Connect with us

Društvo

FCJK KRIVOKAPIĆU: Premijer neće dobiti priliku da poljubi krst na sanduku FCJK

Published

on

U emisiji Načisto na TV Vijesti crnogorski istoričar i kulturolog, Novak Adžić maestralno je pokazao kako je Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta angažovalo „spoljašnjega eksperta za kulturu“ za obavljanje protivzakonitih poslova iz domena prosvjete i kulture, saopšteno je iz Fakulteta za crnogorski jezik i književnost.

– Kao dokazanome denuncijantu i eksponentu politike koja je dovela do krvavoga raspada Jugoslavije, Draganu Koprivici data je uloga grobara crnogorske kulture. Dezinformišući crnogorsku javnost da je postojanje FCJK izvan UCG, kao samostalne ustanove, pravna anomalija uprkos tome što zna da je FCJK osnovan u skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju, Koprivica priprema teren za utapanje Fakulteta za crnogorski jezik i književnost u Studijski program za crnogorski jezik i južnoslovenske književnosti u Nikšiću. Pitajući se opet što će Crnoj Gori taj fakultet, on sugeriše da nauka stanuje na Studijskome programu za crnogorski jezik i južnoslovenske književnosti – navodi se u saopštenju.

Iz FCJK ističu, da je za 10 godina postojanja ovaj fakultet objavio oko 200 knjiga, kojima je ne samo obogatio montenegristiku, već i lingvistiku i nauku o književnosti u Crnoj Gori.

– Kad se zna da je pod njegovim krovom organizovano 10-ak naučnih skupova, među kojima i Cetinjski filološki dani, koji su okupili 70-ak najznačajnijih imena slavistike sa 4 kontinenta, kad se zna da je FCJK izdavač časopisa Lingua Montenegrina, prvoga filološkoga časopisa iz Crne Gore koji je indeksiran u najznačajnijim svjetskim bazama naučnih časopisa, kad se zna da je FCJK realizovao nekoliko projekata od izuzetnoga značaja za crnogorsku nauku i kulturu, poput trotomne Istorije crnogorske književnosti i petotomne Bibliografije Njegoš, kad se zna da je FCJK bio ključni partner Nacionalnoj biblioteci u postupku dobijanja međunarodnoga ISO koda za crnogorski jezik, kad se zna da je FCJK realizacijom online Kursa crnogorskoga jezika za dijasporu i aplikacije Pravopis crnogorskoga jezika crnogorski jezik kao službeni jezik u Crnoj Gori približio našoj dijaspori i domaćoj javnosti i dr., a da za sve to vrijeme Studijski program za crnogorski jezik i književnost van svoje bazične pedagoške aktivnosti nauci nije ponudio ništa osim suštinske negacije crnogorskoga jezika od strane nekih profesora toga studijskog programa, funkcionera i stare i nove vlasti, postaje jasno kome smeta FCJK i zašto ga je potrebno ugasiti – rekli su iz FCJK.

Napominju, da Koprivica umjesto da kaže kad će Vlada ispuniti svoju zakonsku obavezu o finansiranju FCJK, poručuje da razmatra pitanje njegova ukidanja.

– Uz to se milostivo obraća našim studentima da će im biti obezbijeđen nastavak školovanja. Namjera je više no očigledna. Sprema se novi Zakon o visokom obrazovanju za koji je već formirana radna grupa. Taj novi zakon neće prepoznavati visokoškolske ustanove izvan Univerziteta Crne Gore. Time će Vlada ‘zakonito’ ukinuti Fakultet za crnogorski jezik i književnost – navode.

Prema njihovim riječima, privid zakonitosti koji ovim klasičnim pravnim nasiljem pokušavaju da ostvare, neće biti moguće realizovati kako su to zamislili.

I dodaju, zato što u prvom redu studenti FCJK i studenti Studijskoga programa za crnogorski jezik i književnost studiraju po različitim programima, akreditovanim od nadležnih obrazovnih ustanova u Crnoj Gori.

– Danajskim darovima koje nude kreatori ovoga besprizornog prosvjetnog nasilja doveli bi studente FCJK u položaj kakvom svoje studente nijedna prosvjetna ustanova ne bi izložila: naši su studenti upisali studij za koji im je Država Zakonom o visokom obrazovanju garantovala da će im biti omogućeno da ga i završe – kazali su.

Iz FCJK pozivaju Vladu Crne Gore, premijera Krivokapića i ministarku Bratić da javnim saopštenjem iznesu stav o onome što je u vezi s daljom sudbinom FCJK kazao njihov ekspert za kulturu Dragan Koprivica.

– FCJK od početka časno i neustrašivo ispunjava plemenite ciljeve zbog kojih je osnovan, a čije se uporište nalazi u Ustavu Crne Gore. Vašu dalju ćutnju shvatićemo kao jasan odgovor koji potvrđuje Koprivičinu izjavu da razmatrate strategiju nestanka FCJK. Poručujemo Vladi Crne Gore i njenome premijeru da, koliki god vjernik bio, neće dobiti priliku da poljubi krst na sanduku Fakulteta za crnogorski jezik i književnost. Ne ispune li svoje zakonske obaveze prema FCJK i ne okanu li se ideje o njegovu gašenju, vrlo brzo ćemo im – čim prođu zabrane okupljanja zbog koronavirusa – pokazati kako se brani ono što je s mukom stečeno – piše u saopštenju.

Kako dodaju, FCJK će pozvati sve građane kojima je Crna Gora na srcu na protestna okupljanja u cilju zaštite jedine javne ustanove koja se bori za crnogorski jezik i to ne od spoljnjega neprijatelja, nego od Vlade Crne Gore koja planira da gasi temeljne ustanove crnogorskoga državnog identiteta.

– A tirjanstvu stati nogom za vrat, to je ljudska dužnost najsvetija! Smrt fašizmu! Sloboda jeziku! – zaključili su iz FCJK.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije