Povežite se sa nama

Društvo

Frankfurter: Mladićevo viđenje svijeta u Srbiji ponovo u modi

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Grafit Ratka Mladića u centru Beograda pokazao je da je u Srbiji njegovo viđenje svijeta ponovo u modi, a razotkrio je i koketiranje vlasti sa takvim idejama i veze policije sa huliganima koji su stali u odbranu grafita, piše dnevnik Frankfurter algemajne cajtung (Frankfurter Allgemeine Zeitung – FAZ).

U izvještaju i komentaru na cijeloj strani, FAZ piše da su stanari u Njegoševoj ulici, nakon što je na njihovoj zgradi osvanuo veliki grafit generala Ratka Mladića „u herojskoj pozi“, odlučili da ga prekreče, ali su dvije ekipe molera došle, pogledale grafit i odbile posao uz obrazloženje da je isuviše „škakljivo“.

„Škakljivo? Šta ima škakljivog u tome da se prekreči slika pravosnažno osuđenog ratnog zločinca koju je neki anonimus isprskao na zid? Mladić više ne komanduje nikakvom vojskom, nijedan vojnik više ne sluša njegova naređenja, čuči u jednoj ćeliji u Holandiji, starac na kraju protraćenog života, koji više ni za koga nije opasan“, piše FAZ.

Međutim, „tako bi se moglo misliti, ali nije tako“, dodaje list.

„Svetonazor koji simbolizuje Mladić u Srbiji i dalje ima pristalica. Štaviše, taj svetonazor ponovo ulazi u modu. Mladićevi novi vojnici ne nose uniforme, barem ne vojničke, ali su ipak opasni“, piše list.

Autor ocjenjuje da je jedan od razloga za „naizgled iracionalni strah molerskih ekipa“ i grb koji se pomalja iza Mladića, grb fudbalskog kluba Partizan, što je ujedno i „jasno upozorenje – ko se kači sa ovom slikom, živjeće opasno, a možda uskoro uopšte neće biti živ“.

FAZ piše da su stanari bezuspješno tražili od policije da obezbedi službenike koji će ih štititi dok budu sami uklanjali grafit, ali da im je rečeno da to nije posao policije, nego privatna stvar.

Uz to, Ministarstvo unutrašnjih poslova zabranilo je jednoj inicijativi mladih da održi prigodno okupljanje kod grafita na Međunarodni dan antifašizma, 9. novembar i uklone ga, podsjeća frankfurtski dnevnik.

To je, navodi FAZ, učinjeno uz zvanično obrazloženje da se ne može garantovati bezbjednost učesnika, pošto se može očekivati da se pojave i pristalice Mladića.

„Neobično obrazloženje. Beograd je proteklih godina ugostio mnoge političare iz cijelog svijeta i policija je uvijek bila u stanju da garantuje red i mir u cijelom gradu. Bili su tu Angela Merkel, Emanuel Makron, Vladimir Putin kao i Džozef Bajden i kineski predsjednik Si Đinping. Nije se dogodio ni najmanji incident“, piše FAZ.

Pakt države sa huliganima i fašizmom

„A sada je policija kapitulirala pred hordom huligana i srpskih šovinista“, piše list, ocjenjujući da to pokazuje da država paktira sa huliganima i fašizmom.

Opisujući događaje koji su uslijedili u Negoševoj ulici, privođenje aktivista koji su grafit gađali jajima, list piše da je ta ulica na kraju „dospjela u ruke onih koji pod zaštitom policije masovnog ubicu slave kao heroja“.

„Na kraju su dobili i podršku vlade. Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin izvrijeđao je demonstrante kao antisrpske elemente kojima je samo do toga da Srbiju prikažu u lošem svjetlu, i to baš na dan antifašizma koji je za Srbiju toliko važan“, piše FAZ.

„Demonstrativno, ministar je posjetio lice mjesta, portret Ratka Mladića. Kada je otišao, ispred grafita je ostao buket cvijeća“, podsjeća dnevnik.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije