Connect with us

Društvo

GI 21. MAJ: Tužilaštvo i policija hitno da reaguju povodom prijetni Vuksanoviću i Zekoviću

Published

on

Povodom prijetnji lideru Hrvatske građanske inicijative Adrijanu Vuksanoviću i iskaknutom aktivisti za ljudska prava Aleksandru Saši Zekoviću, Građanska inicijativa 21. maj obratila se v.d. Vrhovnog državnog tužioca Draženu Buruću, ministru unutrašnjih poslova i direktoru Uprave policije Sergeju Sekuloviću i Zoranu Brđaninu kao i ministarki javne uprave, digitalnog društva i medija Tamari Srzentić i traži njihovu hitnu reakciju.

“Građanska inicijativa 21. maj zatražila je da se državnim tužiocima i policijskim službenicima naloži preduzimanje svih potrebnih radnji po hitnom postupku, dok su ministarku Srzentić pozvali da uloži dodatan napor kako bi se portalima IN4S, Borba, Pogled i drugima pomoglo, ukoliko je potrebno i uz tehničku i finansijsku podršku Vlade, da djeluju u korist a ne protiv crnogorskog društva”, navodi se u saopštenju GI 21. maj.

Građanska inicijativa 21. maj je, kako kažu, društveni i nadstranački pokret građana i građanki Crne Gore koji zastupa vrijednosti slobodnog i otvorenog društva koje podrazumijeva postojanje i prihvatanje različitog i kritičkog mišljenja i u kojem se svakom pojedincu, bez obzira na bilo koje lično svojstvo ili osobenost, garantuje sigurnost i puni integritet.

“Crnogorski građani Adrijan Vuksanović, lider Hrvatske građanske inicijative i Aleksandar Saša Zeković, aktivista za ljudska prava, izloženi su proteklih dana brojnim prijetnjama i omalovažavanju koje ekstremno prevazilazi slobodu govora koje su kao javne ličnosti dužni da podnesu. Vuksanović i Zeković su, kroz odvojena oglašavanja, pozvali crnogorske zvaničnike na odgovorniji i manje populistički pristup prema suočavanju s prošlošću”, podsjećaju u GI 21. maj.

U Gi 21. maj ističu da je na pomenutim medijskom portalima i njihovim zvaničnim stranicama na društvenoj mreži Facebook objavljeno na stotine protivzakonitih komentara.

“Na to je do sada više puta ukazano ministraki Srzentić, ali do sada nije preduzeto ništa da se kod crnogorskih medija reafirmiše i uspostavi potrebna kultura odgovornosti koja bi i te kako pomogla, zapravo olakšala, rad tužilaštva i policije”, tvrde u GI 21. maj.

Adrijan Vuksanović je policiji prijavio neprimjerene komentare portalu IN4S, koji uključuju i prijetnje smrću.

“Dodatno, Građanska inicijativa 21. maj je zatražila od nadležnog državnog tužilaštva da ispita da li u kolumni svještenika Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori Miajla Backovića i u komentarima koji su dozvoljeni i objavljeni tim povodom ima bilo kojeg elementa krivičnog djela ili prekršaja koje se goni po službenoj dužnosti”, naglašavaju u GI 21. maj.

Backovićev navodni odgovor Vuksanoviću na portalu IN4S objavljen je pod naslovom “О. Miajlo Backović odgovorio Adrijanu Vuksanoviću: Nemam kome, ali moram” a u na Barskom portalu pod naslovom “Fašističko lice pokatoličenog Bokelja”.

“U podnaslovu teksta na portalu IN4S, što je odgovornst primarno urednika, o Vuksanoviću se govori kao navodno pokatoličenoj osobi. Autor tekstova, svještenik Backović, prepoznaje i navodnu krizu identiteta kod Vuksanovića, što ima širu dimenziju s obzirom na javni angažaman Vuksanovića i proziva ga za navodno veličanje ustašstva i etničkog čišćenja. Sve navedeno, kod evidentno pojačanih vjerskih i međunacionalnih tenzija u Crnoj Gori, može da podstakne dodatnu mržnju i širenje netrpeljivisti prema pripadnicima katoličke vjere i Hrvatima u Crnoj Gori što potvrđuju i komentari na portalima i na društvenim mrežama, na šta je posebno ukazano državnim tužiocima”, naglašavaju u GI 21. maj.

Prema njihovim riječima imajući u vidu nespornu činjenicu da Srpska pravoslavna crkva ima odlučujući politički uticaj u Crnoj Gori, i da je Backović jedan od istaknutijih svještenika, posebno je zabrinjavajuće njegovo neprimjereno izražavanje o Republici Hrvatskoj, članici EU i NATO, i njenim institucijama i vlastima koje su gotovo 30 godina utemeljene na demokratiji i slobodnim izborima.

“Aleksandar Saša Zeković je Upravi policiji i državnom tužilaštvu prijavio veći broj osoba među kojima posebno ističemo nedavno penzionisanog policijskog službenika M.N. iz Podgorice, S.M. i N.A. koji su mu prijetili fizičkim nasiljem, kao i slučaj N.K. i navodnog novinara S.T. koji su Vladu otvoreno i ultimativno pozvali da ga uhapsi. Posebno ukazujemo da je Zeković izložen i dodatnoj društvenoj stigmatizaciji a incidenti te prirode ostaju neadekvatno procesuirani od strane tužilaštva”, zaključuju u GI 21. maj.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije