Connect with us

Društvo

GLOMAZIĆ: Državni aparatčici i neznanje ubili Montenegro Airlines

Published

on

Petar Glomazić, foto: Facebook

Nesumnjiva je činjenica i zaključak da Crna Gora mora da ima svoju nacionalnu aviokompaniju, a kad to kažem, mislim na zdravog avioprevozika, a ne nikako na Montenegro Airlines kakav je on danas. To je saopštio vazduhoplovni mašinski inženjer i bivši izvršni direktor MA Petar Glomazić.

U Jutarnjem programu TVCG kazao je da je centralno pitanje ne da li ugasiti MA, nego kako ga vratiti u situaciju da bude zdrav i likvidan.

“Naravno, ne očekuje niko da se mogu sipati desetine i stotine miliona u kompaniju koja nastavlja da propada, ali se mora razumjeti kako se došlo u takvu situaciju”, kaže Glomazić.

Kada je on 2013. godine napustio MA, Glomazić kaže da je to bila zdrava kompanija, koja svakako nije bila idealna: “Bila je kadra da ispunjava svoje obaveze, imala je flotu od osam aviona i servisirala je većinu potreba crnogorskog društva”.

Država je, kaže, 2013. godine “ubila” Montenegro Airlines: “To je jedina poštena riječ da se to tako kaže. U kompaniju je tada provalila grupa državnih političkih aparatčika, koji su se okružili ne znanjem i profesionalnim integritetom, nego poslušnošću i političkom podobnošću”.

Jasno je, kaže, da MA danas nema flotu kojom bi mogla da servisira tržište koje mu prirodno pripada.

Ne čudi ga uopšte, kaže, što su neki ministri, nakon što su se upoznali sa određenim podacima o MA izrazili zabrinutost jer je više nego očigledno da je u posljednjih nekoliko godina došlo do naglog propadanja.

“Kompanija je u situaciji koja je neodrživa. Mora se učiniti nešto da se opet ima zdrava kompanija na kojoj počiva crnogorska privreda, a ne da bude kamen o vratu koja privredu vuče u propast”, rekao je Glomazić.

Na pitanje kakve bi bile posljedice gašenja MA, Glomazić kaže da je jasno da situacija putne i željezničke infrastrukture nije na zavidnom nivou, te da je Montenegro Airlines u posljednjih 25 godina povezao sa dvocifrenim brojem destiancije Evrope.

“Aviokompanija je infrastruktura. Nju ugasiti znači osuditi sebe na propast, onemogućiti sebe da se društvo razvije. Hazarderski bi bilo oslanjati se na druge aviokompanije. Jer dok su njihovi interesi u skladu sa našim, sve će kako tako teći, a kad se raziđu, mi ćemo biti na gubitku”, rekao je Glomazić.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije