA NOVE LETOVE KA CRNOJ GORI: Očekuje se poskupljenje avio karata

Published

on

Uveli četiri nova leta za predstojeće praznike / Foto; Air Serbia

Epilog odluke crnogorske avio-kompanije Montenegro erlajns da prestane sa radom je taj da će njene letove ka Crnoj Gori preuzeti Er Srbija a putnici, s obzirom da ne postoji treći prevoznik na toj relaciji, mogu očekivati poskupljenje karte, piše Danas.

Jedini crnogorski avio-prevoznik Montenegro erlajns suočen sa stavom nove Vlade Crne Gore da nije spremna da nastavi da novčano pomaže rad te kompanije na način kako je to činila dosadašnja, nije imao drugog izbora sem da u cjelosti obustavi svoj saobraćaj.

Nova vlast je takođe odbila ponudu grupacije „Savana“ da preuzme vlasništvo nad Montenegro erlajnsom, uz otpisivanje dugovanja kompanije prema državi.

Petar Vojinović, glavni urednik vazduhoplovnog portala „Tango Six“, kaže za Danas da saopštenje Montenegro erlajnsa o obustavi letova faktički znači da ta kompanija neće više nikada letjeti.

“Plan novih crnogorskih vlasti je da osnuju novu avio-kompaniju u roku od devet mjeseci koja bi bila oslobođena svih balasta sa kojima se suočava Montenegro erlajns. Iako je u finansijskom smislu to izvodljivo, sa druge strane, s obzirom na zahtjevne proceduralne i tehničke stvari koje je potrebno ispuniti kako bi se formirala nova avio-kompanija, može se konstatovati da je previše optimistično da će nova Vlada Crne Gore uspjeti u tome što je namjerila.”

S obzirom da je međudržavnim ugovorom između Srbije i Crne Gore propisano da su jedina dva avio-prevoznika koja mogu saobraćati između te dve zemlje Montenegro erlajns i Er Srbija, potpuno je jasno da će srpska kompanija preuzeti letove crnogorske, koja više ne postoji, na najfrenkventnijoj destinaciji u regionu. Montenegro erlajns je ostvarivao 51 odsto letova i taj procenat će sada preuzeti Er Srbija. Isto bi se, s obzirom da ne postoji treći prevoznik, desilo da je ugašena Er Srbija a da je Montenegro erlajns nastavio da postoji – objašnjava sagovornik Dansa

On dodaje da bi s obzirom na novonastalu situaciju putnici u avio-saobraćaju mogli da očekuju poskupljenje karte na relaciji Srbija – Crna Gora za oko 40 eura.

Bivši direktor JAT-a Predrag Vujović za Danas ističe da je Montenegro erlajns od samog osnivanja bio politička tvorevina.

Prema njegovim riječima odluka o gašenju MA je sa ekonomske tačke gledišta ispravna i cjelishodna. Najava pravljenja druge kompanije i to u državnom vlasništvu, pak nije opravdana, smatra Vujović.

Inače, Er Srbija je usljed obustave saobraćaja Montenegro erlajnsa  povećala svoje kapacitete za putovanja između dvije zemlje, uvođenjem dodatnih letova i povećavanjem kapaciteta kroz promjenu tipa aviona.

Da bi svi putnici koji to žele mogli da budu prevezeni u predstojećem prazničnom periodu, Er Srbija je dosad za naredne dane uvela četiri potpuno nova leta, dok je na sedam postojećih letova tip aviona promijenjen sa planiranih turbo-elisnih aviona ATR na mlazne avione tipa erbas A319 i A320, koji imaju dvostruko veći broj sjedišta – saopštili su nadležni u Er Srbija.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije