Connect with us

Društvo

GALIĆ: Počela distribucija vakcina po domovima zdravlja, mjere mogu biti samo rigoroznije

Published

on

Distribucija vakcina po domovima zdravlja je danas počela, te bi ljekari koji su na prvoj liniji fronta u borbi protiv koronavirusa bi trebalo da budu vakcinisani. kazao je epidemiolog u Institutu za javno zdravlje Igor Galić.

On je za Boje jutra na TV Vijesti istakao da su domovi zdravlja spremni za distribuciju.

Podsjetio je da je vakcinacija počela u subotu u Domu za stare u Risnu.

“Prvih 80 korisnika i zaposlenih su vakcinisani. Napravljeni su spiskovi osoba koje bi željele da se vakcinišu i u drugim prioritetnim grupama. Prije svega osim korisnika i osoblja u domovima za stare, tu su zdravstveni radnici koji rade na prvim linijama odbrane od kovida”, kazao je Galić.

Prema njegovim riječima, ekipe IJZ-a će danas u toku danan posjetiti Dom za stare u Pljevljima, gdje će se vršiti vakcinacija.

“Ostali zaposeni i štićenici staračkih domova i kolektivnih centrara, pomenuću Komanski most, biće u narednom periodu vakcinisani, u zavisnosti od epidemiloške situacije. Treba da prođe određeni period da bi se mogla izvršiti imunizacija, ali vakcine su za njih ostavljene . Zdravstveni radnici koji sada ne primi vakcinu, neće biti zaboravljeni. Čim stignu nove vakcine, svi koji žele biće vakcinisani”, kazao je Galić, dodajući da je danas za zaposlene Kliničkog centra opredijeljeno 150 doza vakcine.

On je istakao da je potražnja vakcina velika, te da je za sada veći broj zdravstvenih radnika i štićenika staračkih domova koji bi da se vakcinišu, nego vakcina.

Koju vakcinu, bi građani trebalo da prime, Galić i podsjeća da će to najbolje znati izabrani ljekar.

“Najbolja je vakcina koja je dostupna ukoliko na nju  nema kontraindikacija”,  kazao je Galić.

Cilj je, kako kaže, da ne bude gužvi tokom imunizacije, pa je apelovao na građane da budu strpljivi i ne prave gužve.

“Svako iz prioritetnih grupa će biti putem sredstava javnog informisanja blagovremeno obavještavan. Postoji sistem koji će se primijeniti. Domovi zdravlja će primati pozive građana, ali će građani se prije toga putem medija informisati  koja prioritetna grupa se vakciniše u toku koje sedmice. Grupe će se da se javljaju, postojaće dva modela, ili preko kol centra ili preko aplikacije , koja će uskoro biti dosputna. Na taj način će se zakazivati vakcinacija”, objasnio je Galić.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije